Prostaatkanker


Bij prostaatkanker groeit er een kwaadaardig gezwel in de prostaat. De prostaat is een klier die aan de blaasuitgang rond de urethra (plasbuis) ligt. Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen, ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt ooit in zijn leven prostaatkanker. In 2018 kregen ongeveer 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker.

Net als andere vormen van kanker kan prostaatkanker uitzaaien, meestal zaait prostaatkanker dan uit naar lymfeklieren in de onderbuik of naar botten.

Prostaatkanker behandeling

Er bestaan meerdere behandelingen voor prostaatkanker. De ernst van de ziekte (uitgebreidheid) en de conditie van de patiënt, zijn belangrijk bij de behandelkeuze. Soms is er keuze uit een aantal behandelingen, afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden voor chemo-, radio-, of hormoontherapie. Ook kunnen Radiumtherapie (radioactief radium-223) en in sommige gevallen Lutetium-177 gebruikt worden om de ziekte te behandelen.

Lokale prostaatkanker

Als de tumor zich alleen in de prostaat bevindt, hebben we het over lokale prostaatkanker. Operatieve verwijdering van de prostaat, inwendige bestraling of uitwendige bestraling bestaan tot de opties. Ook wordt er soms voor gekozen om de ziekte te volgen, maar nog niet direct te behandelen.

Uitgezaaide prostaatkanker

Bij de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker is het doel voornamelijk gericht op het remmen van de ziekte en vermindering van de klachten. De behandeling bestaat meestal uit hormoontherapie. In sommige gevallen kan de hormoontherapie gecombineerd worden met bestraling of met chemotherapie.

Hyperthermie bij prostaatkanker

Ook bij prostaatkanker kan hyperthermie een wezenlijk onderdeel vormen van de behandeling. Voornamelijk gecombineerd met chemo- en/of radiotherapie, kan hyperthermie de resultaten verbeteren. Vanwege betere doorbloeding en toename van zuurstof, zijn zowel chemo- als radiotherapie effectiever toe te passen. De beschadigde tumorcellen (beschadigd door behandeling met chemo-, radio- of hormoontherapie), kunnen zich vanwege de hyperthermische behandeling niet (of slechts gedeeltelijk) herstellen.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar het tegengaan van therapieresistentie, ook hier blijkt hyperthermie een krachtige rol te kunnen spelen. Door hyperthermie naast chemotherapie of bestraling toe te passen, is er minder kans op therapieresistentie.

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.