Nierkanker


Er bestaan verschillende vormen van nierkanker, onder andere:
– Niercelkanker
– Urotheelkanker
– Wilms-tumor

De meeste nierkankerpatiënten hebben te maken met niercelkanker, niercelkanker omvat ongeveer 90 tot 95% van de gevallen. De informatie die u hier leest gaat voornamelijk over niercelkanker.

De nieren hebben de functie in het lichaam om bloed te zuiveren, de nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Nierbuisjes helpen het bloed te filteren. Niercelkanker ontstaat in de wand van de nierbuisjes. Lees meer over de nieren.

Lees hier meer over het voorkomen, de behandeling en overleving van nierkanker, gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kanker Registratie

Behandeling van nierkanker

De behandeling van nierkanker hangt, onder andere, af van het stadium van de ziekte, welke kenmerken de tumor heeft en of er erfelijke factoren meespelen.

Afhankelijk van deze factoren behandelt men nierkanker met niersparende operatie (stadium I). Is een besparende operatie niet mogelijk, dan kan er gekozen worden voor het verwijderen van de nier. Ook kan de arts kiezen voor bevriezing (Cryoablatie) of voor warmteablatie (RFA of MWA).

Is er sprake van uitzaaiing(en) naar andere organen? Dan kan de arts een palliatieve operatie adviseren. Andere mogelijkheden om uitgezaaide nierkanker te remmen, is door middel van doelgerichte therapie en immunotherapie. Chemotherapie bij uitgezaaide nierkanker is niet effectief en wordt daarom niet meer toegepast.

Hyperthermie bij nierkanker

Hyperthermie voorkomt dat beschadigd DNA van kankercellen (beschadigd door chemo-, radio- of immuuntherapie) zich kan herstellen. Hierdoor wordt de behandeling van de tumor effectiever. Al in 2011 verscheen hier een beschrijving over in het vakblad PNAS: “Een matige verhoging van de temperatuur (4 tot 5,5 graden Celsius) verstoort homologe recombinatie in kankercellen, waarschijnlijk door de afbraak van BRCA2.”

Met hyperthermie kan de lichaamstemperatuur dus lokaal of voor het hele lichaam worden verhoogd. Met deze aanpak kan een groot aantal tumoren gevoeliger worden gemaakt voor chemo- of radio-, immuun- en doelgerichte therapie.

Ervaringen

Zo kwam ook het Centrum Hyperthermie voorbij. In die 2 a 3 weken van hele nare gesprekken was daar het gesprek met dr. Bachrach van Centrum Hyperthermie. Wat een verademing was dat. Eindelijk iets van hoop, vooruitzicht, geen prognose hoe lang ik nog zo leven enz. . Er is uitgebreid de tijd voor mij genomen om het allemaal zo goed mogelijk aan mij uit te leggen.

- M.S.

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.