Ervaring


In februari van dit jaar kreeg ik de verpletterende diagnose: alvleesklierkanker.

Gevolgd door de mededeling dat de prognose over het algemeen slecht is. Onmiddellijk ben ik op zoek gegaan naar behandelmogelijkheden, naast de chemokuur in het ziekenhuis. Al snel kwam ik onder andere uit bij hyperthermie. Deze behandeling, de tumorcellen sterk verwarmen waardoor ze beschadigd raken en de bloedvaten tegelijkertijd verwijden zodat de chemo beter kan doordringen, leek mij zo logisch dat ik dit beslist wilde doen. Maar helaas bleek dat in Nederland deze behandeling nog slechts bij een paar vormen van kanker in ziekenhuizen wordt gegeven en daar hoort de alvleesklier niet bij. Dit in tegenstelling tot Duitsland.

Al zoekend kwam ik terecht bij het Centrum Hyperthermie. In overleg met de behandelend specialist in het ziekenhuis heb ik besloten daar naartoe te gaan. Hij stond en staat er helemaal achter. Gelukkig kon ik snel in het centrum terecht voor een intake. De zorgvuldigheid, deskundigheid, uitvoerige uitleg en alle geduld van de wereld door Dr. Simon Broek heeft mij doen besluiten hiermee verder te gaan.

Omdat ik drie dagen chemo heb (ik kon wel naar huis omdat ik de laatste kuren mee krijg in een heupflesje) kon de hyperthermiebehandeling mooi tijdens de kuur, op de 2e dag, zodat een optimaal effect bereikt kan worden. De behandelingen waren eerst 1x in de twee weken tot half juni. De uitslag van de eerste scan was bijna te mooi om waar te zijn, de tumor was geslonken van 5,5 cm. tot 1,5 cm. Een experimentele ingreep (Nanoknife) in het AMC heeft het nog verder doen slinken en nu is het de vraag of het mogelijk helemaal is verdwenen. Ik ben ervan overtuigd dat de hyperthermie zeer zeker heeft bijgedragen tot dit fantastische resultaat.