Hoofd- halstumoren


Bij tumoren in de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen, spreekt men over hoofd-halskanker. Deze vorm van kanker komt niet vaak voor en is dus zeldzaam. Bij mannen is het de 8e en bij vrouwen de 9e meest voorkomende tumorsoort in Nederland.

De groep hoofd-halskanker bestaat uit tumoren die op verschillende plaatsen kunnen zijn ontstaan, bijvoorbeeld op het lippenrood (lip), in de mondholte, speekselklieren, nasofarynx, hypofarynx, orofarynx, larynx, neusholte en neus(bij)holten inclusief middenoor. Meestal ontstaat de kanker in de cellen van het slijmvlies (plaveiselcellen). Bekijk grafieken over de incidentiebehandeling en overleving van hoofd-halskanker.

(Bron IKNL kankersoorten)

hoofdhalskanker

Hyperthermie bij Hoofd-halskanker

Bij een meta-analyse van 9 verschillende studies blijkt dat hyperthermie de complete respons verhoogt. In totaal ging het om een groep van 353 patiënten die met radiotherapie en hyperthermie werden behandeld tegen 364 patiënten die alleen radiotherapie kregen. De groep zonder hyperthermie had een complete respons van 50,3% tegen de groep met hyperthermie 75,3% complete respons.

De combinatie met radiotherapie verhoogt de kans op complete respons bij hoofd-halstumoren met ongeveer 25%. Er was geen sprake van toegenomen bijwerkingen. Dit niveau 1 bewijs geeft alle reden om hyperthermie standaard naast bestraling toe te passen bij hoofd-halstumoren.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26928474/

Ervaringen

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Bij toeval zijn er (ruim 20 jaar na de diagnose borstkanker) uitzaaiingen ontdekt in heup en ruggenwervel. De tumormarkers zijn door de reguliere behandeling in het ziekenhuis gezakt naar +/- 40. Dit is 2 jaar stabiel gebleven maar daarna gingen de tumormarkers weer stijgen. Het overstappen op andere medicatie zorgde niet voor een daling, de tumormarkers bleven stijgen. Scan gehad, klein plekje op de long.

- Mevrouw W.Z.

In april 2021 voelde ik ineens een knobbeltje in mijn hals. Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis en na scans, puncties en een klieruitname kreeg ik de diagnose Hodgkin. Na de schrik kwam de vraag: hoe wil ik mij laten behandelen? Regulier gaat dat met een chemokuur. Dat zag ik aanvankelijk niet zitten. Ik geloof in een natuurlijke manier van genezen en heb eerst de tijd genomen om bij allerlei alternatieven te informeren. Een aantal van deze artsen raadde mij toch chemotherapie aan, omdat Hodgkin daarmee te genezen is. Deze route ben ik uiteindelijk ingegaan mede door het gesprek met dr. Bachrach.

- Mevrouw N.A.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.