Ervaring


In september 2011 kreeg ik de diagnose dikkedarmkanker met uitzaaiingen in de longen. Dat was schrikken, nadat ik in 2003 borstkanker had overwonnen. Het stond er overigens helemaal los van. Na allerlei onderzoeken en definitieve uitslagen, begon ik in december 2011 met chemo. Mijn dochter had gehoord over hyperthermie. Ik wilde alles op alles zetten om deze ziekte te bestrijden, dus koos ik voor het Centrum Hyperthermie in Amsterdam. Ik werd warm ontvangen door dokter Bachrach en Michael. De behandeling en hun persoonlijke aanpak spraken me aan. Nadat dokter Bachrach alle informatie uit het ziekenhuis had verkregen, konden de behandelingen beginnen. Ik kwam in aanmerking voor lokale hyperthermie en werd steeds in een schema van drie weken behandeld. De eerste week – waarin ik ook chemo kreeg – kwam ik twee keer. De tweede week één keer. En de derde week rust.

Na een aantal kuren en hyperthermiebehandelingen daalde de tumormarker in mijn bloed (CEA) gigantisch. Deze was 169 en is nu, zes maanden na de eerste behandeling, 6!! Een normale waarde. Op de scan is te zien dat de kanker sterk op z’n retour is. Een geweldig resultaat. Ik ben er nog niet. Aangezien ik heel goed reageer op de chemotherapie, wordt deze nog niet stopgezet en ik blijf doorgaan met hyperthermie om mijn uiteindelijke doel te bereiken.

Het is goed vol te houden, ondanks dat ik toch elke keer anderhalf uur heen en terug moet rijden. Ik weet dat ik kanker heb, maar zo voel ik me niet. Ik ben zeer tevreden over de behandelingen met hyperthermie. Ik voel me ontspannen en dat het bijdraagt aan een positieve uitslag, daar ben ik van overtuigd. Zorgverzekeraars en behandelend artsen in het ziekenhuis moeten dit ook onder ogen zien. Ik zou het iedereen aanraden.