Ervaring


Ik ben 64 jaar. Beroep: huisarts.

In juni 2012 is bij mij maag-slokdarmkanker geconstateerd met uitzaaiingen in de longen. Het was voor mij een enorme klap om dit te incasseren, net voordat ik met pensioen zou gaan. De levensverwachting was zes tot negen maanden. Dit kwam hard binnen, ondanks dat ik weet dat het statistiek is en dat ik nog een goede conditie had. Ik ben op zoek gegaan naar een behandeling die bij me paste. Op dat moment had ik sedert drie weken problemen met het eten: passageproblemen in de slokdarm en het eten kwam soms terug.

Patiënten van mij gingen vaak naar Duitsland voor behandeling van hun kanker en kregen aldaar chemotherapie, gecombineerd met warmtetherapie. Mij sprak warmtetherapie bij kanker altijd erg aan. Ik heb zelf een antroposofische achtergrond en binnen de antroposofische geneeskunst wordt kanker beschouwd als een koude ziekte. We zijn gaan googlen en vonden het Centrum Hyperthermie in Amsterdam. ‘s Morgens gebeld en diezelfde morgen zaten we bij de arts Bachrach.

Ik zou in de week van 16 augustus starten met de eerste chemokuur. Afgesproken werd om een dag voor, een dag na en een week na de chemokuur hyperthermie te ondergaan. Dit zou gebeuren door een apparaat dat meer centripetaal werkt op de maag-slokdarmtumor en een apparaat dat meer diffuus werkt op maag-slokdarmgebied en de longen. Als chemokuren kreeg ik een keer per drie weken een Cisplatin-infuus en daarbij gedurende twee weken Xeloda-tabletten.

Naast deze behandeling kreeg ik nog een keer per drie weken per infuus Herceptin: dit zijn antilichamen gericht tegen een eiwit dat de tumorcellen activeert om sneller te groeien. Deze antilichamen remmen dit eiwit. Tevens spuit ik Iscador (Maretak) en krijg ik ritmische en shiatsumassage. Ik doe nog euritmie en ik ben aan het boetseren gegaan.

De warmtetherapie onderga ik met genoegen. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat deze warmtetherapie de vaten van de tumorcellen verwijdt, waardoor de chemo beter in de tumor kan doordringen. Tijdens de behandeling word ik wat doezelig, maar ik ervaar geen andere bijwerkingen.

Daarbij is er binnen het centrum een prettige en gemoedelijke sfeer.

Op 12 oktober had ik na drie kuren opnieuw een CT-scan: de uitzaaiingen in de longen waren duidelijk verminderd. Ondertussen kon ik weer normaal eten en kon ik de Xeloda-tabletten normaal innemen. Tijdens de eerste kuur moest ik ze nog halveren.

De Cisplatin werd na vier kuren (laatste kuur op 19 oktober) gestopt i.v.m. verminderde bloedplaatjes. De Xeloda-tabletten en de Herceptin-infusen gingen door. Ik ging met hetzelfde ritme door met de warmtetherapie. In januari opnieuw een CT-scan: longen vrij van uitzaaiingen! Maag-slokdarmtumor moeilijk te beoordelen. Het eten blijft goed gaan. Op 11 januari begon ik met mijn laatste kuur van tabletten. Daarbij ging ik door met de Herceptin-infusen om de drie weken. Ik krijg nu wekelijks warmtetherapie, naast de andere therapieën die ik hierboven vermeld heb. Maart 2013, negen maanden na dato: ik maak het nu goed. Wel ben ik snel moe en ik heb regelmatig last van buikpijn. Begin april krijg ik opnieuw een CT-scan en tot die tijd ben ik dus zonder chemo. Na de uitslag wordt gekeken hoe de behandeling verder zal gaan verlopen.