Ervaringen

Met het oog op de privacy van de betrokken patiënten vermelden wij  -naast de aard van hun ziekte- uitsluitend hun initialen. De datum geeft aan wanneer zij hun tekst bij ons hebben ingeleverd voor publicatie op deze website.

Hieronder ervaringen van patienten met hyperthermie.

Mevrouw W.V. - Uitgezaaide borstkanker - Mei 2018

Borstkanker met uitzaaiingen in de lever.

Bij mij werd in 2006 voor het eerst borstkanker hormoon gevoelig geconstateerd. In september 2017 werden er uitzaaiingen van de borstkanker gevonden in de lever. Er is toen besloten om met 18 Taxol chemo behandelingen te starten. Bij de vraag of ik behandeld zou kunnen worden met hyperthermie kreeg ik geen positieve reactie. Ik heb zelf op het internet wat onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat in Duitsland hyperthermie heel vaak wordt gebruikt naast de chemo. Hierbij kwam ik ook het Hyperthermie Centrum in Amsterdam tegen.

Na de eerste drie behandelingen met de chemo ben ik contact gaan zoeken met het Centrum, kon heel snel een afspraak maken en ben toen begonnen met de plaatselijke hyperthermie. Ik moet zeggen dat het voor mij een enorm verschil maakte eerst de behandeling met de chemo en daarna de hyperthermie. Ik heb me door de hyperthermie niet meer ziek gevoeld van de chemo. Ik heb zelf aangegeven dat ook ik vitaminen C intraveneus toegediend wilde krijgen en overlegd met Dr. Bachrach of dat kon. Hij was alleen maar positief en na elke behandeling met hyperthermie en vitaminen C  na de chemo voelde ik met geweldig. Ik heb het verschil duidelijk gemerkt daar ik na de eerste drie chemo’s geen hyperthermie heb gehad. Ik vind het heel jammer dat niet iedereen hier gebruik van kan maken. De kwaliteit van het leven wordt zoveel beter door de hyperthermie en de vitaminen C.  De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden dit niet.

Ik ben nu klaar met de chemo’s en het vervolg traject zijn hormonen. De tumoren zijn geslonken van 8,9 naar 7cm en van 2,1 naar 1,8cm. In overleg met Dr. Bachrach tot de volgende scan 1 x in de twee of drie weken hyperthermie.

Ik ervaar het Centrum als zeer professioneel, de aandacht, toewijding en de humor van de arts en Michael dragen bij aan dit resultaat. Het is een plek waar naar je geluisterd wordt en er wordt met je meegedacht, daar kunnen ze bij de reguliere gezondheidszorg nog wat van leren.

De heer R.L. - Sarcoom - maart 2018

Na een foute diagnose in een streekziekenhuis ben ik doorgestuurd naar het AvL om daar de helaas de bevestiging te krijgen, dat een goed aardig gezwel in de bil toch kwaadaardig was. Het gezwel werd na veel twijfel getypeerd als een zenuwschede sarcoom. Opereren had geen zin meer omdat er inmiddels uitzaaiingen in de longen waren geconstateerd. Chemo zou alleen nog maar wat uitstel van executie geven.

Ik heb besloten om zelf, zoveel als mogelijk dmv gezondere leefstijl de groei van de tumor te stoppen.

De tumor groeide echter langzaam door. In het AvL hebben ze toen aangeboden om te bestralen vanwege mijn aversie tegen chemo.

Een natuurarts heeft mij gewezen op de kansen van hyperthermie. Ik heb de bestraling met  hyperthermie gecombineerd.

De tumor is van hierdoor van 12 cm geslonken naar 3 cm en is stabiel. Nadat het effect van de bestraling af was genomen heb ik de hyperthermie aangevuld met vitamine C infusen en total body hyperthermie. De long uitzaaiingen zijn nu ook stabiel en er is een uitzaaiing geheel verdwenen.

Naast gezonde voeding, leefstijl en supplementen heeft de hyperthermie een wezenlijke bijdrage geleverd aan een verbetering van een ziektebeeld waarbij ik eigenlijk opgegeven was door de reguliere medische wetenschap.

Mevrouw F.D. - Hersentumor (Glioblastoma Multiforme) februari 2018

In mei 2017 kreeg ik de diagnose hersentumor. Mijn familie is toen naast de behandelingen van het ziekenhuis verder gaan zoeken naar alternatieve behandelingen. Zodoende zijn we terecht gekomen bij het centrum voor Hyperthermie in Amsterdam.

We konden hier snel terecht en er werd ook snel op mail/telefoon gereageerd. Op 1 juli had ik mijn informatieve gesprek en ik mocht toen behandeling 1 al ondergaan, wanneer we hier na het gesprek nog achter zouden staan. Dit hebben we gedaan en na 1 behandeling merkte ik dat ik weer meer ‘de oude’ was. Ik denk dat Hyperthermie daar zeker aan bijgedragen heeft. Na de operatie ben ik een traject aangegaan van bestraling en chemotherapie. Deze reguliere behandeling heb ik gecombineerd met hyperthermie. Ik heb de hyperthermie als goed ervaren, aangezien ik hierdoor ook geen andere bijverschijnselen kreeg. Na een uurtje rustig liggen, konden we weer rustig richting Brabant. Op de scans is tot op heden niets meer te zien en ook de scans werden bij het centrum voor hyperthermie bekeken tijdens de behandelingen. Ik hoop dat de scans schoon blijven en raad hyperthermie zeker aan!

Met vriendelijke groet,

FDEU

De heer H.de.K - Darmkanker - maart, 2017

In oktober 2013, kort na mij 62e verjaardag, werd er bij mij een tumor in mijn dikke darm geconstateerd. Deze werd eerst met chemotherapie behandeld om hem beter operabel te maken: Oxaliplatin en Xeloda. De Avastin, een angiogeneseremmer is er op mijn aandringen uit gelaten. Daarnaast ben ik lokale hyperthermie gaan toepassen bij het Centrum voor Hyperthermie in Amsterdam, telkens de dag voor en de dag na de chemo en steeds een week erna. De oncoloog was er niet erg blij mee. Maar het was mijn verantwoordelijkheid. Ze was ook niet geïnteresseerd in hyperthermie. Alleen het verplegend personeel tijdens de chemo-infusen was er soms wel wat nieuwsgierig naar.

Na drie sessies chemotherapie kreeg ik begin januari 2014 een ileus en moest ik acuut geopereerd worden. Bij deze operatie werd ook de tumor verwijderd. Alles leek toen OK te zijn. De chemo werd gelukkig gestopt. Ik ben daarna wel doorgegaan met hyperthermie, een keer per drie weken.

Eind maart 2014 werden er bij toeval metastases in mijn lever gevonden. De oncoloog gaf me een prognose van 2 jaar, iets wat ik niet echt geloofde en wat ook door Bachrach werd weerlegd. Dit gaf me weer vertrouwen. De deskundige begeleiding door Bachrach heb ik altijd erg gewaardeerd.

Vanaf april dat jaar ben ik weer behandeld met chemotherapie, Irinotecan dit keer. Ik ben door gegaan met hyperthermie in Amsterdam, ook nu weer de zgn. sandwich methode. Daarnaast ben ik behandeling geweest bij Markus Peters in Duitsland met o.a. base infusen en ozontherapie. Bij mijn scan in juni 2014 waren er vrijwel geen uitzaaiingen meer zichtbaar en bij mijn CT-scan in september 2014 was niets meer aantoonbaar. Vanaf november 2014 heb ik een jaar lang een keer per vier weken volledige hyperthermie/koortstherapie in combinatie met een base infuus en een Vitamine C infuus bij Markus Peters gehad. Daarnaast een keer per vier weken lokale hyperthermie in Amsterdam. Verder uiteraard de supplementen, voeding, twee maal daags hartcoherentie oefeningen en sporten. Hyperthermie en de complementaire behandelingen zijn nu, op af en toe een “onderhoudsbeurtje” na, afgebouwd.

Regulier heb ik nu, in maart 2017, buiten de controles, nog steeds niets meer. Echo’s, scans en bloedonderzoek zijn nu al bijna drie jaar steeds goed geweest. Het reguliere traject was uitstekend in acute situaties – zoals bij mijn ileus en het verwijderen van de tumor. Dit heeft mijn leven gered. Bij de daarna opgetreden metastases denk ik dat hyperthermie en het complementaire traject effectiever zijn geweest, met name ook om een gezondere basis te vormen. Ik voel me prima en ik ben in juli vol vertrouwen aan mijn pensioen begonnen. Al met al was het wel een kostbare aangelegenheid omdat het door de ziektekostenverzekeraars niet wordt vergoed, hoewel het wellicht goedkoper is dan een reguliere behandeling. Hierdoor is het jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd.

Mevrouw I.O - Alveesklierkanker - februari, 2017

In december 2015 werd bij mij een alvleeskliertumor geconstateerd. De tumor zit in het midden van de alvleesklier. Een operatie was niet mogelijk. Het advies was een chemokuur met Folfirinox.

Tegelijkertijd hoorde ik over de behandeling met hyperthermie en dat het ondersteunend zou werken tijdens de behandeling met chemo. Wij hebben toen een afspraak gemaakt in de kliniek van dokter Bachrach en hij heeft ons uitgebreid geïnformeerd over de behandeling. Ook werden we in de gelegenheid gesteld te overleggen met andere patiënten en al snel was ik er van overtuigd dat ik deze behandeling ook wilde. Ik heb dit met mijn oncoloog besproken en hij had geen bezwaar.

Toen we met de chemokuur begonnen in februari 2016 zijn we ook met de hyperthermie gestart. Ik heb in totaal 13 chemokuren gehad maar ben daarna wel door blijven gaan met de hyperthermie behandelingen.

Toen we begonnen was mijn tumor 5,5 cm groot en bij de controle scan in oktober 2016 was deze geslonken naar 3 cm.
Dat is nu nog steeds zo en ik voel me erg goed. Ik ben er van overtuigd dat de hyperthermie een waardevolle bijdrage levert aan mijn behandeling.

Mevrouw M.W. - Alvlesklierkanker - januari 2017 (vervolg okt. 2015)

Vervolg van okt. 2015.
Op dit moment, januari 2017, gaat het goed.
Wel bleek in maart 2016 dat er galweg in de alvleesklier verstopt was. Dit uitte zich in
aanvallen, die frequenter werd. Ik werd heel koud en had het gevoel flauw te vallen. Dit
duurde twee dagen. Eerst 1x per maand, later vaker. Dit komt vaker voor bij deze vorm van
kanker. Er is toen, na wat onderzoek, een stent in de galweg geplaatst en sindsdien gaat het
goed.
Na de zomer van 2015 werd ik mij ook bewust van de noodzaak op verschillende manieren
goed voor mij zelf te zorgen. Op psychisch vlak, maar ook op lichamelijk vlak. De chemo doet
zoveel met/in je lijf!
Sinds die tijd ben ik bij een massagetherapeut die de aantekening: “massage met
kanker”heeft. Een weldaad. Bovendien een hulp om weer contact met je lijf te krijgen, lief
voor je lijf te zijn.
Een ander iets wat ik meteen heb gedaan, is psychische hulp zoeken bij het verwerken van
deze diagnose. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij “het behouden huys” in Haren, een
instelling met verschillende therapieën voor mensen met kanker. En dan ben ik in de zomer
van 2016 met de stichting Les Vaux, een week naar Frankrijk geweest. Daar ook therapie,
maar ook lekker eten en mooi weer. Een kleine groep. Ontspannen, genieten.
Er is eind december 2016 een scan gemaakt, de arts van het AMC was bijna opgetogen, zo
goed zag het er uit, zei hij.
Hoewel de kans op terugkeer bij deze vorm van kanker erg groot is, leer ik nu dat idee los te
laten om weer volop te kunnen leven.
Het idee dat, mocht er weer iets gebeuren, de mensen van Hyperthermie weer klaar staan,
helpt zeker daarbij.

De heer P.H. - Niet-kleincellige longkanker - januari, 2017

Op 23 augustus 2016 werd ik gediagnosticeerd met longkanker en uitzaaiingen in het bot. Chemo was mij door het lokale ziekenhuis aangeboden. Dat heb ik geweigerd en gelijk een verzoek ingediend voor mij dossier. Verhuisd naar het VU, had ook het AVL bezocht, maar kreeg bij het VU een beter indruk. Ook hier was de eerste reactie Chemo en ook hier mijn weigering. Uiteindelijk heb ik medicijnen gekregen welke ontwikkeld waren voor mijn DNA-mutatie. Ik had gehoord van alternatieven waaronder hyperthermie en vormen van immuuntherapie. Sinds twee maanden doe ik hyperthermie in het Centrum voor Hyperthermie in Amsterdam.

Ik word twee maal per week behandeld en krijg iedere week een Vitamine C infuus. Een dag of 10 terug (januari 2017) heb ik een nieuwe scan gehad waarbij longarts bij de beoordeling van de scan stelde dat er sprake was van een spectaculaire verbetering. Kijk, dat geeft de burger moed. De vraag is nu natuurlijk waardoor deze verbetering komt? De arts dacht door de medicijnen. Ik dacht door de medicijnen EN Hyperthermie compleet met vitamice C infuus. We keken elkaar aan en begonnen te lachen (arts en ikzelf): kortom we hebben het in het midden gelaten. Persoonlijk ben ik van mening dat de verschillende therapieën en medicijnen dit samen bereikt hebben, dit omdat de tumors van meerdere kanten zijn aangevallen en omdat de hyperthermie de verdediging van de tumor even buitenspel heeft gezet. Ook was te zien dat de lymfe geen ongewenste activiteiten vertoonde.

Naast deze therapieën ben ik ook nog even in Engeland geweest (Grace ziekenhuis in Londen) om een paar tumoren te laten weghalen middels Nano knife, want in Nederland doet men de voorlongen niet. Voor de arts aldaar een uurtje werk met twee draadjes. Kortom, ik ben blij met alle therapieën en geloof dan ook dat hyperthermie een wezenlijke bijdrage levert aan de verbeteringen die nu plaatsvinden.

Mevrouw E.M. - Borstkanker; uitgezaaid in botten, buik en lever - juni, 2016

Eind 2015 werd bij mij voor de derde keer borstkanker geconstateerd. Deze keer was het flink mis: uitzaaiingen in botten, buik en lever. De situatie was urgent en ik besefte dat een chemotherapie helaas noodzakelijk was. Maar ik besefte ook dat ik behoefte had aan complementaire behandelingen. Eén daarvan bleek hyperthermie te zijn. Een kennis had mij een paar jaar geleden al geattendeerd op deze therapie maar ik heb er destijds niets mee gedaan. Nu, gegeven de kritieke situatie waarin ik me begaf, was ik wel geneigd me wat meer te verdiepen in deze voor mij nieuwe therapie. Ik kwam al snel tot de conclusie dat het zeker het proberen waard was.

De onderzoeken die naar de werking van hyperthermie gedaan zijn geven positieve resultaten. In klinieken in vooral Duitstalige landen wordt hyperthermie uitgebreid ingezet en ook in Nederlandse ziekenhuizen wordt hyperthermie, bijvoorbeeld in combinatie met radiotherapie, aangeboden. Hyperthermie is geen wondermiddel, maar dus ook geen kwakzalverij. Voor mij is het een therapie die ondersteunend en complementair is aan al mijn andere therapieën binnen de reguliere en de complementaire geneeskunde. Met resultaat. Mijn tumoren zijn niet meer zichtbaar op scans, en de kwaliteit van mijn leven is heel goed omdat ik me lichamelijk en geestelijk sterk en zelfs gezond voel.

De zorg, aandacht, toewijding en professionaliteit die ik ervaar in het Centrum Hyperthermie dragen zeer zeker ook bij aan dit resultaat. Het is voor mij een fijne plek om naar toe te gaan. Een plek waar naar me geluisterd wordt en waar met mij meegedacht en meegeleefd wordt. Ik gun eigenlijk elke kankerpatiënt de mogelijkheid om een klant te worden van het Centrum Hyperthermie en te ervaren wat ik ervaar.

Mevrouw H.L. - Darmkanker, uitgezaaid in lever - april, 2016

Bij mij (vrouw) was darmkanker geconstateerd toen ik 64 jaar was. De tumor is geheel operatief weggenomen, maar achteraf bleek dat 2 van de weggenomen lymfe klieren aangetast waren. Dat was de reden dat er chemo behandeling geadviseerd werd.

Ik heb 5 chemo kuren gehad, terwijl er 8 gepland waren. Bij aanvang van de 6e ben ik gestopt, mijn lichaam kon er niet meer tegen en weigerde dan ook deze 6e kuur te accepteren.

Na ongeveer 2 jaar werd er een uitzaaiing geconstateerd in de lever. Dit kon heel goed geopereerd worden. De plek was heel dicht tegen de galblaas aan, maar volgens de chirurg geen probleem. De galblaas werd dan meteen ook meegenomen.

Ik heb toen enkele dagen uitstel gevraagd om te beslissen. De eerste keer heb ik me door angst laten leiden om de chemo kuren te ondergaan, deze keer, zo heb ik de chirurg laten weten, laat ik me niet door angst meer leiden, maar wil ik andere therapieën mee laten wegen in mijn beslissing.

Middels internet kwam ik terecht in Keulen waar ze hyperthermie en immunotherapie toepasten. Daar werd mij gewezen op de behandelingen van dokter Vogl in Frankfurt, die de metastase heeft “weggebrand”. In mijn blog is dit verder verwoord.

Daarna ben ik voor verdere behandelingen in Amsterdam terecht gekomen. Toen ik in Amsterdam begon (september 2015) was de tumor weg, maar door alle medische ingrepen was het immuunsysteem natuurlijk (0). Daarvoor heb ik 2x in de maand immunotherapie (total body) gevolgd en voor eventuele aanwezige kankercellen elke week de hyperthermie.

Inmiddels heb ik 2 controles in Frankfurt gehad waarbij door dokter Vogl vastgesteld werd dat alles schoon was en ook dat alles er zo mooi uitzag! Es ist ein Wunder! De CD rom werd ook hier in Amsterdam natuurlijk bekeken en werd ook door dokter Bachrach beaamd dat het er inderdaad zo mooi uitzag. Op dit moment (april 2016) heb ik op advies van Amsterdam de behandelingen gehalveerd.

Door deze behandelingen voel ik me uitermate fit en energiek. Na die vreselijke chemo kuren kon ik amper de trap opkomen en nu loop ik wandelingen van 20 kilometer.

Verder verwijs ik naar mijn blog: Hendrique.nl – wachtwoord: hoofdgraaf

Mevrouw J.V. - Uitgezaaide dikkedarmkanker - oktober, 2015

Na een operatie aan mijn dikke darm in 2013, werden in 2014 uitzaaiingen in mijn lever en buikholte geconstateerd.

De zogenaamde cob-kuur werd voorgesteld, eens in de drie weken een infuus met oxaliplatin en bevacizumab, plus twee weken capecitabine tabletten.

Hyperthermie een dag voor het infuus, een dag erna en de week daarop nog een keer.

De oxaliplatin moest gestopt worden vanwege een allergie, de bevacizumab ging gewoon door.

De cea waarde was 43 en is gedaald naar 4,9, een mooi resultaat! Bovendien is op de CT scan weinig kwaads te zien.

De oncoloog van het ziekenhuis is tevreden.

De artsen van de hyperthermie hebben mij enorm gesteund met hun deskundigheid en ik ben er van overtuigd, dat hyperthermie veel heeft bijgedragen tot dit resultaat.

Mevrouw M.W. - Alvleesklierkanker - oktober, 2015

In februari van dit jaar kreeg ik de verpletterende diagnose: alvleesklierkanker.

Gevolgd door de mededeling dat de prognose over het algemeen slecht is. Onmiddellijk ben ik op zoek gegaan naar behandelmogelijkheden, naast de chemokuur in het ziekenhuis. Al snel kwam ik o.a. uit bij hyperthermie. Deze behandeling, de tumorcellen sterk verwarmen waardoor ze beschadigd raken en de bloedvaten tegelijkertijd verwijden zodat de chemo beter kan doordringen, leek mij zo logisch dat ik dit beslist wilde doen. Maar helaas bleek dat in Nederland deze behandeling nog slechts bij een paar vormen van kanker in ziekenhuizen wordt gegeven en daar hoort de alvleesklier niet bij. Dit in tegenstelling tot Duitsland.

Al zoekend kwam ik terecht bij het Centrum Hyperthermie. In overleg met de behandelend specialist in het ziekenhuis heb ik besloten daar naar toe te gaan. Hij stond en staat er helemaal achter. Gelukkig kon ik snel in het Centrum terecht voor een intake. De zorgvuldigheid, deskundigheid, uitvoerige uitleg en alle geduld van de wereld door Dr. Simon Broek heeft mij doen besluiten hiermee verder te gaan.

Omdat ik drie dagen chemo heb (ik kon wel naar huis omdat ik de laatste kuren mee krijg in een heupflesje) kon de hyperthermiebehandeling mooi tijdens de kuur, op de 2e dag, zodat een optimaal effect bereikt kan worden. De behandelingen waren eerst 1x in de twee weken tot half juni. De uitslag van de eerste scan was bijna te mooi om waar te zijn, de tumor was geslonken van 5,5 cm. tot 1,5 cm. Een experimentele ingreep (Nanoknife) in het AMC heeft het nog verder doen slinken en nu is het vraag of het mogelijk helemaal is verdwenen. Ik ben er van overtuigd dat de hyperthermie zeer zeker heeft bijgedragen tot dit fantastisch resultaat.

Mevrouw M.M. - Uitgezaaide borstkanker - juni, 2015

4 jaar geleden werd bij mij borstkanker geconstateerd.

Tijdens de borst besparende operatie helaas ook een flinke uitzaaiing in de lymfe. Deze werd tijdens de operatie verwijdert. Na verder onderzoek bleek er een uitzaaiing in mijn onderrug te zitten. In de reguliere geneeskunde werd alleen hormoontherapie en botverharder toegepast. Omdat ik hier niet tevreden over was ben ik van ziekenhuis verandert.

Helaas werd het na een jaar erger met de bot uitzaaiingen en kreeg ik chemo die heel goed aansloeg. Alleen een uitzaaiing in mijn schedel zat er nog. Dit werden een tijd later uitzaaiingen in mijn hersenen. Bestraling hielp ook goed maar niet voldoende. Daarom op zoek gedaan naar meer. Ik zat al bij een orthomoleculair therapeut en nog meer alternatieve therapieën.

Maar ik wilde nog meer en vond op internet Centrum Hyperthermie. Een afspraak gemaakt voor een kennismaking en mijn familie en ik waren zeer onder de indruk. Nu al meer dan een jaar fijne behandelingen. Met resultaat. De uitzaaiingen in mijn hersenen zijn op dit moment ongeveer gehalveerd. Ook al steunt mijn oncoloog deze behandeling niet, ik ga zeker zo door.

Ik gebruik nu ook xeloda(chemo tabletten) en Tyverb (lapatinib tabletten, vervanger van herceptin)

Mevrouw C.K. - Borstkanker (eiwit-gevoelig) - januari, 2015

Afgelopen jaar in mei kreeg ik voor de 2e maal de diagnose borstkanker. Alleen nu met uitzaaiingen naar lever, long en bot. Ik was net op controle geweest en de arts zei dat alles Ok was. Toch had ikzelf niet dit gevoel. Na een week heb ik gevraagd nog een keer te voelen. Ik voelde namelijk iets in mijn linker oksel. Ik kreeg toen een andere arts die dit wel voelde. Na een biopt bleek dit helaas kwaadaardig. Ik was hier niet op voorbereid want ik had dit wel gevoeld maar ging uit van een ontsteking…. Kortom opnieuw een mentale strijd voor mij. Aangezien ik natuurgeneeskundige ben en altijd heel actief betrokken ben bij mijn behandeling ging ik nu ook aan de slag, Met voeding, aanvullende suppletie was ik al bezig. Nu topsport weer in korte tijd om te kijken wat mijn plan van aanpak nu zou worden. Het werd toch chemo. Ik was er nu klaar voor om deze nu te ondergaan wat ik voorheen per se niet wilde. Alleen in combinatie met hyperthermie durfde ik de stap te wagen.

Dit was een goede zet. Voor en na elke chemo en een week erna ging ik met mijn rugzak met goed voeding weer op weg naar Amsterdam. Daar de warmte opzoekend … en de dag erna de kou in met de coldcap op mijn hoofd en handen en voeten in het ijs… Leek op sauna-ervaring en een skivakantie ervaring. Zo kon ik het relativeren. Om eerlijk te zijn kwam ik hier heel goed doorheen.

Had verhoudingsgewijs weinig bijwerkingen. Ik kon thuis ook alles blijven doen zoals ik anders deed.

Ik ben ervan overtuigd dat de hyperthermie mijn immuunsysteem heel sterk heeft gehouden waardoor het maakte dat ik de 6 chemo’s goed kon doorstaan. Het was zelfs zo dat na 3 keer op de petscan geen uitzaaiingen meer te zien waren in lever, lymfe en bot. De internist vroeg me of ik door wilde gaan? Er waren echter nog onduidelijke plekken in mijn lymfeklieren in de liezen en onder de r-oksel. Dit heeft me doen besluiten om toch verder te gaan. Gevoelsmatig was ik er eigenlijk al klaar mee, het was OK zei ik tegen mezelf. Na de volgende 3 chemo was mijn gevoel helemaal bevestigd. Er was een volledige regressie.

Mijn chemo stopte einde oktober. Ik kon met mijn gezin een goede Sinterklaas, Kerst en een nieuw jaar in gaan met toekomstperspectief! Ik was net bezig mijn praktijk op te zetten en kan nu verder gaan. Heel voorzichtig pak ik mijn leven weer op.

Voor het mogen oppakken van mijn leven wil ik het team van dokter Bachrach bedanken!

Ik ben er met veel plezier naartoe gegaan en de professionaliteit en fijne ondersteuning met de nodige humor was fantastisch. Ik hoop dat nog veel mensen dezelfde weg bewandelen zodat er meer kansen zijn om te (over)leven.

In mijn natraject heb ik nu elke 3 weken een infuus van immunotherapie i( behandeling bij eiwitgevoelige borstkanker) en nu ook weer vind ik de weg naar Amsterdam.

De heer B.C. 2 - Uitgezaaide dikkedarmkanker - april, 2014

Een vrij plotseling opkomende, hevige koliekpijn aan de dunne darm leidde op 22 mei 2013 tot een spoedoperatie aan de dikke/dunne darm. De eerste uitslag luidde: het betreft een tumor, en na pathologisch onderzoek: het is kanker. Verdere onderzoeken, onder meer door middel van een CT-scan, brachten aan het licht: ascites (vochtophoping, red.) in de buikwand en uitzaaiingen in lever en longen. De tumormarker (CEA) stond op 35.0. Wel waren alle onderzochte lymfeknopen schoon. De medische conclusie luidde palliatief behandelen.

Voor mij was het heel moeilijk mij over te geven aan de chemobehandeling in de strijd tegen deze kanker. Mijn lichaam gaf veel weerstand bij de gedachte aan chemokuren.
Via de website van www.forum-medizin.de kwam ik van alles te weten over hyperthermie en de behandelingsmogelijkheden. Bij het naspeuren via Google kwam ik uiteindelijk terecht bij Centrum Hyperthermie in Amsterdam als enige met lokale behandelingsmogelijkheden. Op de website van het centrum heb ik alle relevante informatie kunnen lezen.

Bij het eerste consult met de oncoloog was ik gewapend met twee extra ondersteunende behandelingen, namelijk hyperthermie en een fruitdieet. Deze twee gaven mij een beter gevoel in de strijd tegen de kanker dan alleen een chemokuurbehandeling.
Wie schetst mijn verbazing toen de oncoloog tijdens het gesprek over de lokale hyperthermie en het fruitdieet deze afdeed als alternatief? De oncoloog schreef in zijn behandelingverslag dat hij geen verantwoordelijkheid zou nemen voor mogelijke (negatieve) gevolgen die de hyperthermie en fruitdieet op de chemobehandeling zouden kunnen hebben.
Mijn verwijzing naar een algemene internationale verklaring dat de chemobehandeling met 30% positief wordt beïnvloed door de hyperthermie, leidde niet tot een ander standpunt. Zijn antwoord was: “Er zijn geen onderzoeken en bewijzen hierover voorhanden.”

Met de oncoloog sprak ik de datum voor de eerste chemokuurbehandeling af. In overleg met Centrum Hyperthermie Amsterdam werd het aantal behandelingen vastgesteld op drie per chemokuurbehandeling: de eerste op de dag vóór de chemokuur, de tweede de dag erna, en de derde een week later.

Na drie chemokuren en negen hyperthermiebehandelingen was de tumormarker gedaald naar 3.3 en de overige bloedwaarden waren goed.
Na de vierde chemokuur en twaalf hyperthermiebehandelingen werd een CT-scan gemaakt. Deze toonde een rustige omgeving van de operatie en geen bijzonderheden. De ascites in de buikwand was niet meer zichtbaar, de uitzaaiingen in lever en longen waren qua grootte gehalveerd en deels onzichtbaar geworden.

Na acht chemokuurbehandelingen en 24 keer hyperthermie waren op de CT-scan geen uitzaaiingen meer te zien. De tumormarker bleef tussen de waarden 3.0 en 2.0. De bloedwaarden waren goed gebleven.
Na deze chemokuurperiode ben ik oncologisch verder gegaan met één keer in de drie weken een infuus met Avastin (een angiogenese remmer die de aanmaak van nieuwe bloedvaten vermindert, red.), en chemokuurtabletten Xeloda. De hyperthermiebehandeling werd bepaald op één keer per drie weken.
Twaalf weken later leverde een nieuwe CT-scan opnieuw een zeer positieve uitslag op: er waren geen uitzaaiingen meer te zien. De tumormarker en de bloedwaarden bleven goed.

Voor mij is hyperthermie essentieel voor het vertrouwen in de effectiviteit van de chemobehandeling. Dit wordt nog eens extra bevestigd door de vele toepassingen hiervan in andere landen. Ik ben stellig van mening dat ook na de chemobehandeling een regelmatige hyperthermiebehandeling, onder meer bij remissie alsook chroniciteit, een gunstige invloed heeft op het ziekteverloop.

Achteraf kwam alsnog een positieve reactie van de specialist/oncoloog op de hyperthermie. Hij wilde wel aannemen, zei hij, dat de combinatie hyperthermie en chemokuur voor dit goede resultaat heeft gezorgd.
Artsen en zorgverzekeraars zouden bij de chemobehandelingen van kanker de toepassing van hyperthermie als een toegevoegde waarde dienen te beschouwen. Bij een palliatieve behandeling geven ze een patiënt perspectief.
Is het niet zo, dat de arts de eed heeft afgelegd om alles te zullen doen voor het welzijn van de patiënt?

Mevrouw A.M.H. - Uitgezaaide borstkanker - maart, 2014

Laat ik u iets vertellen over mijn leven met borstkanker.
In 2004 kreeg ik voor het eerst borstkanker; mijn borst werd geamputeerd. Daarop volgde een chemokuur waar ik verschrikkelijk ziek van ben geweest. Vijf jaar later kwam de borstkanker weer terug met uitzaaiingen naar de longen. Ik kreeg weer chemo. Na anderhalf jaar kwam er verbetering: op de CT-scan was nog een klein vlekje te zien, maar dat vlekje kon ook bindweefsel zijn, zo zei de arts. Het bloed zag er fantastisch uit.
Toen heb ik besloten met de chemo te stoppen omdat mijn benen moe, zwaar en pijnlijk aanvoelden. Na een poos was de pijn verdwenen. Ik kon weer fietsen en wandelen, het leven lachte me weer toe.

Nu, na drie jaar, is de borstkanker weer teruggekeerd met meer uitzaaiingen in beide longen en naar de lever. Daar sta je dan, als de arts met deze mededeling komt. Wat nu? Ik had geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten.

De oncoloog vertelde mij over een wereldstudie TDM Kamillakuur en hij dacht dat deze kuur wel eens goed zou kunnen aanslaan. Maar helaas werkte bij mij deze kuur niet voldoende.
Dankzij mijn ondersteunende arts uit Overdinkel ben ik bij het Centrum Hyperthermie in Amsterdam terechtgekomen. In zijn wachtkamer lag een tijdschrift waarin ik las over hyperthermie. Nog diezelfde avond heb ik deze behandeling opgezocht op internet. Dat sprak mij wel aan.
Mijn oncoloog veegde de hyperthermie eerst van tafel; hij zag er niets in. Maar ik wilde deze behandeling, koste wat kost. Uiteindelijk wilde hij wel meewerken en hij verstrekte de gegevens over mijn ziekte. Toen was ik er klaar voor.

De afspraak met dokter Bachrach was snel gemaakt. De eerstvolgende zaterdag werd gepland. Mijn zoon en ik werden gastvrij ontvangen door zijn assistent. Wij lieten ons voorlichten door de arts, die ons gelijk op ons gemak stelde. Hij gaf ons de gelegenheid om met een andere patiënt in gesprek te gaan, en hij liet ons de apparatuur zien. Dokter Bachrach liet ons weten dat het ziektebeeld chronisch zou kunnen worden.
Mijn zoon en ik namen afscheid van hem, en buiten gekomen zei ik tegen mijn zoon: “Wat ben ik blij met dit gesprek en met de komende hyperthermiebehandelingen.” De week erna kreeg ik de eerste behandeling.

Nu kan ik met vreugde vertellen dat na de eerste hyperthermiebehandelingen de beklemming op de borst helemaal was verdwenen. Ik kon weer normaal traplopen. Na drie behandelingen had ik al meer lucht, en de vermoeidheid was verdwenen. De chemo is aangepast en ik heb nergens meer last van.
Het immuunsysteem is weer op gang gekomen, de doorbloeding werkt beter en mijn energie is teruggekeerd. Vóór de hyperthermiebehandelingen waren verschillende kankercellen nog gegroeid, nu, na de behandelingen, zijn ze geslonken met meer dan 60 procent. Op dit moment is het hele proces stabiel en mijn oncoloog is tevreden.
Maar ik ben nog niet tevreden. Mijn geloof, transcendente meditatie, hyperthermie, chemo, gezond eten en positief denken, ik ga voor de 100 procent genezing.

Hopelijk raakt hyperthermie landelijk meer bekend en hopelijk gaan de zorgverzekeraars deze behandeling vergoeden, zodat iedereen de kans krijgt hiervoor te kiezen. Volgens mij levert hyperthermie op de langere termijn veel besparing op voor de verzekeraars, omdat er daardoor minder beroep wordt gedaan op fysiotherapeuten, psychologen, enzovoort. En heel belangrijk: dankzij hyperthermie is de chemo beter te verdragen.
Waarom zoveel lijden als dat niet nodig is?

Met plezier rijd ik naar Amsterdam voor de behandeling, die aangenaam is. Met een kop thee, liggend op een watermatras val ik vaak in slaap. De tijd gaat snel. Als de kuur is afgelopen, ga ik weer energierijk huiswaarts.

De heer H.B. - Pancreascarcinoma - februari, 2014

In het voorjaar van 2013 werd ik geopereerd wegens wat een carcinoom bij de uitmonding van de galbuis bleek te zijn. Het weefselonderzoek bracht aan het licht dat het carcinoom was uitgezaaid naar een aantal lokale lymfeklieren. Dit was een grote tegenslag voor mij en mijn naasten, te meer omdat mij geen aanvullende therapie kon worden aangeboden. Ik voelde mij een ‘sitting duck’, gedoemd te wachten tot het mis zou gaan. Ik besloot te doen wat in mijn vermogen lag, om ‘door het oog van de naald te kruipen’. Hyperthermie, een medische techniek die wordt toegepast in bepaalde academische centra in Nederland, zij het niet voor deze indicatie, leek mij een optie.

Zo kwam ik terecht bij het Centrum Hyperthermie van dokter Bachrach in Amsterdam. De behandeling in het centrum gaf mij veel rust, geestelijk en lichamelijk. Uiteindelijk onderging ik, naast de hyperthermiebehandeling, toch nog een radiochemotherapie, in een vooraanstaande instelling. Ik heb de overtuiging, gebaseerd op wat ik hierover gelezen heb, dat de hyperthermiebehandeling potentiërend is geweest voor de radiochemotherapie, en mijn herstel heeft bevorderd, al is daar in zo een individueel geval geen bewijs voor te leveren. De begeleiding en bejegening in het Centrum Hyperthermie heb ik steeds als heel vriendelijk, professioneel en ondersteunend ervaren.

Mevrouw B. van der W. - Galblaascarcinoom - februari, 2014

Begin oktober 2012 werd ik wakker met geel oogwit en een geel aangezicht. De galblaas bleek geblokkeerd te zijn door een carcinoom bij de uitmonding van de galbuis. Een scan bracht aan het licht dat het carcinoom niet was uitgezaaid en operabel was. Eenderde van de pancreas, de galblaas en de twaalfvingerige darm werden verwijderd, alsmede zes lymfeklieren. Er volgde dagbehandeling gedurende zes maanden tot juni 2013, met achttien chemokuren als preventieve voorzorg.

Bij controle in het najaar van 2013 werden, mede door middel van een scan, uitzaaiingen naar de lever vastgesteld, waarna een intensief chemoprogramma werd opgesteld. Mijn zoons kwamen op internet het Centrum Hyperthermie in Amsterdam tegen. Ik besloot er heen te gaan. De warmtebehandelingen, in combinatie met de zware chemokuur, ervaar ik als bijzonder prettig. Na afloop beleef ik een ongekende energie. De algehele professionele begeleiding, de bijzonder prettige gesprekken en de behandelomgeving geven mij een aangenaam gevoel van deskundige zorg en aandacht.

Na de eerste reeks van zes chemokuren en aansluitende hyperthermiebehandelingen volgde een scan die bemoedigende waarden aanwees. De ziekte is van uitzichtloos voorlopig stabiel geworden en dat geeft veel moed voor de toekomst.

Mevrouw J.A. - Borstkanker, uitgezaaid in botten en lever - januari, 2014

Eerst zal ik mij even voorstellen, ik ben een vrouw van 61 jaar. In 1988 werd bij mij borstkanker geconstateerd. Na de diverse recidieven en operaties was er een vrij rustige periode, totdat in 2009 bij een controle bleek dat mijn bloeduitslag niet goed was. Er waren gestoorde leverfuncties en mijn tumormarker was gestegen naar 80. Het bleek dat de borstkanker zich in mijn botten en lever had uitgezaaid. Grote paniek natuurlijk en mijn verstand stond op nul.

Nu is het met mij gedaan, dacht ik. Op dat moment was ik aan het doemdenken en ik deed wat de oncoloog mij had voorgesteld, dus chemo. Daarna weer een serie chemo’s en ik had er genoeg van, geen chemo, meer dacht ik. Mijn vechtlust was weer teruggekomen en ik ben direct op zoek gegaan naar informatie. In het verleden had ik een tijdschrift van het IKR gekregen waar een groot artikel in stond over hyperthermie en dat had grote indruk op mij gemaakt. Kanker is een koude ziekte en als dat bestreden kan worden met warmte, dan ben ik daar helemaal voor in.

Verder op internet gekeken. Eerst natuurlijk bij de ziekenhuizen en daar bleek al snel dat dat niet voor mij weggelegd was, wat een slechte zaak is. Tot mijn grote blijdschap vond ik Centrum Hyperthermie. Eerst heb ik dat thuis besproken natuurlijk en wij hebben een afspraak gemaakt met dokter Bachrach. Het was een informatief en duidelijk gesprek. Besloten is om lokale hyperthermie toe te passen. Behandelingen zijn daarna direct in gezet, en dat was in juli 2012. Tussendoor heeft de oncoloog, die niet in hyperthermie gelooft, mij weer aan de chemo gezet en deze keer met hyperthermie. Ik heb de chemokuur weer niet afgemaakt, eenvoudig omdat mijn lichaam protesteerde.

De behandeling met hyperthermie valt reuze mee, vaak val ik in slaap om door dokter Bachrach weer wakker gemaakt te worden. Hij is een betrokken, serieuze man met een uitstekend gevoel voor humor en kennis van zaken. Het personeel is bijzonder behulpzaam en vriendelijk.

Nu gebruik ik Afinitor met exemestaan, gekregen van de oncoloog, en samen met hyperthermie is mijn toestand nu stabiel. Wekelijks kom ik in Amsterdam, ik ben ervan overtuigd dat hyperthermie mijn toestand stabiel houdt. Ook ga ik regelmatig naar de acupuncturist.

Mevrouw L. van den R. - Uitzaaiingen van een onbekende origine - januari, 2014

Lieve medemens,

In oktober 2012 voelde ik mij niet fit, er was iets met mij. Dus naar de huisarts en na drie maanden onderzoek toch maar naar het ziekenhuis.

Na vele onderzoeken in verschillende ziekenhuizen werd mij op 11 februari 2013 botweg medegedeeld dat ik kanker had en nog maar een half jaar had.
U begrijpt wel ik was totaal ontredderd en met mij mijn gezin en familie.
Het was niet te traceren waar de kanker eigenlijk vandaan kwam. Er werd een chemo gestart in eerste instantie met pillen. Hier werd ik verschrikkelijk ziek van en moest worden opgenomen. Na veertien dagen startte ik weer met een andere chemo.

Tussentijds wat verder gezocht op internet en kwam hyperthermie tegen dat werd gegeven in Amsterdam. Na contact te hebben gezocht werd een afspraak gemaakt.
Na een uitermate vriendelijk en geruststellend gesprek met dokter Bachrach werd ons een programma aangeboden: een behandeling voor en een behandeling vlak na de chemo, en nog eenmaal er tussendoor.

Ik voel mij er prima bij. Het is inmiddels al 2014 en ik ben er nog.
Op dit moment moet ik nog twee chemos ondergaan voordat ik weer onder de scan zal gaan.
Het is alleen jammer dat mijn internist van de behandeling met hyperthermie niets wil weten.’Onbegrijpelijk vind ik dat en ik vraag mij af welk belang zij dient.
In ieder geval ik voel mij op dit moment prima en heb het volste vertrouwen in hyperthermie en dokter Bachrach en zijn staf.

De heer B.C. - Uitgezaaide dikkedarmkanker - oktober, 2013

Een plotselinge dikke-dunnedarmoperatie op 22 mei 2013 gaf de indruk met een blinde darm te maken te hebben. Uitslag was een tumor en na aansluitend onderzoek kwaadaardig.

Verder onderzoek middels CT-scan gaf uitzaaiingen in lever en in de longen te zien. De tumormarker stond op 35.0 en negen onderzochte lymfeknopen waren schoon, aldus de medische uitslag.

Bij het ontslag uit het ziekenhuis vanwege de operatie werd voor twee weken later een afspraak gepland met oncologie. In de tussentijd diende de operatiewond te genezen en werkte de gedachte over het hebben van kanker op volle toeren. Familie en kennissen kwamen poolshoogte nemen en gaven diverse suggesties o.a. ook over de mogelijkheden in Duitsland en België.

Voor mij was het zwaar om chemo als heilig orakel te beschouwen in de strijd tegen de kanker. Mijn lichaam gaf veel weerstand bij de gedachte aan chemokuren. Warmtebehandeling (hyperthermie) in combinatie met chemokuur is een standaard procedure bij de Duitse ziekenhuizen. Via de website van www.forum-medizin.de kwam ik van alles te weten over hyperthermie en de apparatuur. Bij het naspeuren via google en academische ziekenhuizen kwam ik terecht bij Centrum Hyperthermie in Amsterdam, als enige met een ruime voorlichting over de lokale behandelingsmogelijkheden. Via de website van Centrum Hyperthermie heb ik alle relevante informatie kunnen lezen.

Mijn ziektekostenverzekering gaf mij bij navraag over de vergoeding het antwoord, dat de behandeling met hyperthermie alleen in Nederland door hen wordt vergoed. Aldus nam ik de telefoon en belde met Centrum Hyperthermie Amsterdam. Er was wel één bezwaar namelijk het reizen vanuit Limburg naar Amsterdam (zonder file twee uur enkele reistijd).

Inmiddels was voor mij ook belangrijk geworden het zorgen voor een optimale lichamelijke energiebalans. Hiervoor koos ik het ‘Dries’-dieet.

Voor het eerste consult met de oncoloog was ik in ieder geval gewapend met twee extra ondersteunende behandelingen die mij een beter gevoel gaven dan alleen een chemotherapie. Wat schetst mijn verbazing? Het gesprek over lokale hyperthermie werd kort afgedaan als alternatief en niet thuishorend in de reguliere geneeskunst. De specialist nam dan ook alle afstand van mogelijke (negatieve) gevolgen die hieruit zouden kunnen voortvloeien op de chemotherapie. De algemene verklaring, uit alle hoeken dat de chemotherapie door een lokale hyperthermie met 30 procent positief wordt beïnvloed, gaf geen ander standpunt. Zijn antwoord was: er is geen onderzoek en bewijs hierover voorhanden.

Bij navraag bij de ziektekostenverzekering bleek dat er geen vergoeding werd gegeven bij geen verwijzing door de arts. De gesprekken met de huisarts hierover gaven geen beter perspectief voor verwijzing. Ook voor hem was dit een alternatieve behandeling en niet vallend onder de reguliere geneeskunst in Nederland.

(Een bepaalde soort hyperthermie is wel erkend bij artsen en ziekenfondsen in Nederland en wordt toegepast bij het AMC, Erasmus UV en in Tilburg voor bepaalde soort kankers o.a. baarmoederhals en slokdarmkanker. Dat ook hier nog onvoldoende onderzoeken naar zijn, blijkt wel uit de subsidie die Erasmus UV dit jaar ontving van het KNL voor verder onderzoek naar temperatuurmeting.)

De datum voor de eerste chemotherapie werd vastgesteld en met het Centrum Hyperthermie Amsterdam werd de afspraak gemaakt voor het starten van de behandeling aldaar.

Ik heb nu vier chemokuren gehad. Na de derde en de vierde chemokuur is de tumormarker blijven staan op 3.3. Na de vierde chemokuur gaf de CT-scan aan een rustige omgeving van de operatie en geen bijzonderheden. De uitzaaiingen in lever en longen waren qua grootte gehalveerd en deels onzichtbaar geworden. Zoals het er nu naar uitziet, zullen er in totaal acht chemokuren plaatsvinden en dan wederom een CT-scan.

Voor mij is hyperthermie essentieel voor het vertrouwen in de effectiviteit van de chemotherapie van kanker. Dit wordt bevestigd door de toepassing hiervan in andere landen om Nederland heen. Voor mij is het zeker dat hyperthermie van toegevoegde waarde is bij de behandeling van kanker. Ik ben ook stellig van mening dat na de chemotherapie, bij de remise alsook chroniciteit, de hyperthermie van positieve invloed is op het ziekteverloop.

Positieve reacties van de specialist/oncoloog op de hyperthermie in combinatie met de chemotherapie zijn er niet geweest. Wel zijn ze nieuwsgierig.

Artsen en verzekeringen zouden bij de chemotherapie van kanker de Hyperthermie als een toegevoegde waarde dienen te stellen. Bij een palliatieve behandeling geven ze de patiënten perspectief. Is het niet zo dat door de arts de eed is afgelegd en dat door de Europese gezondheidsraad is vastgelegd alles te zullen doen voor het welzijn van de patiënt?

De heer H.D. - Slokdarmkanker - september, 2013

Kanker? Keuzes maken!

De dag dat je te horen krijgt dat je kanker hebt, kun je zien als de dag waarop je leven instortte óf als de dag dat je begon met je gevecht voor herstel. Om jezelf een kans te geven, moet je keuzes maken. Waar en hoe laat je je behandelen? En wat doe je nog meer? Kiezen voor hyperthermie als aanvullende behandeling bijvoorbeeld.

De datum dat mij werd verteld dat ik slokdarmkanker had, was 17 april. Eerlijk gezegd had ik de diagnose kanker wel verwacht, maar toch een andere. De lymfeklieren in mijn hals waren namelijk opgezwollen en hadden daar een bal gevormd, die qua grootte het midden hield tussen een kippenei en een tennisbal. Dat bleek echter een uitzaaiing te zijn vanuit de zeven centimeter lange (maar dunne) primaire tumor onderin de slokdarm, tegen de maag aan. Waarschijnlijk veroorzaakt door lekkend maagzuur.

Eigen onderzoek

Tussen de onderzoeken en de uiteindelijke diagnose in, ben ik al aan een uitgebreide research begonnen. In het eerste, beknopte ‘slechtnieuwsgesprek’ in het Delftse ziekenhuis had ik het woord ‘kliercellen’ opgevangen en dat vormde mijn vertrekpunt. Al snel kwam ik uit bij slokdarmkanker. De patiëntenforums op het internet heb ik gelaten voor wat ze waren, ik heb gezocht naar wat ziekenhuizen in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië en wetenschappelijke studies daarover te vertellen hebben.

Zoekend naar meer dan alleen de traditionele behandelingen stuitte mijn dochter op het mij toen nog totaal onbekende begrip hyperthermie. Twee klikken later zaten we op de site van het Centrum Hyperthermie in Amsterdam. Veel uitleg over kanker en over de positieve effecten van warmte via elektromagnetische velden. Goede reden om te bellen. “Doe het meteen”, zei mijn vrouw. “Op een zaterdagmorgen?”, dacht ik, maar heb het toch maar geprobeerd.

Positief besluit

Tot mijn vreugde en verbazing werd de telefoon vrijwel direct opgenomen, door dokter Bachrach. Ik vertelde hem in het kort mijn verhaal en vroeg of ik baat zou kunnen hebben bij hyperthermie. “Absoluut”, zei hij en legde uit hoe en waarom. “Kom maar meteen maandag”, besloot hij zijn betoog en dat leek me een verdraaid goed idee. Die afspraak gaf zowel mij en mijn vrouw als onze kinderen spontaan een geestelijke boost: Yes! De strijd begint! We gaan er iets aan doen! Zo’n mindset is volgens mij cruciaal voor kans op herstel. De geest moet meewerken, dat is belangrijk.

Die maandag werd ik ontvangen en behandeld door dokter Simon de Boer, die alle tijd nam om het meegebrachte dossier te bespreken, vragen te beantwoorden en uit te leggen wat er verder zou gebeuren. Daarop volgde mijn eerste total body hyperthermiebehandeling. Geen pretje, maar als je eraan overgeeft, best te doen. De tweede keer kwam ik voor de lokale behandelingen en ontmoette ik Bachrach zelf. Hij had mijn dossier gelezen en keek naar de bal in mijn hals. “Daar kunnen we heel mooie resultaten mee halen”, beloofde hij.

Keuze voor Leuven

Ondertussen had ik gekozen voor het Universitair Ziekenhuis Leuven in België om me te laten behandelen. De aard en omvang van mijn aandoening was inmiddels bekend: slokdarmkanker met uitzaaiingen op de lever en in het lymfeklierstelsel tot in de hals.

In Delft werd ik opgegeven, in Leuven hadden ze een behandelplan: te beginnen met chemotherapie (mFOLFOX6) en mogelijk (afhankelijk van de aanwezigheid van HER2 eiwit op de tumorcellen) moleculaire celtherapie met Herceptin. Dat wordt in Nederland vrijwel alleen bij borstkanker en baarmoederhalskanker gegeven. In België zien ze heel wat meer toepassingsmogelijkheden en ik had het geluk dat het HER2 eiwit bij mij in voldoende mate aanwezig is.

Hyperthermie werkt

Binnen drie weken na de start met hyperthermie en één chemo in Leuven (in België hoef je niet te wachten en komen ze meteen in actie) was de bal in mijn hals enorm geslonken. Nog twee weken later waren de lymfeklieren in mijn hals nog wel voelbaar, maar niet meer zichtbaar. Nu, vijf maanden, een hele serie behandelingen met hyperthermie en negen chemo’s later, zijn de klieren ook niet meer voelbaar. De resultaten van de eerste scan in juni waren spectaculair – vonden zelfs de artsen in Leuven. Vooral omdat de lever helemaal schoon bleek en er dus geen organen meer waren aangetast en de activiteit van de tumoren vrijwel tot geheel nihil was. Veel spectaculairder dan dat was nagenoeg onmogelijk.

Zij zien overigens geen heil in uitwendige hyperthermie, maar ik ben ervan overtuigd dat het werkt en effect heeft. De medici in onder meer de VS en Scandinavië geloven daar óók in. Daar is hyperthermie een standaard. Het wordt tijd hun collega’s in Nederland en België (en de zorgverzekeraars!) dat voorbeeld overnemen.

De heer W.I. - Galwegkanker - augustus, 2013

In september 2011 is bij mij galwegkanker ontdekt. Deze zeldzame kankersoort kon volgens de doktoren alleen behandeld worden door een zware operatie, waarbij een groot deel van de lever verwijderd zou worden. De operatie heeft in januari 2012 plaatsgevonden in EMC in Rotterdam. Echter tijdens de operatie bleek de tumor ook verstrengeld te zitten in de twaalfvingerige darm, waar niets aan kon worden gedaan.

De boodschap die ik daarop kreeg was heftig. Alleen met een chemotherapiebehandeling zou ik mijn leven nog met enkele maanden kunnen verlengen. Ik had hier niet echt vrede mee en ben thuis gaan zoeken naar alternatieven. Na enig zoeken op de computer kwam ik bij Centrum Hyperthermie in Amsterdam terecht.

Ik koos ervoor om gelijktijdig met de chemotherapie te starten met lokale hyperthermie (gericht op mijn tumor en de lever). Hiermee ben ik begin maart 2012 begonnen. Daarnaast heb ik ook supplementen genomen om mijn immuunsysteem te versterken.

Bij het begin van de behandelingen was de tumormarkerwaarde 1600. Na zes behandelingen was deze gedaald naar 350 en was de tumor op de laatste scan niet meer zichtbaar. Bij een recentelijke bloedcontrole was de tumormarkerwaarde gezakt naar 75.

Ik ben na de zesde behandeling gestopt met chemotherapie en ga voorlopig nog door met de hyperthermie behandeling.

De heer H.M.V. - Sarcoma - april, 2013

Bij een controle gaf de MRI (5.10.12) een recidief sarcoom in de onderbuik en een groot sarcoom in de buik te zien. Inoperabel, omdat de sarcomen tussen vaten en zenuwbanen liggen, vertelde de chirurg, die ons vanaf het begin uitstekend begeleidt. Op 21 november werd de medicatie afgesproken: pijnstilling om de pijnen van het gezwel ten gevolge van o.a. de beknelling van vaten te bestrijden; op 3 december een injectie in het heiligbeen tegen pijn bovenin het rechterbeen. Vanwege de bestraling na de operatie van het eerste, grote gezwel, was geen sterke bestraling mogelijk. We zijn een palliatief traject ingegaan. Direct heb ik vrijwel al mijn werkafspraken afgezegd. Van heel veel vrienden en bekenden hebben we hartelijke kaarten ontvangen: bemoedigend.

Midden december hoorde mijn zwager (arts) over het Centrum Hyperthermie in Amsterdam – Zeeburg. Kennismaking: bij sarcomen is hyperthermie soms effectief. De radioloog was blij met de combinatie van bestraling met hyperthermie, omdat lichtere bestraling dan vaak goed resultaat heeft en de kanker wordt teruggedrongen. De twee laatste weken van december had ik tien bestralingen met vier keer hyperthermie. Tegen het einde van het jaar begon mijn rechterbeen vervaarlijk op te zwellen: het lichaamsvocht vond geen weg naar boven. Het been zwol en zwol, tot barstens toe, zogezegd. In 2013 gingen we door met wekelijkse hyperthermie; het bovenbeen en de lies worden extra verwarmd. Vanaf 10 januari kreeg ik ook fysiotherapie: lymfedrainage; met dagelijkse lichte massage van het been. Langzaam begon het been te slinken, tergend langzaam. Het gevaar leek geweken – de afsluiting van het lymfevat opgeheven. In april kreeg het been zijn oude omvang terug. Alleen het voorste stuk van de voet voelt ongewoon. Het zal nog veel oefening vergen om de voorvoet weer goed op te tillen met lopen. Eind april lijkt het alsof het grote sarcoom in de buik in omvang is afgenomen. Naar menselijke maat mogen we niet meer verwachten dan verdere reductie.

Intussen doe ik mijn werk, vanuit huis. Enkele grote projecten zijn vrijwel afgerond, waaronder projecten waarvoor ik de overdracht al had geregeld. De gedachte was dat ik vanaf januari steeds meer morfine en verdere pijnstilling nodig zou hebben. Dat bleek niet nodig. Eind april hebben we met de huisarts besproken dat ik in de praktijk ga uitzoeken met hoeveel (minder) pijnstillers ik toe kan. Intussen heb ik de narcissen gezien en de magnolia staat in volle bloei. Werkjes in de tuin (en voor mijn werk) stel ik niet graag uit: begin 2013 heb ik geen agenda meer gekocht, maar maak telkens een lijst met data; eerst voor twee weken, nu voor een maand.

Het is nu een half jaar na de MRI die midden november tot ernstige gesprekken en een palliatief traject heeft geleid. Begin januari was de situatie ernstig, en zelfs kritiek. Dankzij bestraling, lymfedrainage en hyperthermie is mijn conditie boven elke verwachting. Elke week gaan we naar Zeeburg en word ik bijna twee uur inwendig verwarmd. Met succes. Dokter Bachrach is tevreden. Wij zijn dat ook. Voorlopig gaan we door met de behandeling, we hopen dat het nog langer helpt. En we hopen dat de hyperthermie voor veel meer mensen ter beschikking komt.

De heer K.F. - Maag-slokdarm kanker - maart, 2013

Ik ben 64 jaar. Beroep: huisarts.

In juni 2012 is bij mij maag-slokdarmkanker geconstateerd met uitzaaiingen in de longen. Het was voor mij een enorme klap om dit te incasseren, net voordat ik met pensioen zou gaan. De levensverwachting was zes tot negen maanden. Dit kwam hard binnen, ondanks dat ik weet dat het statistiek is en dat ik nog een goede conditie had. Ik ben op zoek gegaan naar een behandeling die bij me paste. Op dat moment had ik sedert drie weken problemen met het eten: passageproblemen in de slokdarm en het eten kwam soms terug.

Patiënten van mij gingen vaak naar Duitsland voor behandeling van hun kanker en kregen aldaar chemotherapie, gecombineerd met warmtetherapie. Mij sprak warmtetherapie bij kanker altijd erg aan. Ik heb zelf een antroposofische achtergrond en binnen de antroposofische geneeskunst wordt kanker beschouwd als een koude ziekte. We zijn gaan googlen en vonden het Centrum Hyperthermie in Amsterdam. ‘s Morgens gebeld en diezelfde morgen zaten we bij de arts Bachrach.

Ik zou in de week van 16 augustus starten met de eerste chemokuur. Afgesproken werd om een dag voor, een dag na en een week na de chemokuur hyperthermie te ondergaan. Dit zou gebeuren door een apparaat dat meer centripetaal werkt op de maag-slokdarmtumor en een apparaat dat meer diffuus werkt op maag-slokdarmgebied en de longen. Als chemokuren kreeg ik een keer per drie weken een Cisplatin-infuus en daarbij gedurende twee weken Xeloda-tabletten.

Naast deze behandeling krijg ik nog een keer per drie weken per infuus Herceptin: dit zijn antilichamen gericht tegen een eiwit dat de tumorcellen activeert om sneller te groeien. Deze antilichamen remmen dit eiwit. Tevens spuit ik Iscador (Maretak) en krijg ik ritmische en shiatsu massage. Ik doe nog euritmie en ik ben aan het boetseren gegaan.

De warmtetherapie onderga ik met genoegen. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat deze warmtetherapie de vaten van de tumorcellen verwijdt, waardoor de chemo beter in de tumor kan doordringen. Tijdens de behandeling word ik wat doezelig, maar ik ervaar geen andere bijwerkingen. Daarbij is er binnen het centrum een prettige en gemoedelijke sfeer.

Op 12 oktober had ik na drie kuren opnieuw een CT-scan: de uitzaaiingen in de longen waren duidelijk verminderd. Ondertussen kon ik weer normaal eten en kon ik de Xeloda-tabletten normaal innemen. Tijdens de eerste kuur moest ik ze nog halveren.

De Cisplatin werd na vier kuren (laatste kuur op 19 oktober) gestopt i.v.m. verminderde bloedplaatjes. De Xeloda-tabletten en de Herceptin-infusen gingen door. Ik ging met hetzelfde ritme door met de warmtetherapie.

In januari opnieuw een CT-scan: longen vrij van uitzaaiingen! Maag-slokdarmtumor moeilijk te beoordelen. Het eten blijft goed gaan.

Op 11 januari begon ik met mijn laatste kuur van tabletten. Daarbij ging ik door met de Herceptin-infusen om de drie weken. Ik krijg nu wekelijks warmtetherapie, naast de andere therapieën die ik hierboven vermeld heb.

Maart 2013, negen maanden na dato: ik maak het nu goed. Wel ben ik snel moe en ik heb regelmatig last van buikpijn.

Begin april krijg ik opnieuw een CT-scan en tot die tijd ben ik dus zonder chemo. Na de uitslag wordt gekeken hoe de behandeling verder zal gaan verlopen.

Mevrouw A.M. - Hersentumor - november, 2012

Twee jaar geleden werd bij mij een hersentumor ontdekt, een anaplatisch astrocytoom graad 3. Ik heb een wakkeroperatie gehad waarbij ze zoveel mogelijk tumorweefsel weg hebben kunnen halen. Daarna kreeg ik 36 bestralingen. Het ging een jaar heel goed tot ik in augustus 2011 heel veel epilepsieaanvallen kreeg. Maar toch gaf ik de hoop niet op. In november 2011 wees mijn scan iets uit waardoor al mijn hoop weg was. De tumor was helemaal terug en met uitzaaiingen, door het hersenvocht, er zaten drie tumoren. Vervolgens heb ik drie chemotherapiekuren gekregen, die helaas niet aansloegen.

Mijn arts vertelde mij dat het over was, en dat ik was uitbehandeld. Hoop was er niet meer, geniet van de tijd die je nog hebt. Toch bleef ik hoop houden en gaf de moed niet op en ben verder gaan zoeken. Ik ben bij het Centrum Hyperthermie in Amsterdam terechtgekomen en sprak een patiënt die al goede resultaten hiermee had en besloot om de hyperthermiebehandeling te laten doen. Ik had niets te verliezen, was toch al opgegeven en ik wou voor mijn kinderen laten zien dat mama er echt alles aan heeft gedaan.

Na twaalf keer hyperthermie ging ik door de scan en ik weet nu dat wonderen bestaan. Zelfs mijn neuro-oncoloog stond versteld dat mijn tumor drie cm was gekrompen en dat de rest stil staat. De tumor die voor mij het meeste kwaad kon, is nu nog maar 1,12 cm en dat dankzij hyperthermie, voor de rest niets. Zo word je opgegeven en zo sta je weer in het leven ongelooflijk! Ik kan weer goed lopen en heb haast geen epilepsie meer. Ik pluk de dag en leef nu. Ik ga wel door met hyperthermie. De behandeling doet geen pijn en heeft geen bijwerkingen. Je krijgt goede uitleg, ook je scan wordt goed besproken en het mooiste van alles is dat het werkt.

De heer H.P. - Prostaatkanker, uitgezaaid in longen en botten - mei, 2012

Op 6 april 2011 kreeg ik de diagnose prostaatkanker. Op de scan was een klein gedeelte van mijn longen meegenomen. Op deze scan waren enkele stipjes op de longen te zien. Uit voorzorg werd een volledige scan van mijn longen gemaakt. Uitslag: een sneeuwstorm van kleine uitzaaiingen. Er werd een operatie gepland waarbij weefsel werd weggehaald voor verder onderzoek, resultaat uitzaaiing van de prostaat. Daarna werd nog een botscan gemaakt. Hiermee werd geconstateerd dat er in het bekkengebied ook uitzaaiingen zijn. Bij een PSA van 19 werden deze uitzaaiingen uitzonderlijk gevonden.

Door de uroloog werd een therapie met hormonen gestart.
In december 2011 ging de PSA weer stijgen. De uroloog vond het medisch niet noodzakelijk nader onderzoek te doen.
Via een boek had ik kennis genomen van hyperthermie. Via internet kwam ik bij Centrum Hyperthermie in Amsterdam.

Op 6 januari 2012 had ik een intake bij dokter Bachrach. Dezelfde dag is nog gestart met een behandeling, daarna heb eenmaal per week een behandeling gehad, afwisselend total body en lokale behandeling.

In maart 2012 is er een nieuwe scan gemaakt waarop te zien was dat de uitzaaiingen in de longen verdwenen zijn. Het medisch team was onder de indruk van dit resultaat.
De kanker in de prostaat is rustig en de kanker in de botten is nog steeds aanwezig. Op dit moment werkt de hormoontherapie niet meer afdoende en is er besloten om met chemo te starten. Deze chemo wordt gecombineerd met hyperthermie en hopelijk geeft dit hetzelfde resultaat als met de longen.

In het Centrum Hyperthermie heerst een gemoedelijke sfeer waar heel veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Je kunt bij dokter Bachrach met al je vragen terecht, je wordt door hem prima begeleid en geadviseerd. De scans die in het ziekenhuis zijn gemaakt, heb ik met dokter Bachrach uitgebreid besproken.
Ik ben blij dat ik bij Centrum Hyperthermie terecht ben gekomen en een prachtig resultaat van de longen heb. Nu gaan we voor de uitzaaiingen in de botten.

Mevrouw J. van O. - Uitgezaaide dikkedarmkanker - maart, 2012

In september 2011 kreeg ik de diagnose dikkedarmkanker met uitzaaiingen in de longen. Dat was schrikken, nadat ik in 2003 borstkanker had overwonnen. Het stond er overigens helemaal los van. Na allerlei onderzoeken en definitieve uitslagen, begon ik in december 2011 met chemo. Mijn dochter had gehoord over hyperthermie.Ik wilde alles op alles zetten om deze ziekte te bestrijden, dus koos ik voor het Centrum Hyperthermie in Amsterdam. Ik werd warm ontvangen door dokter Bachrach en Michael. De behandeling en hun persoonlijke aanpak spraken me aan. Nadat dokter Bachrach alle informatie uit het ziekenhuis had verkregen, konden de behandelingen beginnen. Ik kwam in aanmerking voor lokale hyperthermie en werd steeds in een schema van drie weken behandeld. De eerste week – waarin ik ook chemo kreeg – kwam ik twee keer. De tweede week één keer. En de derde week rust.

Na een aantal kuren en hyperthermiebehandelingen daalde de tumormarker in mijn bloed (CEA) gigantisch. Deze was 169 en is nu, zes maanden na de eerste behandeling, 6!! Een normale waarde. Op de scan is te zien dat de kanker sterk op z’n retour is. Een geweldig resultaat. Ik ben er nog niet. Aangezien ik heel goed reageer op de chemotherapie, wordt deze nog niet stopgezet en ik blijf doorgaan met hyperthermie om mijn uiteindelijke doel te bereiken.

Het is goed vol te houden, ondanks dat ik toch elke keer anderhalf uur heen en terug moet rijden. Ik weet dat ik kanker heb, maar zo voel ik me niet. Ik ben zeer tevreden over de behandelingen met hyperthermie. Ik voel me ontspannen en dat het bijdraagt aan een positieve uitslag, daar ben ik van overtuigd. Zorgverzekeraars en behandelend artsen in het ziekenhuis moeten dit ook onder ogen zien. Ik zou het iedereen aanraden.

Mevrouw M. van S. - Uitgezaaide borstkanker - juni, 2011

In 1995 kreeg ik voor het eerst te maken met borstkanker. Er volgde een amputatie. De okselklieren bleken schoon en er waren toen geen uitzaaiingen. In 1999 werd een huidmetastase ontdekt. Hierop volgde een tumorverwijdering, twintig bestralingen en hormoontherapie (Tamoxifen, vijf jaar). Ook werden de eierstokken verwijderd.

Medio 2010 werd ik geconfronteerd met uitzaaiingen (skelet, longen en lever). Omdat de kanker opnieuw zeer hormoongevoelig bleek, werd onmiddellijk gestart met alleen een hormoontherapie (Femara).

Intussen had ik gehoord van de gunstige effecten die hyperthermie kan hebben, in combinatie met andere behandelingen. Na enkele uitgebreide en oriënterende telefoongesprekken met dokter Bachrach, besloot ik om hyperthermie in te gaan zetten in combinatie met de voorgeschreven hormoontherapie. Helaas was lokale behandeling door middel van hyperthermie geen optie vanwege het feit dat ik een pacemaker heb.

Na overleg met zowel de cardioloog, de pacemakerdeskundige als met dokter Bachrach, werd besloten tot de inzet van de total body hyperthermie. Deze behandeling duurt per keer een aantal uren en gebeurt door middel van koortsopwekking in een soort tent (waar alleen het hoofd buitenboord ligt). In deze tent wordt met infrarode lampen het lichaam langzaam opgewarmd tot (in mijn geval) maximaal 39,5 graden.

Tijdens deze behandeling lig ik aangesloten aan een bloeddrukmeter, wordt de hartslag continu gecontroleerd, evenals de zuurstof in het bloed en uiteraard de lichaamstemperatuur. Mijn man gaat steeds mee en voorziet mij van de nodige liters water, zoute stengels, ijsblokjes, en bouillon. Het prettige is dat wij gedurende deze dag beschikken over een eigen ruimte, met een muziekinstallatie, en aangrenzend een keukentje: kortom een plek waar we ons gedurende die dag thuis kunnen voelen.

De hyperthermie-arts controleert met grote regelmaat hoe e.e.a. verloopt. Tijdens deze controles is er steeds weer alle tijd om medische vragen met hem te bespreken. Wanneer er voldoende koorts is, worden de lampen in de tent uitgezet en worden de flappen hiervan om mij heen geslagen om de temperatuur nog zolang mogelijk vast te houden. De koorts loopt dan nog wat verder op, om vervolgens even zo langzaam af te nemen. Zodra de lampen uit staan, lukt het om te gaan slapen. Na een poos zakt de koorts en als deze laag genoeg is, word ik ontdaan van alle metertjes en slangen, drink ik een beker bouillon, ga ik douchen en kan ik weer, zij het wat wiebelig naar huis. De volgende ochtend voel ik me dan weer helemaal fit!

Aanvankelijk vond deze hyperthermie een keer per twee weken plaats. Na acht behandelingen werd de frequentie teruggebracht naar een keer per maand, toen de scan een gunstig resultaat liet zien: afname van alle tumoren. Een jaar later blijkt dat er op sommige punten stabiliteit is en in de lever nog steeds een afname van de metastasen. Ook in de longen is zowel afname als stabiliteit te zien. Momenteel ligt voor mij de frequentie voor deze vorm van hyperthermie op een keer per drie maanden.

Na de controles in het behandelend ziekenhuis, stuur ik de uitslagen met een kopie van de scan steeds op naar het Centrum Hyperthermie. Dokter Bachrach bekijkt deze nog eens en neemt tijd om eventuele vragen daaromtrent te bespreken bij de volgende hyperthermie behandeling.

De total body hyperthermie is behoorlijk pittig en vraagt, zo heb ik gemerkt, om een rustige omgeving om goed te kunnen koortsen. De benadering, de uitleg en zorgzaamheid binnen het centrum zorgen voor een goede voorwaardenscheppende sfeer om deze elke keer weer goed op te kunnen brengen.

De heer R. van de E. - Uitgezaaide dikkedarmkanker - april, 2011

In de zomer van 2010 werd mijn stoelgang wat onregelmatig en frequenter. Bij de endoscopie bleek ik een tumor in de dikke darm te hebben. De behandeling bestond uit vijf bestralingen, een operatie en een chemotherapiekuur. Ook een stoma was onvermijdelijk. De operatie zou twee uur duren, maar het werden er ruim zes. De tumor werd verwijderd en naar de PA voor nader onderzoek gebracht. Na een week kwam de uitslag. Het verwijderde deel bevatte 32 lymfeklieren en in alle klieren zaten uitzaaiingen. Ook waren er bij de operatie enkele verdachte vergrote lymfeklieren verwijderd, dus de perspectieven waren niet gunstig. Mijn maag kwam na de operatie pas na tien dagen op gang en met dertien kilo minder gewicht viel het niet mee om de moed erin te houden. Maar we zijn altijd optimistisch gebleven.

In het ziekenhuis werd ik overstelpt met bloemen en kaarten. En met verzoeken van collega’s, vrienden en bekenden om op bezoek te komen. Mijn chirurg had ons echter ten zeerste op het hart gedrukt om alle energie te gebruiken voor het herstel en niet voor de visite. Toen ik naar huis mocht, schoot het idee van een blog te binnen. Ik heb de mensen gevraagd dit te lezen om op de hoogte te blijven en ons enigszins met rust te laten. (Voor de geïnteresseerde www.dhwblog.nl/rob).

Na de eerste week thuis kreeg ik veel last van pijn en na onderzoek bleek dat ik een bij de operatie een naadlekkage had opgelopen doordat een hechtingsnietje had losgelaten. Dit leidde tot een fikse ontsteking die vervolgens drie maal daags gespoeld moest worden. Hier werden we niet blij van.

De chemo werd gestart, maar het was duidelijk dat de chemo me moest redden in plaats van het preventieve karakter die het eerst had.
Inmiddels oriënteerden wij ons op alternatieven. Ik ging me houden aan het dieet van Houtsmuller en om de chemo dragelijker te maken, begon ik honing met koninginnegelei te slikken.

Van een goede kennis hoorde ik inmiddels van het fenomeen hypothermie. Zijn schoonvader en een bekende waren zelfs in Duitsland onder behandeling. Dat leek me voor een paar keer per week een te zware belasting. Via google vond ik het Centrum Hyperthermie in Amsterdam. Na een kennismakingsgesprek met dokter Bachrach was ik overtuigd van de hier aanwezige medische kennis en besloot ook dit alternatief met de warme lamp te proberen.
Ik legde de vraag of hyperthermie iets voor mij zou zijn, nog even voor aan mijn oncoloog (ik was inmiddels echter al gestart), maar die begon schamper te lachen en zei dat de portemonnee van de heer Bachrach het enige was wat er warm van zou worden…
Het werd een lange koude donkere winter met veel medische bezoeken.

In het voorjaar van 2011 kreeg ik een blaasontsteking en dat was aanleiding om een CT-scan van de buik te maken. In die week werden op last van de chirurg ook een longfoto en een echo van de lever gemaakt. En wat bleek: alles was schoon!!! Wat een opluchting, hier hadden we in onze stoutste dromen alleen op durven hopen.
Kwam het door de chemo, door de hyperthermie, door het dieet en al zijn supplementen? Niemand zal het weten en wij houden het maar op de combinatie hiervan aangevuld met een flink portie geluk.

De behandelingen door dokter Bachrach zet ik voort en in augustus volgen de volgende scans en onderzoeken. Inmiddels komen er al meer beweringen uit de wetenschappelijke hoek dat hyperthermie wel degelijk werkt en dus hoop ik voor alle patiënten dat de behandelingen uiteindelijk onder de dekking gaan vallen.

Mevrouw D.K. - Uitgezaaide borstkanker - januari, 2011

Midden juli 2010, vlak voor onze Amerika-reis, werd bij mij borstkanker geconstateerd in de rechterborst. De tumor had een grootte van 7×4 cm zonder verdere uitzaaiingen in het lichaam. De linkerborst had een plekje dat eerst werd aangezien voor een tumor, maar later een in de borst liggende lymfeklier bleek te zijn.

Na een aanvankelijke adjuvante therapie werd er in het ziekenhuis besloten tot het volgen van een palliatieve therapie, omdat de longarts tóch kleine streepjes had ontdekt aan de onderkant van mijn longen. Na een bronechoscopie bleek: lymfagitis carcinomatosa.

Daar kon ik persoonlijk geen genoegen mee nemen. Ik ben van oordeel dat je deze ziekte op allerlei manieren moet bevechten. Ik kwam op eigen initiatief bij het Centrum Hyperthermie terecht.

Mijn behandeling in het ziekenhuis was als volgt. Ik zou, zoals veel vrouwen, zes kuren krijgen met chemotherapie. Ik begon hiermee eind augustus 2010. Tijdens de eerste kuur werd ik nog niet behandeld met hyperthermie. De bijwerkingen van de kuur waren heftig. Pas bij de tweede kuur werd ik ‘gesandwiched’ om de kuur heen. Dat betekende voor mij één dag voor de kuur en één dag na de kuur een hyperthermiebehandeling. Verder elke week een behandeling tijdens de zes kuren.
Ik kon de kuren door de hyperthermie veel beter verdragen. Sterker nog: ik had er nauwelijks last van, heb altijd goed kunnen eten en smakelijk! Na drie kuren was de lymfagitis in de longen volgens de CT-scan verdwenen!! De longarts kon niets meer vinden dan een klein residu in de grote luchtbuis en de lymfeklier onder de arm. Ze stonden versteld in het ziekenhuis…

Naast de hyperthermie eet ik voedingssupplementen om mijn afweersysteem gezond te houden, waaronder chlorella, een soort alg. Ben overgestapt op vegetarisch en biologisch voedsel volgens het Houtsmuller-dieet. Ik sport, ook tijdens mijn kuren ben ik blijven lopen en wandelen. Na zes kuren ondergaan te hebben, bleek voor de kerst 2010 dat mijn tumor in de rechterborst was verkleind tot een halve cm (5 mm). De oksel en de longen zijn schoon, dankzij het kuren in combinatie met HYPERTHERMIE. Ik hoef géén borstoperatie te ondergaan. Bij controle in februari een mammografie en echo laten maken waar NIETS meer van de tumor terug te vinden was…

Ik kan iedereen aanraden de hyperthermie te ondergaan, was eerst onwetend hierover, ging immers pas de tweede kuur. Ik ervaar de persoonlijke begeleiding ook zeer positief en vind het zeer ondersteunend zowel gedurende de kuren als erna.

Mevrouw F.H. - Hersentumor - november, 2010

Op 3 februari 2010 werd bij mij vastgesteld, dat ik een hersentumor had en een tumor op de thorax; dit waren uitzaaiingen van borstkanker van zes jaar daarvoor. De hersentumor was niet operabel. Wel was het mogelijk om de tumor te behandelen met een stereotactische bestraling. Via een orthomoleculaire arts hadden we vernomen, dat met hyperthermie soms betere resultaten werden behaald. Bij toeval kwamen we er achter dat in Amsterdam de mogelijkheid bestond om tumoren met behulp van hyperthermie te behandelen. We hebben in overleg met dokter Bachrach besloten om direct na de bestraling te beginnen met een behandeling met hyperthermie. Er heeft zes maal een behandeling plaatsgevonden. Ik voelde me in die periode vrij goed. Daarnaast gebruik ik de nodige voedingssupplementen, welke door een orthomoleculaire arts worden voorgeschreven.

Helaas kreeg ik medio april te maken met epileptische aanvallen. Hiervoor ben ik ruim een week in het ziekenhuis geweest. Om de epilepsie tegen te gaan, kreeg ik de nodige medicijnen. Half juni kreeg ik opnieuw een (minder zware) epileptische aanval. De medicijnen werden aangepast en tot nog toe is de epilepsie weggebleven. Begin juni heb ik een MRI-scan van het hoofd gehad, waarbij is vastgesteld, dat de hersentumor niet verder was gegroeid en dat er geen nieuwe uitzaaiingen waren.

Deze zomer werd mijn buik steeds dikker, en bewegen ging steeds moeizamer. Op 9 augustus belandde ik daarom vervroegd bij de oncoloog. Na een CT-scan werd vastgesteld dat ik diverse uitzaaiingen had in het buikvlies, de lever en de longen. De oncoloog stelde voor om de tumoren te behandelen met chemotherapie. Vanaf 19 augustus ben ik met deze therapie begonnen.

Daarnaast laten we deze tumoren eenmaal per week behandelen met hyperthermie. Ook ben ik in deze periode overgegaan op het bloedgroepdieet, waardoor mijn stoelgang sterk is verbeterd. Ook heeft een aanpassing plaats gevonden van de in te nemen voedingssupplementen en aanvullend een aantal homeopathische middelen.

Langzaamaan is mijn buik minder dik geworden en kan ik me weer een stuk gemakkelijker bewegen. Helaas werden bij een MRI-scan van mijn hoofd in begin september een drietal kleine uitzaaiingen gevonden, die zijn bestraald. Sindsdien wordt mijn hoofd weer behandeld met hyperthermie.

Na twee maanden (drie kuren) is er een CT-scan van mijn buik gemaakt en is vastgesteld, dat er een duidelijke verbetering is. De tumoren zijn aanzienlijk kleiner geworden. De oncoloog gaf aan, dat het resultaat boven zijn verwachting was. Daarom is de chemotherapie voortgezet met opnieuw drie kuren. Ook komen we nog steeds een1 maal per week voor een behandeling met hyperthermie in Amsterdam. Dokter Bachrach heeft eveneens aangegeven verbaasd te zijn over de positieve resultaten.

Ik voel me op dit moment (15 november 2010) vrij goed, ik kan weer meer dan drie kwartier wandelen en onderneem ook weer fietstochtjes.

Gezien de ondergane behandelingen is het niet vast te stellen waardoor ik me veel beter voel en waardoor de afname van de tumoren is veroorzaakt. Toch ben ik er van overtuigd, dat hyperthermie een waardevolle behandeling is bij de bestrijding van tumoren.

Mevrouw H.B. - Uitgezaaide borstkanker - oktober, 2010

Ook bij kanker is het belangrijk wel eens te shoppen.

Pasen 2010. Na Witte Donderdag volgde een pikzwarte vrijdag, de dag dat mijn huisarts de uitslag van mijn onderzoek bekend maakte.

Na de kalkspetters in mijn borst (beginnende kwaadaardige kanker), dertien jaar geleden, en de borstamputatie van drie jaar geleden (ik hoefde geen chemokuur omdat alles er verder goed uitzag) had de sluipmoordenaar toch opnieuw toegeslagen.

Uitzaaiing van de borstkanker naar lever, long en wervelkolom was de vernietigende mededeling van mijn arts. Mijn tumormarker gaf een waarde aan van 966 en tevens had ik een tumor van 8,5 cm in mijn lever. Ook had ik vocht achter mijn longvlies zitten.

In januari van dit jaar had ik voor mijn borst een controle gehad en ik mocht over een jaar terugkomen, dus hier had ik helemaal niet op gerekend.
Daar zat ik dan als vrouw van 56 jaar met een uitzichtloze toekomst. Operatief ingrijpen was uitgesloten en er restte alleen nog maar een palliatieve behandeling.

De eerste dagen van verwerking waren zeer intensief, maar uiteindelijk zijn we aan de slag gegaan om een oplossing te zoeken. Want hiermee kon ik geen vrede hebben.

Met mijn man en beide zonen hebben we in dat paasweekend heel wat afgegoogled.

Na een bezoek aan een kliniek in Zweden en een dag in Keulen, kwamen wij op het spoor van het Centrum Hyperthermie bij dokter Bachrach in Amsterdam.

Na een heel fijn telefoongesprek en een verhelderende uitleg over kanker en het effect van hyperthermie heb ik in mei een afspraak met dokter Bachrach gemaakt.

Duidelijk was, dat ik wel de chemotherapie moest ondergaan, waar ik in eerste instantie ontzettend veel aversie tegen had. Uiteindelijk heeft dokter Bachrach mij over de streep getrokken, door te stellen dat juist de combinatie chemokuur met hyperthermie een optimaal effect tot verbetering zou geven.

Ik ervaar de hyperthermie als prettig, ontspannen en pijnloos. Bij mij wordt lokale hyperthermie toegepast. Dit houdt in dat ik word behandeld op de plaatsen waar ik de tumoren heb.
Na elf behandelingen met hyperthermie en negen chemobehandelingen is er weer een scan van mijn buik gemaakt. Tevens is er bloed van mij afgenomen voor de tumormarker.
De uitslag was voor mij verpletterend. Mijn tumormarker was gedaald naar 244 en het vocht achter de longen was verdwenen. En de tumor in mijn lever was geslonken naar 4,5 cm. Ook waren de uitzaaiingen in de lever beduidend kleiner geworden.
Intussen heb ik bijna mijn chemobehandeling gehad (nog drie maal) en zal er over vier weken weer een scan en tumormarker genomen worden. Ik ben erg benieuwd wat hier uit zal komen.

Intussen ben ik erg positief gestemd en ik kan iedereen met kanker aanraden, om ook eens te informeren naar de mogelijkheid om deze behandeling te ondergaan. Verder wil ik zeggen dat niet iedere specialist openstaat voor deze behandeling, maar laat je niet ontmoedigen. Jij bent baas over je eigen lichaam.

Mevrouw M.K. - Uitgezaaide dikkedarmkanker - juni, 2010

In oktober 2009 werd bij mij kanker in de dikke darm (adenocarcinoom in het recto-sigmoid) met talloze uitzaaiingen in de lever (verspreid over alle leverkwabben) vastgesteld.

Er werd een chemotherapiekuur in het ziekenhuis gestart. Eén keer drie weken Oxaliplatine per infuus en twee weken lang tabletten Capecitabine = Xyloda 2x daags 1650 mg.
Ik koos er voor om gelijktijdig met de chemotherapie te starten met lokale hyperthermie (gericht op mijn tumor en de lever). Dit vond plaats in het Centrum Hyperthermie te Amsterdam.

De waarde van mijn tumormarker (CEA) voor aanvang van de behandeling was boven de 200 ug/l (normaal onder 5).
Het eerste infuus met Oxaliplatine ging behoorlijk mis. Ik kreeg zo’n heftige allergische reactie dat ik opgenomen moest worden. Er werd besloten om een maand geen chemotherapie te geven. Inmiddels was ik begonnen met de hyperthermiebehandeling, één keer per week. Na een maand was mijn CEA gezakt naar ongeveer 100 ug/l. Ik begon met Xyloda, maar na een week moest ik dit staken vanwege pijnlijke handen.

Pas vanaf begin 2010 krijg ik Xyloda en Avastin, maar ik ga door met hyperthermie. Inmiddels is mijn CEA gezakt naar 6,7 ug/l. De laatste CT-scan liet een sterke afname van de hoeveelheid metastasen in de lever zien en mijn rectumtumor toont een sterke regressie.
Gezien het feit dat mijn chemotherapiekuur zo onregelmatig verloopt en de enige vaste behandeling die ik kreeg, bestond uit hyperthermie, ben ik ervan overtuigd dat in mijn geval het toevoegen van de hyperthermiebehandeling bij de chemotherapie, mij enorm heeft geholpen om mijn ziekte te bestrijden.

26/05/2010. In het kader van de voorbereiding op een eventuele operatie waarbij mijn dikkedarmtumor verwijderd zal worden, is er een patch-scan en een biopsie van de darm gedaan. De uitslag is: geen tumor meer zichtbaar, noch in de dikke darm, noch in de lever. Ik werd genezen verklaard! Er komt dus ook geen operatie, omdat er niets te opereren valt. Mijn oncologen (na een overleg met oncologen uit het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis), staan versteld hiervan.

De oncologen riepen: “Een wonder”, en ik riep: “Nee, geen wonder maar hyperthermie.”

Mevrouw H.B. - Borstkanker - oktober, 2008

Begin 2008 werd bij mijn linkerborst kanker geconstateerd.
De tumor was dusdanig groot (9×7 cm) dat besloten werd, dat ik eerst chemotherapie (6 cycli) zou krijgen en pas daarna geopereerd zou worden. Tevens werd in de rechterborst een verdachte plek gezien van ongeveer een cm groot.
Ik besloot om tegelijk met de chemotherapie ook hyperthermiebehandelingen te ondergaan en daarvoor heb ik het Centrum Hyperthermie in Amsterdam benaderd.

Aan het einde van de chemotherapiekuur en de lokale hyperthermiebehandelingen was de tumor in de linkerborst nog maar drie cm groot. Bij de rechterborst (werd ook behandeld met hyperthermie) was dat wat eerst zichtbaar was, nu geheel verdwenen.
Ik vond de behandeling in het Centrum Hyperthermie prettig en ik werd heel goed begeleid en geholpen.

De ziekenhuisafspraken met de oncoloog riepen heel vaak weer nieuwe vragen op, ook ten aanzien van de te volgen koers van mijn behandeling. Die kon ik dan weer bij het Centrum Hyperthermie kwijt. Er was altijd ruim de gelegenheid voor dit soort gesprekken, zodat ik steeds voldaan naar huis kon.

Indien er patiënten zijn die mij willen spreken over mijn ervaringen met Centrum Hyperthermie, ben ik daar graag toe bereid!

De heer R. van R. - Uitgezaaide dikkedarmkanker - september, 2008

In januari 2006 werd rectumcarcinoom (endeldarmkanker) met uitzaaiingen in lever en longen bij mij ontdekt.Na palliatieve bestraling en operatieve verwijdering van het rectum kreeg ik drie series van (zware) chemotherapie waarvan het maximale bereikte resultaat een partiële respons was.

Vanaf januari 2008 krijg ik chemotherapie in mijn eigen ziekenhuis gecombineerd met total body hyperthermie in het Centrum Hyperthermie te Amsterdam.
Controle in maart en juni 2008 toonden afname in de omvang van de uitzaaiing in de lever en longen met 25-30%, en de tumormarkers en de leverenzymen waren gedaald.
Een ander effect van de hyperthermie is dat ik de chemotherapiekuur makkelijker kan verdragen. Waar ik in het verleden na de kuur drie dagen praktisch uitgeschakeld was, duurt het nu nog maar één dag en de klachten zijn ook stukken minder intensief.