Baarmoederhalskanker
Bij een kwaadaardig gezwel van de baarmoederhals spreken we over baarmoederhalskanker. Deze vorm van kanker ontstaat heel langzaam. Baarmoederhalskanker geeft vaak geen klachten. Zonder bevolkingsonderzoek wordt het meestal laat ontdekt. Dan is de behandeling moeilijker en zwaarder.
Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is dus anders dan bij de meeste kankersoorten.
Waardoor meer risico op baarmoederhalskanker?
Gevoelige cellen
Baarmoederhalskanker ontstaat in het overgangsgebied (transformatiezone) van de baarmoederhals waar 2 soorten cellen, cilindercellen en plaveiselcellen, in elkaar overgaan. Dit overgangsgebied ligt meestal wat meer naar binnen in de baarmoederhals. Bij sommige vrouwen ligt het meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Het overgangsgebied is dan gevoeliger voor een HPV humaanpapillomavirus-infectie.
Langdurig anticonceptiegebruik
Het gevoelige overgangsgebied zit door langdurig anticonceptiegebruik meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Hierdoor kan besmetting met HPV van het gevoelige gebied makkelijker plaatsvinden.
Aantal zwangerschappen
Het gevoelige overgangsgebied zit tijdens de zwangerschap meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Hierdoor kan een besmetting met HPV van het gevoelige gebied makkelijker plaatsvinden.
Hyperthermie bij baarmoederhalskanker
Hyperthermie is de behandeling van kanker met warmte. De tumor wordt verwarmd tot 40 à 44 °C. Gezonde cellen kunnen beter tegen deze temperatuur dan kankercellen. De kankercellen gaan dood of worden gevoeliger voor andere behandelingen.
Hyperthermie vindt bijna altijd plaats in combinatie met bestraling of chemotherapie. In het Centrum Hyperthermie kunt u terecht voor de behandeling van baarmoederhalskanker. Hyperthermie betekent letterlijk: verhoogde temperatuur.
Wanneer hyperthermie bij baarmoederhalskanker?
Bij verschillende stadia van de ziekte kan hyperthermie ingezet worden. Meestal vindt de behandeling plaats net na een chemotherapie en/of bestraling.
De plek die is verwarmd, wordt gedurende 45 – 60 minuten op de juiste temperatuur gehouden.
Bijwerkingen
De warmte en straling worden gecontroleerd toegediend. Gezonde cellen zijn beter bestand tegen warmte. Door goede toezicht op de behandeling en geavanceerde apparatuur zijn er praktisch geen bijwerkingen.
Hieronder verwijzing voor meer informatie:
https://www.kwf.nl/onderzoek/wat-bereiken-we-met-onderzoek/hyperthermie-een-warme-belofte
https://pure.uva.nl/ws/files/9141422/01.pdf
Voor vragen kunt u contact met ons opnemen, graag vertellen wij u dan meer over de behandelmogelijkheden.
Onderzoek
Al in 1996 werd duidelijk dat hyperthermie veel kan toevoegen aan de bestaande behandelmogelijkheden van chemo- en/of radiotherapie. Bij het afronden van de “Dutch Deep Hyperthermia Trial” werden de resultaten inzichtelijk. Sindsdien wordt hyperthermie vaak toegepast bij het bestrijden van baarmoeder(hals)kanker. In 2006 publiceerde het blad International Journal of Hyperthermia het werk over hyperthermie bij bestraling.
Recent (2018) werden de uitkomsten van verschillende onderzoeken opnieuw tegen het licht gehouden, bij een publicatie over een studie met totaal 264 patiënten.