Hoofd- halstumoren


Bij tumoren in de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen, spreekt men over hoofd-halskanker. Deze vorm van kanker komt niet vaak voor en is dus zeldzaam. Bij mannen is het de 8e en bij vrouwen de 9e meest voorkomende tumorsoort in Nederland.

De groep hoofd-halskanker bestaat uit tumoren die op verschillende plaatsen kunnen zijn ontstaan, bijvoorbeeld op het lippenrood (lip), in de mondholte, speekselklieren, nasofarynx, hypofarynx, orofarynx, larynx, neusholte en neus(bij)holten inclusief middenoor. Meestal ontstaat de kanker in de cellen van het slijmvlies (plaveiselcellen). Bekijk grafieken over de incidentiebehandeling en overleving van hoofd-halskanker.

(Bron IKNL kankersoorten)

hoofdhalskanker

Hyperthermie bij Hoofd-halskanker

Bij een meta-analyse van 9 verschillende studies blijkt dat hyperthermie de complete respons verhoogt. In totaal ging het om een groep van 353 patiënten die met radiotherapie en hyperthermie werden behandeld tegen 364 patiënten die alleen radiotherapie kregen. De groep zonder hyperthermie had een complete respons van 50,3% tegen de groep met hyperthermie 75,3% complete respons.

De combinatie met radiotherapie verhoogt de kans op complete respons bij hoofd-halstumoren met ongeveer 25%. Er was geen sprake van toegenomen bijwerkingen. Dit niveau 1 bewijs geeft alle reden om hyperthermie standaard naast bestraling toe te passen bij hoofd-halstumoren.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26928474/

Ervaringen

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.