Ervaring


Ook bij kanker is het belangrijk wel eens te shoppen.

Pasen 2010. Na Witte Donderdag volgde een pikzwarte vrijdag, de dag dat mijn huisarts de uitslag van mijn onderzoek bekend maakte.

Na de kalkspetters in mijn borst (beginnende kwaadaardige kanker), dertien jaar geleden, en de borstamputatie van drie jaar geleden (ik hoefde geen chemokuur omdat alles er verder goed uitzag) had de sluipmoordenaar toch opnieuw toegeslagen.

Uitzaaiing van de borstkanker naar lever, long en wervelkolom was de vernietigende mededeling van mijn arts. Mijn tumormarker gaf een waarde aan van 966 en tevens had ik een tumor van 8,5 cm in mijn lever. Ook had ik vocht achter mijn longvlies zitten.

In januari van dit jaar had ik voor mijn borst een controle gehad en ik mocht over een jaar terugkomen, dus hier had ik helemaal niet op gerekend. Daar zat ik dan als vrouw van 56 jaar met een uitzichtloze toekomst. Operatief ingrijpen was uitgesloten en er restte alleen nog maar een palliatieve behandeling.

De eerste dagen van verwerking waren zeer intensief, maar uiteindelijk zijn we aan de slag gegaan om een oplossing te zoeken. Want hiermee kon ik geen vrede hebben. Met mijn man en beide zonen hebben we in dat paasweekend heel wat afgegoogled.

Na een bezoek aan een kliniek in Zweden en een dag in Keulen, kwamen wij op het spoor van het Centrum Hyperthermie bij dokter Bachrach in Amsterdam.

Na een heel fijn telefoongesprek en een verhelderende uitleg over kanker en het effect van hyperthermie heb ik in mei een afspraak met dokter Bachrach gemaakt.

Duidelijk was, dat ik wel de chemotherapie moest ondergaan, waar ik in eerste instantie ontzettend veel aversie tegen had. Uiteindelijk heeft dokter Bachrach mij over de streep getrokken, door te stellen dat juist de combinatie chemokuur met hyperthermie een optimaal effect tot verbetering zou geven.

Ik ervaar de hyperthermie als prettig, ontspannen en pijnloos. Bij mij wordt lokale hyperthermie toegepast. Dit houdt in dat ik word behandeld op de plaatsen waar ik de tumoren heb.
Na elf behandelingen met hyperthermie en negen chemobehandelingen is er weer een scan van mijn buik gemaakt. Tevens is er bloed van mij afgenomen voor de tumormarker.
De uitslag was voor mij verpletterend. Mijn tumormarker was gedaald naar 244 en het vocht achter de longen was verdwenen. En de tumor in mijn lever was geslonken naar 4,5 cm. Ook waren de uitzaaiingen in de lever beduidend kleiner geworden.
Intussen heb ik bijna mijn chemobehandeling gehad (nog drie maal) en zal er over vier weken weer een scan en tumormarker genomen worden. Ik ben erg benieuwd wat hier uit zal komen.

Intussen ben ik erg positief gestemd en ik kan iedereen met kanker aanraden, om ook eens te informeren naar de mogelijkheid om deze behandeling te ondergaan. Verder wil ik zeggen dat niet iedere specialist openstaat voor deze behandeling, maar laat je niet ontmoedigen. Jij bent baas over je eigen lichaam.