Wetenschappelijk onderzoek


Gerandomiseerde klinische onderzoeken naar hyperthermie

Ruim 30 jaar aan klinisch bewijs toont de effectiviteit en veiligheid van de behandeling aan.

– De klinische toepassing van hyperthermie bij de behandeling van oncologische patiënten heeft een sterke biologische rationale: hyperthermie is een effectieve en selectieve techniek om kankercellen te doden.

– Het werkingsmechanisme van hyperthermie is complementair aan dat van radiotherapie (en chemotherapie). Bovendien versterkt hyperthermie het effect van radiotherapie (en van chemotherapie).

– In de circa 30 jaar dat hyperthermie nu klinisch wordt onderzocht, is er veel vooruitgang geboekt aangaande de applicatietechnieken.

– De tot nu toe behaalde klinische resultaten laten zien dat toevoeging van hyperthermie aan andere vormen van oncolytische therapieën omvangrijk kunnen zijn.

Hyperthermie verbetert het klinische resultaat

Gerandomiseerde klinische onderzoeken (Randomized Clinical trials oftewel RCT’s) hebben een significante verbetering van de klinische uitkomst aangetoond wanneer hyperthermie werd toegevoegd aan radiotherapie en/of chemotherapie. In 2004 hielden experts op het gebied van klinische hyperthermie een consensusbijeenkomst (Kadota Fund International Forum 2004) over het bewijs van de gepubliceerde klinische resultaten van de RCT’s. Niveau 1 bewijs werd gevonden voor blaaskanker, borstkanker, baarmoederhalskanker, kanker van de slokdarm, lymfeklieren van hoofd-halstumoren, rectumkanker, wekedelensarcoom, kwaadaardig melanoom, glioblastoom multiform en verschillende oppervlakkige kankers.

RCT’s

Inmiddels zijn er meer RCT’s gepubliceerd (bijvoorbeeld voor recidieven van de borst/thoraxwand van borstkanker, wekedelensarcoom, blaaskanker, eierstokkanker en kiemceltumoren bij kinderen). Deze RCT’s zijn ook geclassificeerd als niveau 1 bewijs en zijn verzameld tot 2013.

Referentie:
Van der Zee et al. Het Kadota Fund International Forum 2004 – consensus van de klinische groep. Int J Hyperthermie. 2008 maart; 24(2):111-122

Hieronder treft u verschillende verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek

Studies

Ook interessant voor u

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.