Warmte

Hyperthermie bij kanker

Bij een groot aantal typen kanker kan hyperthermie een wezenlijk onderdeel van de behandeling zijn.

Wanneer hyperthermie de enige vorm van behandeling is, zijn de resultaten tussen de 13 procent (complete respons) en 51 procent (partiële respons) beter dan wanneer er geen enkele vorm van therapie wordt toegepast.

In combinatie met een andere behandeling kan hyperthermie tussen de 30 en 50 procent betere resultaten teweeg brengen dan wanneer de patiënt géén hyperthermie krijgt. Denk daarbij aan radiotherapie, chemotherapie, of aan immunotherapie en hormoontherapie. Dit geldt zowel voor curatieve als voor palliatieve behandeling. Bovendien zijn er vaak minder bijwerkingen. (Meer informatie vindt u op de pagina over Kanker van deze website).

In voorgaande jaren hebben wij opvallend goede resultaten bereikt, bijvoorbeeld bij al dan niet uitgezaaide of terugkerende borstkanker, (dikke)darmkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, longkanker, alvleesklierkanker, halstumoren, sarcomen, melanomen, blaaskanker, prostaatkanker en andere vormen van kanker.

Effecten van Hyperthermie

Bij hyperthermie wordt door middel van (elektromagnetische) straling de temperatuur van het lichaam, in zijn geheel of op bepaalde plaatsen, verhoogd tot 40°C- 44°C.

Dat heeft een aantal gevolgen:

  •  De doorbloeding van een tumor is doorgaans gebrekkig. Hierdoor is de effectiviteit van chemotherapie (lage concentratie van de medicijnen in de tumor) en bestraling (zuurstofarme omgeving) geringer dan gewenst. Hyperthermie verbetert de bloedcirculatie naar de tumor(en) en uitzaaiingen en verhoogt op de manier de effectiviteit van chemotherapie, hormoontherapie en bestraling.
  •  Hyperthermie verhoogt de concentratie van bepaalde eiwitten (HSP – Heat Shock Proteins). Deze eiwitten prikkelen het immuunsysteem om effectiever kankercellen aan te vallen en maken deze ook meer gevoelig voor de natuurlijke afweer van het lichaam.
  •  Het membraan van de kankercel wordt door de warmte weker (permeabiliteit) waardoor geneesmiddelen beter tot de tumor kunnen binnendringen.
  •   Door de warmte en de straling worden kankercellen gedood of raken beschadigd. Gezonde cellen worden juist niet aangetast, in tegenstelling tot andere vormen van bestraling (zoals röntgenstraling) waarbij ook gezonde cellen getroffen kunnen worden.
  •  Hyperthermie voorkomt dat beschadigd DNA van kankercellen (beschadigd door chemotherapie of bestraling) zich kan herstellen hierdoor maakt het de behandelingen effectiever.