Nierkanker


Er bestaan verschillende vormen van nierkanker, onder andere:
– Niercelkanker
– Urotheelkanker
– Wilms-tumor

De meeste nierkankerpatiënten hebben te maken met niercelkanker, niercelkanker omvat ongeveer 90 tot 95% van de gevallen. De informatie die u hier leest gaat voornamelijk over niercelkanker.

De nieren hebben de functie in het lichaam om bloed te zuiveren, de nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Nierbuisjes helpen het bloed te filteren. Niercelkanker ontstaat in de wand van de nierbuisjes. Lees meer over de nieren.

Lees hier meer over het voorkomen, de behandeling en overleving van nierkanker, gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kanker Registratie

Behandeling van nierkanker

De behandeling van nierkanker hangt, onder andere, af van het stadium van de ziekte, welke kenmerken de tumor heeft en of er erfelijke factoren meespelen.

Afhankelijk van deze factoren behandelt men nierkanker met niersparende operatie (stadium I). Is een besparende operatie niet mogelijk, dan kan er gekozen worden voor het verwijderen van de nier. Ook kan de arts kiezen voor bevriezing (Cryoablatie) of voor warmteablatie (RFA of MWA).

Is er sprake van uitzaaiing(en) naar andere organen? Dan kan de arts een palliatieve operatie adviseren. Andere mogelijkheden om uitgezaaide nierkanker te remmen, is door middel van doelgerichte therapie en immunotherapie. Chemotherapie bij uitgezaaide nierkanker is niet effectief en wordt daarom niet meer toegepast.

Hyperthermie bij nierkanker

Hyperthermie voorkomt dat beschadigd DNA van kankercellen (beschadigd door chemo-, radio- of immuuntherapie) zich kan herstellen. Hierdoor wordt de behandeling van de tumor effectiever. Al in 2011 verscheen hier een beschrijving over in het vakblad PNAS: “Een matige verhoging van de temperatuur (4 tot 5,5 graden Celsius) verstoort homologe recombinatie in kankercellen, waarschijnlijk door de afbraak van BRCA2.”

Met hyperthermie kan de lichaamstemperatuur dus lokaal of voor het hele lichaam worden verhoogd. Met deze aanpak kan een groot aantal tumoren gevoeliger worden gemaakt voor chemo- of radio-, immuun- en doelgerichte therapie.

Ervaringen

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.