Ervaring


In oktober 2009 werd bij mij kanker in de dikke darm (adenocarcinoom in het recto-sigmoid) met talloze uitzaaiingen in de lever (verspreid over alle leverkwabben) vastgesteld.

Er werd een chemotherapiekuur in het ziekenhuis gestart. Eén keer drie weken Oxaliplatine per infuus en twee weken lang tabletten Capecitabine = Xyloda 2x daags 1650 mg.

Ik koos er voor om gelijktijdig met de chemotherapie te starten met lokale hyperthermie (gericht op mijn tumor en de lever). Dit vond plaats in het Centrum Hyperthermie te Amsterdam.
De waarde van mijn tumormarker (CEA) voor aanvang van de behandeling was boven de 200 ug/l (normaal onder 5).

Het eerste infuus met Oxaliplatine ging behoorlijk mis. Ik kreeg zo’n heftige allergische reactie dat ik opgenomen moest worden. Er werd besloten om een maand geen chemotherapie te geven. Inmiddels was ik begonnen met de hyperthermiebehandeling, één keer per week. Na een maand was mijn CEA gezakt naar ongeveer 100 ug/l. Ik begon met Xyloda, maar na een week moest ik dit staken vanwege pijnlijke handen.

Pas vanaf begin 2010 krijg ik Xyloda en Avastin, maar ik ga door met hyperthermie. Inmiddels is mijn CEA gezakt naar 6,7 ug/l. De laatste CT-scan liet een sterke afname van de hoeveelheid metastasen in de lever zien en mijn rectumtumor toont een sterke regressie.

Gezien het feit dat mijn chemotherapiekuur zo onregelmatig verloopt en de enige vaste behandeling die ik kreeg, bestond uit hyperthermie, ben ik ervan overtuigd dat in mijn geval het toevoegen van de hyperthermiebehandeling bij de chemotherapie, mij enorm heeft geholpen om mijn ziekte te bestrijden.

26/05/2010. In het kader van de voorbereiding op een eventuele operatie waarbij mijn dikkedarmtumor verwijderd zal worden, is er een patch-scan en een biopsie van de darm gedaan. De uitslag is: geen tumor meer zichtbaar, noch in de dikke darm, noch in de lever. Ik werd genezen verklaard! Er komt dus ook geen operatie, omdat er niets te opereren valt. Mijn oncologen (na een overleg met oncologen uit het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis), staan versteld hiervan. De oncologen riepen: “Een wonder”, en ik riep: “Nee, geen wonder maar hyperthermie.”