Ervaring


Afgelopen jaar in mei kreeg ik voor de tweede maal de diagnose borstkanker. Alleen nu met uitzaaiingen naar lever, long en bot. Ik was net op controle geweest en de arts zei dat alles oké was. Toch had ik zelf niet dit gevoel. Na een week heb ik gevraagd nog een keer te voelen. Ik voelde namelijk iets in mijn linker oksel. Ik kreeg toen een andere arts die dit wel voelde. Na een biopt bleek dit helaas kwaadaardig. Ik was hier niet op voorbereid want ik had dit wel gevoeld maar ging uit van een ontsteking… Kortom opnieuw een mentale strijd voor mij. Aangezien ik natuurgeneeskundige ben en altijd heel actief betrokken ben bij mijn behandeling, ging ik nu ook aan de slag. Met voeding en aanvullende suppletie was ik al bezig. Nu topsport weer in korte tijd om te kijken wat mijn plan van aanpak zou worden. Het werd toch chemo. Ik was er nu klaar voor om deze te ondergaan wat ik voorheen per se niet wilde. Alleen in combinatie met hyperthermie durfde ik de stap te wagen.

Dit was een goede zet. Voor en na elke chemo en een week erna ging ik met mijn rugzak met goede voeding weer op weg naar Amsterdam. Daar de warmte opzoekend … en de dag erna de kou in met de coldcap op mijn hoofd en handen en voeten in het ijs… Leek op sauna-ervaring en een skivakantie-ervaring. Zo kon ik het relativeren. Om eerlijk te zijn, kwam ik hier heel goed doorheen.

Had verhoudingsgewijs weinig bijwerkingen. Ik kon thuis ook alles blijven doen zoals ik anders deed.

Ik ben ervan overtuigd dat de hyperthermie mijn immuunsysteem heel sterk heeft gehouden waardoor het maakte dat ik de 6 chemo’s goed kon doorstaan. Het was zelfs zo dat na 3 keer op de petscan geen uitzaaiingen meer te zien waren in lever, lymfe en bot. De internist vroeg me of ik door wilde gaan. Er waren echter nog onduidelijke plekken in mijn lymfeklieren in de liezen en onder de r-oksel. Dit heeft me doen besluiten om toch verder te gaan. Gevoelsmatig was ik er eigenlijk al klaar mee, het was oké, zei ik tegen mezelf. Na de volgende 3 chemo was mijn gevoel helemaal bevestigd. Er was een volledige regressie.

Mijn chemo stopte einde oktober. Ik kon met mijn gezin een goede Sinterklaas en Kerst vieren en een nieuw jaar in gaan met toekomstperspectief! Ik was net bezig mijn praktijk op te zetten en kan nu verder gaan. Heel voorzichtig pak ik mijn leven weer op.

Voor het mogen oppakken van mijn leven, wil ik het team van dokter Bachrach bedanken!

Ik ben er met veel plezier naartoe gegaan en de professionaliteit en fijne ondersteuning met de nodige humor was fantastisch. Ik hoop dat nog veel mensen dezelfde weg bewandelen zodat er meer kansen zijn om te (over)leven.

In mijn natraject heb ik nu elke 3 weken een infuus van immunotherapie (behandeling bij eiwitgevoelige borstkanker) en nu ook weer vind ik de weg naar Amsterdam.