Wetenschappelijk onderzoek


Gerandomiseerde klinische onderzoeken naar hyperthermie

Ruim 30 jaar aan klinisch bewijs toont de effectiviteit en veiligheid van de behandeling aan.

– De klinische toepassing van hyperthermie bij de behandeling van oncologische patiënten heeft een sterke biologische rationale: hyperthermie is een effectieve en selectieve techniek om kankercellen te doden.

– Het werkingsmechanisme van hyperthermie is complementair aan dat van radiotherapie (en chemotherapie). Bovendien versterkt hyperthermie het effect van radiotherapie (en van chemotherapie).

– In de circa 30 jaar dat hyperthermie nu klinisch wordt onderzocht, is er veel vooruitgang geboekt aangaande de applicatietechnieken.

– De tot nu toe behaalde klinische resultaten laten zien dat toevoeging van hyperthermie aan andere vormen van oncolytische therapieën omvangrijk kunnen zijn.

Hyperthermie verbetert het klinische resultaat

Gerandomiseerde klinische onderzoeken (Randomized Clinical trials oftewel RCT’s) hebben een significante verbetering van de klinische uitkomst aangetoond wanneer hyperthermie werd toegevoegd aan radiotherapie en/of chemotherapie. In 2004 hielden experts op het gebied van klinische hyperthermie een consensusbijeenkomst (Kadota Fund International Forum 2004) over het bewijs van de gepubliceerde klinische resultaten van de RCT’s. Niveau 1 bewijs werd gevonden voor blaaskanker, borstkanker, baarmoederhalskanker, kanker van de slokdarm, lymfeklieren van hoofd-halstumoren, rectumkanker, wekedelensarcoom, kwaadaardig melanoom, glioblastoom multiform en verschillende oppervlakkige kankers.

RCT’s

Inmiddels zijn er meer RCT’s gepubliceerd (bijvoorbeeld voor recidieven van de borst/thoraxwand van borstkanker, wekedelensarcoom, blaaskanker, eierstokkanker en kiemceltumoren bij kinderen). Deze RCT’s zijn ook geclassificeerd als niveau 1 bewijs en zijn verzameld tot 2013.

Referentie:
Van der Zee et al. Het Kadota Fund International Forum 2004 – consensus van de klinische groep. Int J Hyperthermie. 2008 maart; 24(2):111-122

Hieronder treft u verschillende verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek

Studies

Ook interessant voor u

Ervaringen

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Bij toeval zijn er (ruim 20 jaar na de diagnose borstkanker) uitzaaiingen ontdekt in heup en ruggenwervel. De tumormarkers zijn door de reguliere behandeling in het ziekenhuis gezakt naar +/- 40. Dit is 2 jaar stabiel gebleven maar daarna gingen de tumormarkers weer stijgen. Het overstappen op andere medicatie zorgde niet voor een daling, de tumormarkers bleven stijgen. Scan gehad, klein plekje op de long.

- Mevrouw W.Z.

In april 2021 voelde ik ineens een knobbeltje in mijn hals. Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis en na scans, puncties en een klieruitname kreeg ik de diagnose Hodgkin. Na de schrik kwam de vraag: hoe wil ik mij laten behandelen? Regulier gaat dat met een chemokuur. Dat zag ik aanvankelijk niet zitten. Ik geloof in een natuurlijke manier van genezen en heb eerst de tijd genomen om bij allerlei alternatieven te informeren. Een aantal van deze artsen raadde mij toch chemotherapie aan, omdat Hodgkin daarmee te genezen is. Deze route ben ik uiteindelijk ingegaan mede door het gesprek met dr. Bachrach.

- Mevrouw N.A.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.