Baarmoederhalskanker


Bij een kwaadaardig gezwel van de baarmoederhals spreken we over baarmoederhalskanker. Deze vorm van kanker ontstaat heel langzaam. Baarmoederhalskanker geeft vaak geen klachten. Zonder bevolkingsonderzoek wordt het meestal laat ontdekt. Dan is de behandeling moeilijker en zwaarder.

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is dus anders dan bij de meeste kankersoorten.

Waardoor meer risico op baarmoederhalskanker?

Gevoelige cellen

Baarmoederhalskanker ontstaat in het overgangsgebied (transformatiezone) van de baarmoederhals waar 2 soorten cellen, cilindercellen en plaveiselcellen, in elkaar overgaan. Dit overgangsgebied ligt meestal wat meer naar binnen in de baarmoederhals. Bij sommige vrouwen ligt het meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Het overgangsgebied is dan gevoeliger voor een HPV humaanpapillomavirus-infectie.

Langdurig anticonceptiegebruik

Het gevoelige overgangsgebied zit door langdurig anticonceptiegebruik meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Hierdoor kan besmetting met HPV van het gevoelige gebied makkelijker plaatsvinden.

Aantal zwangerschappen

Het gevoelige overgangsgebied zit tijdens de zwangerschap meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Hierdoor kan een besmetting met HPV van het gevoelige gebied makkelijker plaatsvinden.

Hyperthermie bij baarmoederhalskanker

Hyperthermie is de behandeling van kanker met warmte. De tumor wordt verwarmd tot 40 à 44 °C. Gezonde cellen kunnen beter tegen deze temperatuur dan kankercellen. De kankercellen gaan dood of worden gevoeliger voor andere behandelingen.

Hyperthermie vindt bijna altijd plaats in combinatie met bestraling of chemotherapie. In het Centrum Hyperthermie kunt u terecht voor de behandeling van baarmoederhalskanker. Hyperthermie betekent letterlijk: verhoogde temperatuur.

Wanneer hyperthermie bij baarmoederhalskanker?

Bij verschillende stadia van de ziekte kan hyperthermie ingezet worden. Meestal vindt de behandeling plaats net na een chemotherapie en/of bestraling.

De plek die is verwarmd, wordt gedurende 45 – 60 minuten op de juiste temperatuur gehouden.

Bijwerkingen

De warmte en straling worden gecontroleerd toegediend. Gezonde cellen zijn beter bestand tegen warmte. Door goede toezicht op de behandeling en geavanceerde apparatuur zijn er praktisch geen bijwerkingen.

Hieronder verwijzing voor meer informatie:

https://www.kwf.nl/onderzoek/wat-bereiken-we-met-onderzoek/hyperthermie-een-warme-belofte

https://pure.uva.nl/ws/files/9141422/01.pdf

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen, graag vertellen wij u dan meer over de behandelmogelijkheden.

Onderzoek

Al in 1996 werd duidelijk dat hyperthermie veel kan toevoegen aan de bestaande behandelmogelijkheden van chemo- en/of radiotherapie. Bij het afronden van de “Dutch Deep Hyperthermia Trial” werden de resultaten inzichtelijk. Sindsdien wordt hyperthermie vaak toegepast bij het bestrijden van baarmoeder(hals)kanker. In 2006 publiceerde het blad International Journal of Hyperthermia het werk over hyperthermie bij bestraling.

Recent (2018) werden de uitkomsten van verschillende onderzoeken opnieuw tegen het licht gehouden, bij een publicatie over een studie met totaal 264 patiënten.

Ervaringen

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.