Nierkanker


Er bestaan verschillende vormen van nierkanker, onder andere:
– Niercelkanker
– Urotheelkanker
– Wilms-tumor

De meeste nierkankerpatiënten hebben te maken met niercelkanker, niercelkanker omvat ongeveer 90 tot 95% van de gevallen. De informatie die u hier leest gaat voornamelijk over niercelkanker.

De nieren hebben de functie in het lichaam om bloed te zuiveren, de nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Nierbuisjes helpen het bloed te filteren. Niercelkanker ontstaat in de wand van de nierbuisjes. Lees meer over de nieren.

Behandeling van nierkanker

De behandeling van nierkanker hangt, onder andere, af van het stadium van de ziekte, welke kenmerken de tumor heeft en of er erfelijke factoren meespelen.

Afhankelijk van deze factoren behandelt men nierkanker met niersparende operatie (stadium I). Is een besparende operatie niet mogelijk, dan kan er gekozen worden voor het verwijderen van de nier. Ook kan de arts kiezen voor bevriezing (Cryoablatie) of voor warmteablatie (RFA of MWA).

Is er sprake van uitzaaiing(en) naar andere organen? Dan kan de arts een palliatieve operatie adviseren. Andere mogelijkheden om uitgezaaide nierkanker te remmen, is door middel van doelgerichte therapie en immunotherapie. Chemotherapie bij uitgezaaide nierkanker is niet effectief en wordt daarom niet meer toegepast.

Hyperthermie bij nierkanker

Hyperthermie voorkomt dat beschadigd DNA van kankercellen (beschadigd door chemo-, radio- of immuuntherapie) zich kan herstellen. Hierdoor wordt de behandeling van de tumor effectiever. Al in 2011 verscheen hier een beschrijving over in het vakblad PNAS: “Een matige verhoging van de temperatuur (4 tot 5,5 graden Celsius) verstoort homologe recombinatie in kankercellen, waarschijnlijk door de afbraak van BRCA2.”

Met hyperthermie kan de lichaamstemperatuur dus lokaal of voor het hele lichaam worden verhoogd. Met deze aanpak kan een groot aantal tumoren gevoeliger worden gemaakt voor chemo- of radio-, immuun- en doelgerichte therapie.

Ervaringen

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Bij toeval zijn er (ruim 20 jaar na de diagnose borstkanker) uitzaaiingen ontdekt in heup en ruggenwervel. De tumormarkers zijn door de reguliere behandeling in het ziekenhuis gezakt naar +/- 40. Dit is 2 jaar stabiel gebleven maar daarna gingen de tumormarkers weer stijgen. Het overstappen op andere medicatie zorgde niet voor een daling, de tumormarkers bleven stijgen. Scan gehad, klein plekje op de long.

- Mevrouw W.Z.

In april 2021 voelde ik ineens een knobbeltje in mijn hals. Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis en na scans, puncties en een klieruitname kreeg ik de diagnose Hodgkin. Na de schrik kwam de vraag: hoe wil ik mij laten behandelen? Regulier gaat dat met een chemokuur. Dat zag ik aanvankelijk niet zitten. Ik geloof in een natuurlijke manier van genezen en heb eerst de tijd genomen om bij allerlei alternatieven te informeren. Een aantal van deze artsen raadde mij toch chemotherapie aan, omdat Hodgkin daarmee te genezen is. Deze route ben ik uiteindelijk ingegaan mede door het gesprek met dr. Bachrach.

- Mevrouw N.A.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.