Soorten kanker


Er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker. De meeste soorten kanker kunnen behandeld worden met hyperthermie. Op deze pagina leest u meer over verschillende soorten kanker. Ook leest u over de meest gangbare kankersoorten waarbij warmtebehandeling met hyperthermie nuttig is.

Er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker. De meeste soorten kanker kunnen behandeld worden met hyperthermie. Op deze pagina leest u meer over verschillende soorten kanker. Ook leest u over de meest gangbare kankersoorten waarbij warmtebehandeling met hyperthermie nuttig is.

Tumoren

Tumoren, ofwel gezwellen, zijn het gevolg van woekering van cellen. Deze celwoekering ontstaat door een ongeremde celdeling/-groei. Tumoren worden onderverdeeld in kwaadaardige en goedaardige tumoren. Alleen de kwaadaardige tumoren worden ‘kanker’ of ‘maligne tumoren’ genoemd.

Om onderscheid te maken tussen kwaadaardige en goedaardige tumoren kijkt de patholoog naar de vorm van de cellen.

Kenmerkend voor kwaadaardige tumoren is dat ze ‘expansief’ (uitbreidend) en ‘invasief’ (doordringend) groeien. Door de invasieve groei dringen kankercellen door tot in de naastgelegen weefsels zoals bloed en lymfvaten. Hierdoor zijn kwaadaardige tumoren in staat om zich uit te zaaien (metastaseren) naar andere organen en lichaamsdelen.

Goedaardige tumoren groeien alleen expansief, waardoor ze wel ruimte innemen en daardoor andere organen in de omgeving in de verdrukking kunnen brengen. Goedaardige gezellen groeien niet in de omliggende weefsels door en kunnen niet uitzaaien. Een goedaardig gezwel kan wel ontaarden in een kwaadaardige tumor. Een voorbeeld hiervan zijn poliepen in de darm.

De naam van de kankersoort is meestal afgeleid uit het lichaamsdeel waar de tumor is ontstaan, zoals bijvoorbeeld longkanker, dikke darmkanker etc. Hiernaast wordt kanker onderverdeeld (geclassificeerd) in het soort weefsel waarin de kanker zich manifesteerde. Hierbij gaat het om drie hoofdgroepen:

Epitheliaal: bekledende laag van het lichaam (huid) en lichaamsholtes. Tumoren die ontstaan uit epitheliale cellen worden ‘carcinoma’ genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is adenocarcinoma.

De mesenchymale laag: de laag waaruit bindweefsel, kraakbeen, botten, bloed en lymfvaten en vet en spieren zijn ontstaan. Kanker van mesenchymale oorsprong heet ‘sarcoma’. Ook kanker van de bloedcellen (leukemie) en kanker van de lymfocyten (maligne lymfoom) vallen onder deze groep.

Neuro-ectodermale tumoren: bekende voorbeelden zijn melanoom en glioblastoom.

Op bloedkankersoorten na manifesteert kanker zich als een solide tumor.

Uitzaaiingen

Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen (van het Griekse woord metastasis). Omdat kankercellen uitbreidend kunnen groeien, kunnen ze doorgroeien tot de bloed- en/of lymfebaan. Via deze banen kunnen kwaadaardige cellen migreren en zich verspreiden door het lichaam. Wanneer deze cellen zich tot een nieuwe tumor vormen, kan een uitzaaiing of metastase ontstaan.

Meest voorkomende soorten kanker

In 2021 werden in Nederland in totaal 124,000 nieuwe gevallen (heet ook ‘incidentie’) van kanker gediagnosticeerd. De meest voorkomende soort kanker in Nederland was in 2021 de groep van kanker van de spijsverteringsorganen  24,223 mensen). Circa 15.500 hiervan waren dikkedarmkanker. (bron)

In voorgaande jaren stond huidkanker bekend als meest voorkomende kankersoort. In 2021 vormde huidkanker de tweede grootste groep 22.591 mensen.

In 2021 trof borstkanker 15,795 personen. Hiermee staat deze kankersoort op de derde plaats van de meest voorkomende soorten kanker.

Ook prostaatkanker komt vaak voor, ongeveer 13.500 patiënten.

Kankersoorten van bovengenoemde organen worden mede in het Centrum Hyperthermie behandeld.

Bron: www.cijfersoverkanker.nl

Warmtebehandeling bij Centrum Hyperthermie

Hyperthermie kan bij veel soorten kanker worden toegepast. Bij het Centrum Hyperthermie Amsterdam bieden wij aanvullende behandelingen aan. In de kolom hiernaast vindt u sommige van de kankersoorten die wij behandelen. Het Centrum Hyperthermie is reeds 15 jaar gespecialiseerd in het toepassen van hyperthermie en oncothermie (vormen van thermotherapie).

Alvleesklierkanker en galwegen
Baarmoederhalskanker
Borstkanker
Dikkedarmkanker
Eierstokkanker
Hersentumoren
Hoofd- en halstumoren
Longkanker
Maagkanker
Melanoma
Nierkanker
Prostaatkanker
Sarcoom
Slokdarmkanker
Andere tumoren

Ervaringen

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.