Wat kan hyperthermie betekenen bij behandeling kanker?

Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden. Soms raadt de arts aan om therapieën met elkaar te combineren. Zo kan hyperthermie een behandeling versterken. Maar wat is hyperthermie eigenlijk, en wat doet het bij een kankerbehandeling?

behandeling kanker

In het kort, wat is hyperthermie?

Hyperthermie betekent ‘verhoogde temperatuur’. Het is een vorm van bestraling met warmte. Tijdens de behandeling wordt het lichaam, of een plek in het lichaam, verwarmd tot 40 á 44 graden Celsius. De behandeling kan lokaal en/of voor het hele lichaam worden toegepast. Bij lokale hyperthermie verwarmt de specialist een lichaamsgedeelte of orgaan. Bij Total Body hyperthermie wordt het hele lichaam verwarmd. Tijdens de behandelingen kijkt de specialist, onder andere, naar de specifieke absorptie van de warmte en de behaalde temperaturen.

Hoe werkt hyperthermie bij behandeling kanker?

Hyperthermie wordt bijna altijd in combinatie met chemo-, radio-, immuun- en/of hormoontherapie toegepast. Het heeft een versterkend effect op de gangbare behandeling. Hoe werkt dat precies? De warmtestraling verbetert de doorbloeding op de behandelde plek. Daardoor hebben chemotherapie, bestraling en immunotherapie een groter effect. Ook zet de warmte een eiwitproces in gang. Eiwitten zijn belangrijk bij het herstellen van cellen en het aanvallen van de tumor. Kankercellen worden gedood of beschadigd bij deze behandeling, zonder gezonde cellen aan te tasten. Om deze redenen vormt hyperthermie een goede aanvulling op de oncologische behandeling.

Wanneer contact opnemen?

Een behandeling met hyperthermie wordt door verschillende ziekenhuizen aangeboden, zoals het AMC en Erasmus Medisch Centrum. Helaas is de capaciteit beperkt. Bij Centrum Hyperthermie kun je terecht wanneer je jouw oncologische behandeling wilt ondersteunen met hyperthermie. Om al je vragen te beantwoorden, mee te denken en nogmaals rustig te bespreken wat jouw situatie precies is, kun je terecht bij onze artsen.

Hoe ziet behandeling eruit?

Tijdens de behandeling blijft de arts ook de hele tijd in de buurt. Hij kan je informeren over wat er precies gebeurt, vraagt naar jouw welzijn en controleert de instellingen van de apparatuur. Ook controleert de arts je temperatuur, bloeddruk en polsslag wanneer dat nodig is. Na de behandeling kun je je opfrissen of douchen, als je dat prettig vindt. Daarna kun je weer naar huis.

De situatie in kaart

Wanneer je contact met ons hebt opgenomen, plannen we een afspraak in met een van onze artsen. Tijdens deze afspraak is er ruim de tijd om met elkaar te spreken. Dat is belangrijk, want tijdens een behandeling kanker komt er veel op je af. Zo veel, dat je soms niet goed weet wat je allemaal overkomt. Dat begrijpen we natuurlijk. Daarom nemen we tijdens het gesprek alle tijd om de situatie in kaart te brengen en je alles uit te leggen. Ook kan de arts met je meedenken en adviseren waar nodig.

Meer weten

Ben jij nieuwsgierig of hyperthermie iets voor jou of een naaste is? Neem gerust contact op om meer te horen. We denken graag met je mee.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.