Hoofd- en halstumoren


Bij tumoren in de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen, spreekt men over hoofd-halskanker. Deze vorm van kanker komt niet vaak voor en is dus zeldzaam. Bij mannen is het de 8e en bij vrouwen de 9e meest voorkomende tumorsoort in Nederland.

De groep hoofd-halskanker bestaat uit tumoren die op verschillende plaatsen kunnen zijn ontstaan, bijvoorbeeld op het lippenrood (lip), in de mondholte, speekselklieren, nasofarynx, hypofarynx, orofarynx, larynx, neusholte en neus(bij)holten inclusief middenoor. Meestal ontstaat de kanker in de cellen van het slijmvlies (plaveiselcellen). Bekijk grafieken over de incidentiebehandeling en overleving van hoofd-halskanker.

(Bron IKNL kankersoorten)

hoofdhalskanker

Hyperthermie bij Hoofd-halskanker

Bij een meta-analyse van 9 verschillende studies blijkt dat hyperthermie de complete respons verhoogt. In totaal ging het om een groep van 353 patiënten die met radiotherapie en hyperthermie werden behandeld tegen 364 patiënten die alleen radiotherapie kregen. De groep zonder hyperthermie had een complete respons van 50,3% tegen de groep met hyperthermie 75,3% complete respons.

De combinatie met radiotherapie verhoogt de kans op complete respons bij hoofd-halstumoren met ongeveer 25%. Er was geen sprake van toegenomen bijwerkingen. Dit niveau 1 bewijs geeft alle reden om hyperthermie standaard naast bestraling toe te passen bij hoofd-halstumoren.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26928474/

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.