Ervaring


Midden juli 2010, vlak voor onze Amerika-reis, werd bij mij borstkanker geconstateerd in de rechterborst. De tumor had een grootte van 7×4 cm zonder verdere uitzaaiingen in het lichaam. De linkerborst had een plekje dat eerst werd aangezien voor een tumor, maar later een in de borst liggende lymfeklier bleek te zijn.

Na een aanvankelijke adjuvante therapie werd er in het ziekenhuis besloten tot het volgen van een palliatieve therapie, omdat de longarts tóch kleine streepjes had ontdekt aan de onderkant van mijn longen. Na een bronechoscopie bleek: lymfagitis carcinomatosa.

Daar kon ik persoonlijk geen genoegen mee nemen. Ik ben van oordeel dat je deze ziekte op allerlei manieren moet bevechten. Ik kwam op eigen initiatief bij het Centrum Hyperthermie terecht.
Mijn behandeling in het ziekenhuis was als volgt: ik zou, zoals veel vrouwen, zes kuren krijgen met chemotherapie. Ik begon hiermee eind augustus 2010. Tijdens de eerste kuur werd ik nog niet behandeld met hyperthermie. De bijwerkingen van de kuur waren heftig. Pas bij de tweede kuur werd ik ‘gesandwiched’ om de kuur heen. Dat betekende voor mij één dag voor de kuur en één dag na de kuur een hyperthermiebehandeling. Verder elke week een behandeling tijdens de zes kuren.

Ik kon de kuren door de hyperthermie veel beter verdragen. Sterker nog: ik had er nauwelijks last van, heb altijd goed kunnen eten en smakelijk! Na drie kuren was de lymfagitis in de longen volgens de CT-scan verdwenen!! De longarts kon niets meer vinden dan een klein residu in de grote luchtbuis en de lymfeklier onder de arm. Ze stonden versteld in het ziekenhuis…

Naast de hyperthermie eet ik voedingssupplementen om mijn afweersysteem gezond te houden, waaronder chlorella, een soort alg. Ben overgestapt op vegetarisch en biologisch voedsel volgens het Houtsmuller-dieet. Ik sport, ook tijdens mijn kuren ben ik blijven lopen en wandelen. Na zes kuren ondergaan te hebben, bleek voor de kerst 2010 dat mijn tumor in de rechterborst was verkleind tot een halve cm (5 mm). De oksel en de longen zijn schoon, dankzij het kuren in combinatie met hypothermie. Ik hoef géén borstoperatie te ondergaan. Bij controle in februari heb ik een mammografie en echo laten maken waar niets meer van de tumor terug te vinden was…

Ik kan iedereen aanraden de hyperthermie te ondergaan. Ik was eerst onwetend hierover. Het was immers pas de tweede kuur. Ik ervaar de persoonlijke begeleiding ook zeer positief en vind het zeer ondersteunend zowel gedurende de kuren als erna.