Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld. 

Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Globaal gezien staat slokdarmkanker op nummer 8 van meest voorkomende soorten kanker.

Bij slokdarmkanker (ook bekend als oesofaguskanker of oesophaguscarcinoom) zit er een

kwaadaardige tumor in de slokdarm. De slokdarm is een orgaan tussen de keel en de maag. Als je

eten doorslikt, passeert het via de slokdarm naar de maag.

Omdat slokdarmkanker vaak pas laat wordt ontdekt, is 5 jaar na de diagnose ongeveer 24% van de patiënten nog in leven.  Nederland staat 1e op de ranglijst van Europese landen waar

slokdarmkanker het meest voorkomt.

Uit de laatste cijfers van het IKNL.nl blijkt dat steeds meer mensen kregen de afgelopen decennia slokdarmkanker, terwijl maagkanker steeds minder vaak voorkomt.

De incidentie van slokdarmkanker is in Nederland de laatste jaren fors toegenomen van 683 diagnoses in 1989 naar bijna ruim 2.600 in 2022. Opvallend is hierbij de stijging van adenocarcinomen van de slokdarm, terwijl het aantal plaveiselcelcarcinomen veel stabieler bleef. De totale incidentie van slokdarmkanker (inclusief cardiakanker) is bij mannen veel sterker gestegen (van ruim 800 naar circa 2.200), vergeleken met vrouwen (van ruim 300 naar 868). 

Hier een rapport over ‘Slokdarm en maagkanker in Nederland’  (bron: iknl.nl)

Er is veel ontwikkeling op het gebied van de behandeling van kanker.

Uit een Fase ||| studie blijkt hyperthermie in combinatie met chemotherapie en radiotherapie (oftewel bestraling) zeer effectief te zijn. Bij een

hyperthermiebehandeling (ook wel warmtebehandeling genoemd), wordt de plek van een tumor of uitzaaiing verwarmd tot een temperatuur variërend tussen 41 en 44 ℃.. Daardoor worden de kankercellen gevoeliger voor de behandeling. Gezonde cellen herstellen terwijl de kankercellen afsterven. We kunnen dus spreken dat de hyperthermie functioneert als een sensibilisator voor de medicijnen. (Hyperthermie maakt de tumor gevoeliger voor medicijnen of bestraling).

Klinisch bewijs.

In drie gerandomiseerde studies naar slokdarmkanker, werd er vergeleken naar radio en of chemotherapie met of zonder hyperthermie. 

Kitamura et al. Vergeleken pre-operatief radiochemotherapie met of zonder hyperthermie.

Wang et al. Vergeleken 60 gy zonder hyperthermie en 40 Gy in combinatie met hyperthermie.

Sugimachi et al. Vergeleken pre-operatieve chemotherapie met of zonder hyperthermie. 

Klinische resultaten:

Kitamura et al. vonden een significant hogere complete pathologische respons in de plus hyperthermie behandelingsgroep: 25% vs 6%.

Wang et al. vonden een significant betere 3-jaarsoverleving met hyperthermie: 42 vs 24%.

Sugimachi et al. ontdekten dat de lokale effecten neigden beter te zijn in de plus hyperthermie groep: verbetering van dysfagie 70% vs 40%; radiografische verbetering 50% vs 25%, en histopathologisch bewijs van behandelingseffect 41% vs 19%

De toegevoegde hyperthermie behandeling duurde ongeveer zo tussen de 30 en 90 minuten.

Voor referenties van de studies:Voor vragen over hyperthermie kunt u ons bereiken via het telefoonnummer: 020-4192145 of via email: info@hyperthermie.info 

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Een betere leefstijl kan echt het verschil maken tijdens je behandeling tegen kanker. Lees er hier over.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.