Ervaring


Kanker? Keuzes maken!

De dag dat je te horen krijgt dat je kanker hebt, kun je zien als de dag waarop je leven instortte óf als de dag dat je begon met je gevecht voor herstel. Om jezelf een kans te geven, moet je keuzes maken. Waar en hoe laat je je behandelen? En wat doe je nog meer? Kiezen voor hyperthermie als aanvullende behandeling bijvoorbeeld.

De datum dat mij werd verteld dat ik slokdarmkanker had, was 17 april. Eerlijk gezegd had ik de diagnose ‘kanker’ wel verwacht, maar toch een andere. De lymfeklieren in mijn hals waren namelijk opgezwollen en hadden daar een bal gevormd, die qua grootte het midden hield tussen een kippenei en een tennisbal. Dat bleek echter een uitzaaiing te zijn vanuit de zeven centimeter lange (maar dunne) primaire tumor onderin de slokdarm, tegen de maag aan. Waarschijnlijk veroorzaakt door lekkend maagzuur.

Eigen onderzoek

Tussen de onderzoeken en de uiteindelijke diagnose in, ben ik al aan een uitgebreide research begonnen. In het eerste, beknopte ‘slechtnieuwsgesprek’ in het Delftse ziekenhuis had ik het woord ‘kliercellen’ opgevangen en dat vormde mijn vertrekpunt. Al snel kwam ik uit bij slokdarmkanker. De patiëntenforums op het internet heb ik gelaten voor wat ze waren, ik heb gezocht naar wat ziekenhuizen in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië en wetenschappelijke studies daarover te vertellen hebben.

Zoekend naar meer dan alleen de traditionele behandelingen stuitte mijn dochter op het mij toen nog totaal onbekende begrip hyperthermie. Twee klikken later zaten we op de site van het Centrum Hyperthermie in Amsterdam. Veel uitleg over kanker en over de positieve effecten van warmte via elektromagnetische velden. Goede reden om te bellen. “Doe het meteen”, zei mijn vrouw. “Op een zaterdagmorgen?”, dacht ik, maar heb het toch maar geprobeerd.

Positief besluit

Tot mijn vreugde en verbazing werd de telefoon vrijwel direct opgenomen, door dokter Bachrach. Ik vertelde hem in het kort mijn verhaal en vroeg of ik baat zou kunnen hebben bij hyperthermie. “Absoluut”, zei hij en legde uit hoe en waarom. “Kom maar meteen maandag”, besloot hij zijn betoog en dat leek me een verdraaid goed idee. Die afspraak gaf zowel mij en mijn vrouw als onze kinderen spontaan een geestelijke boost: ‘Yes! De strijd begint! We gaan er iets aan doen!’ Zo’n mindset is volgens mij cruciaal voor kans op herstel. De geest moet meewerken, dat is belangrijk.

Die maandag werd ik ontvangen en behandeld door dokter Simon de Boer, die alle tijd nam om het meegebrachte dossier te bespreken, vragen te beantwoorden en uit te leggen wat er verder zou gebeuren. Daarop volgde mijn eerste total body hyperthermiebehandeling. Geen pretje, maar als je eraan overgeeft, best te doen. De tweede keer kwam ik voor de lokale behandelingen en ontmoette ik Bachrach zelf. Hij had mijn dossier gelezen en keek naar de bal in mijn hals. “Daar kunnen we heel mooie resultaten mee halen”, beloofde hij.

Keuze voor Leuven

Ondertussen had ik gekozen voor het Universitair Ziekenhuis Leuven in België om me te laten behandelen. De aard en omvang van mijn aandoening was inmiddels bekend: slokdarmkanker met uitzaaiingen op de lever en in het lymfeklierstelsel tot in de hals.

In Delft werd ik opgegeven, in Leuven hadden ze een behandelplan: te beginnen met chemotherapie (mFOLFOX6) en mogelijk (afhankelijk van de aanwezigheid van HER2 eiwit op de tumorcellen) moleculaire celtherapie met Herceptin. Dat wordt in Nederland vrijwel alleen bij borstkanker en baarmoederhalskanker gegeven. In België zien ze heel wat meer toepassingsmogelijkheden en ik had het geluk dat het HER2-eiwit bij mij in voldoende mate aanwezig is.

Hyperthermie werkt

Binnen drie weken na de start met hyperthermie en één chemo in Leuven (in België hoef je niet te wachten en komen ze meteen in actie) was de bal in mijn hals enorm geslonken. Nog twee weken later waren de lymfeklieren in mijn hals nog wel voelbaar, maar niet meer zichtbaar. Nu, vijf maanden, een hele serie behandelingen met hyperthermie en negen chemo’s later, zijn de klieren ook niet meer voelbaar. De resultaten van de eerste scan in juni waren spectaculair – vonden zelfs de artsen in Leuven. Vooral omdat de lever helemaal schoon bleek en er dus geen organen meer waren aangetast en de activiteit van de tumoren vrijwel tot geheel nihil was. Veel spectaculairder dan dat was nagenoeg onmogelijk.

Zij zien overigens geen heil in uitwendige hyperthermie, maar ik ben ervan overtuigd dat het werkt en effect heeft. De medici in onder meer de VS en Scandinavië geloven daar óók in. Daar is hyperthermie een standaard. Het wordt tijd hun collega’s in Nederland en België (en de zorgverzekeraars!) dat voorbeeld overnemen.