Hersentumoren


Binnen de schedel kunnen verschillende soorten hersentumoren ontstaan. Er bestaan ongeveer 120 verschillende soorten. Bij de verschillende soorten wordt allereerst gekeken of het om goedaardige of kwaadaardige tumoren gaat.

Goedaardig hersentumor

Goedaardige hersentumoren zijn vaak goed afgegrensd. Ook groeien ze langzaam en dringen niet door in omliggende weefsels. Dit soort tumor zaait niet uit. Een goedaardige tumor kan soms wel gevaarlijk zijn als deze in een belangrijk deel van de hersenen zit.

Kwaadaardige hersentumor (hersenkanker)

Alleen bij een kwaadaardige hersentumor spreekt men over hersenkanker. Hersenkanker groeit zowel expansief als invasief. Dat betekent dat een kwaadaardige hersentumor niet alleen groeit, maar ook kan uitzaaien. Als hersenkanker uitzaait is dat meestal in een ander gedeelte van de hersenen of naar het ruggenmerg. Een metastase (uitzaaiing) vanuit de hersenen gaan maar zeer zelden naar andere organen.

Soorten hersentumoren

De diagnose primaire hersentumor wordt jaarlijks bij circa 1.400 mensen gesteld (meest recente cijfers 2019), zo blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Hieronder treft u enkel vormen van hersentumoren:

Ervaringen

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Bij toeval zijn er (ruim 20 jaar na de diagnose borstkanker) uitzaaiingen ontdekt in heup en ruggenwervel. De tumormarkers zijn door de reguliere behandeling in het ziekenhuis gezakt naar +/- 40. Dit is 2 jaar stabiel gebleven maar daarna gingen de tumormarkers weer stijgen. Het overstappen op andere medicatie zorgde niet voor een daling, de tumormarkers bleven stijgen. Scan gehad, klein plekje op de long.

- Mevrouw W.Z.

In april 2021 voelde ik ineens een knobbeltje in mijn hals. Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis en na scans, puncties en een klieruitname kreeg ik de diagnose Hodgkin. Na de schrik kwam de vraag: hoe wil ik mij laten behandelen? Regulier gaat dat met een chemokuur. Dat zag ik aanvankelijk niet zitten. Ik geloof in een natuurlijke manier van genezen en heb eerst de tijd genomen om bij allerlei alternatieven te informeren. Een aantal van deze artsen raadde mij toch chemotherapie aan, omdat Hodgkin daarmee te genezen is. Deze route ben ik uiteindelijk ingegaan mede door het gesprek met dr. Bachrach.

- Mevrouw N.A.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.