Longkanker
Longkanker is één van de meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland wordt de diagnose elk jaar bij ruim 12.000 personen vastgesteld. Meestal gaat het dan om de ‘niet-kleincellige’ soort. Het aantal mannen met niet-kleincellige longkanker neemt de laatste jaren af, terwijl het aantal vrouwen met de ziekte stijgt.
Aparte vorm van longkanker is kanker van de longvliezen; mesothelioom ofwel asbestkanker.
Voor meer epidemiologische informatie klik hier.
Behandeling longkanker
Longkanker is moeilijk te behandelen. Genezing kan alleen plaatsvinden door radicale verwijdering (operatie) van de tumor, eventueel met behulp van chemotherapie en/of bestraling. Echter, als de tumor wordt ontdekt, is deze vaak al uitgezaaid of niet meer te opereren. De behandeling richt zich dan (in de vorm van chemotherapie en/of bestraling) op levensverlenging en het bestrijden van symptomen. Soms is het effect van deze behandeling zo goed, dat alsnog wordt overwogen om te opereren.
Voor meer informatie over behandeling klik hier.
Hyperthermie bij longkanker
Hyperthermie kan worden ingezet bij elke vorm van longkanker, ongeacht het stadium van de ziekte. De kennis die er over hyperthermie bestaat, geeft aan dat deze warmtebehandeling het beste werkt in combinatie met chemotherapie en/of bestraling. Hyperthermie als monotherapie heeft op zichzelf ook een celdodend effect. Een bijkomend voordeel van hyperthermie is het stimulerende effect op het immuunsysteem, dat daardoor beter in staat is om kankercellen op te ruimen.
http://europepmc.org/backend/ptpmcrender.fcgi?accid=PMC2093935&blobtype=pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22445656
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20858088/
Hyperthermie
In het Centrum Hyperthermie passen wij warmtebehandeling plaatselijk (waar tumoren en uitzaaiingen zich bevinden) en algeheel toe. De laatste vorm beoogt specifiek het immuunsysteem in het gehele lichaam te versterken door de lichaamstemperatuur te verhogen tot 39 à 39,5 graden Celsius. Met onze apparatuur kunnen wij nagenoeg alle tumorlocaties verwarmen.
Casuïstiek
Enkele onderzoeken:
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.4161/cbt.4.10.2074#.VdsC0fntlHw (proefdieronderzoek)
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/036030169290800W (hyperthermie/radiotherapie)
Bron: ’Ontwikkelingen in de oncologie’, 2014. Houten: Bohn, Stafleu, Van Loghum. Auteur: S. Broek, arts.