Ervaring
In oktober 2013, kort na mij 62e verjaardag, werd er bij mij een tumor in mijn dikke darm geconstateerd. Deze werd eerst met chemotherapie behandeld om hem beter operabel te maken: Oxaliplatin en Xeloda. De Avastin, een angiogeneseremmer is er op mijn aandringen uit gelaten. Daarnaast ben ik lokale hyperthermie gaan toepassen bij het Centrum Hyperthermie in Amsterdam, telkens de dag voor en de dag na de chemo en steeds een week erna. De oncoloog was er niet erg blij mee. Maar het was mijn verantwoordelijkheid. Ze was ook niet geïnteresseerd in hyperthermie. Alleen het verplegend personeel tijdens de chemo-infusen was er soms wel wat nieuwsgierig naar.
Na drie sessies chemotherapie kreeg ik begin januari 2014 een ileus en moest ik acuut geopereerd worden. Bij deze operatie werd ook de tumor verwijderd. Alles leek toen oké te zijn. De chemo werd gelukkig gestopt. Ik ben daarna wel doorgegaan met hyperthermie, een keer per drie weken.
Eind maart 2014 werden er bij toeval metastases in mijn lever gevonden. De oncoloog gaf me een prognose van 2 jaar, iets wat ik niet echt geloofde en wat ook door Bachrach werd weerlegd. Dit gaf me weer vertrouwen. De deskundige begeleiding door Bachrach heb ik altijd erg gewaardeerd.
Vanaf april dat jaar ben ik weer behandeld met chemotherapie, Irinotecan dit keer. Ik ben doorgegaan met hyperthermie in Amsterdam, ook nu weer de zgn. sandwichmethode. Daarnaast ben ik onder behandeling geweest bij Markus Peters in Duitsland met onder andere base-infusen en ozontherapie. Bij mijn scan in juni 2014 waren er vrijwel geen uitzaaiingen meer zichtbaar en bij mijn CT-scan in september 2014 was niets meer aantoonbaar. Vanaf november 2014 heb ik een jaar lang een keer per vier weken volledige hyperthermie/koortstherapie in combinatie met een base-infuus en een vitamine C infuus bij Markus Peters gehad. Daarnaast een keer per vier weken lokale hyperthermie in Amsterdam. Verder uiteraard de supplementen, voeding, tweemaal daags hartcoherentie-oefeningen en sporten. Hyperthermie en de complementaire behandelingen zijn nu, op af en toe een “onderhoudsbeurtje” na, afgebouwd.
Regulier heb ik nu, in maart 2017, buiten de controles, nog steeds niets meer. Echo’s, scans en bloedonderzoek zijn nu al bijna drie jaar steeds goed geweest. Het reguliere traject was uitstekend in acute situaties – zoals bij mijn ileus en het verwijderen van de tumor. Dit heeft mijn leven gered. Bij de daarna opgetreden metastases denk ik dat hyperthermie en het complementaire traject effectiever zijn geweest, met name ook om een gezondere basis te vormen. Ik voel me prima en ik ben in juli vol vertrouwen aan mijn pensioen begonnen. Al met al was het wel een kostbare aangelegenheid omdat het door de ziektekostenverzekeraars niet wordt vergoed, hoewel het wellicht goedkoper is dan een reguliere behandeling. Hierdoor is het jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd.