Wat kan hyperthermie betekenen bij behandeling kanker?

Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden. Soms raadt de arts aan om therapieën met elkaar te combineren. Zo kan hyperthermie een behandeling versterken. Maar wat is hyperthermie eigenlijk, en wat doet het bij een kankerbehandeling?

behandeling kanker

In het kort, wat is hyperthermie?

Hyperthermie betekent ‘verhoogde temperatuur’. Het is een vorm van bestraling met warmte. Tijdens de behandeling wordt het lichaam, of een plek in het lichaam, verwarmd tot 40 á 44 graden Celsius. De behandeling kan lokaal en/of voor het hele lichaam worden toegepast. Bij lokale hyperthermie verwarmt de specialist een lichaamsgedeelte of orgaan. Bij Total Body hyperthermie wordt het hele lichaam verwarmd. Tijdens de behandelingen kijkt de specialist, onder andere, naar de specifieke absorptie van de warmte en de behaalde temperaturen.

Hoe werkt hyperthermie bij behandeling kanker?

Hyperthermie wordt bijna altijd in combinatie met chemo-, radio-, immuun- en/of hormoontherapie toegepast. Het heeft een versterkend effect op de gangbare behandeling. Hoe werkt dat precies? De warmtestraling verbetert de doorbloeding op de behandelde plek. Daardoor hebben chemotherapie, bestraling en immunotherapie een groter effect. Ook zet de warmte een eiwitproces in gang. Eiwitten zijn belangrijk bij het herstellen van cellen en het aanvallen van de tumor. Kankercellen worden gedood of beschadigd bij deze behandeling, zonder gezonde cellen aan te tasten. Om deze redenen vormt hyperthermie een goede aanvulling op de oncologische behandeling.

Wanneer contact opnemen?

Een behandeling met hyperthermie wordt door verschillende ziekenhuizen aangeboden, zoals het AMC en Erasmus Medisch Centrum. Helaas is de capaciteit beperkt. Bij Centrum Hyperthermie kun je terecht wanneer je jouw oncologische behandeling wilt ondersteunen met hyperthermie. Om al je vragen te beantwoorden, mee te denken en nogmaals rustig te bespreken wat jouw situatie precies is, kun je terecht bij onze artsen.

Hoe ziet behandeling eruit?

Tijdens de behandeling blijft de arts ook de hele tijd in de buurt. Hij kan je informeren over wat er precies gebeurt, vraagt naar jouw welzijn en controleert de instellingen van de apparatuur. Ook controleert de arts je temperatuur, bloeddruk en polsslag wanneer dat nodig is. Na de behandeling kun je je opfrissen of douchen, als je dat prettig vindt. Daarna kun je weer naar huis.

De situatie in kaart

Wanneer je contact met ons hebt opgenomen, plannen we een afspraak in met een van onze artsen. Tijdens deze afspraak is er ruim de tijd om met elkaar te spreken. Dat is belangrijk, want tijdens een behandeling kanker komt er veel op je af. Zo veel, dat je soms niet goed weet wat je allemaal overkomt. Dat begrijpen we natuurlijk. Daarom nemen we tijdens het gesprek alle tijd om de situatie in kaart te brengen en je alles uit te leggen. Ook kan de arts met je meedenken en adviseren waar nodig.

Meer weten

Ben jij nieuwsgierig of hyperthermie iets voor jou of een naaste is? Neem gerust contact op om meer te horen. We denken graag met je mee.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Wisselwerking Vitamine C en Hyperthermie

In 1995 werd er een onderzoek gepubliceerd over de werking vitamine C en hyperthermie. Nu, 25 jaar later, vinden we deze positieve berichten terug.

Lees verder

Hyperthermie: een warme belofte

Hyperthermie draagt niet alleen bij aan de overlevingskansen, maar ook aan de kwaliteit van leven voor de patiënt. Lees hier meer over het onderzoek.

Lees verder

Ervaring hyperthermie met lymfoom

Na kort onderzoek werd het al snel duidelijk dat het goed mis was, ik bleek een lymfoom in mijn darm te hebben ontwikkeld. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Het verhaal van… Evelien, borstkankerpatiënt

Evelien kreeg voor de tweede keer borstkanker. Ze koos ervoor haar behandeling te ondersteunen met hyperthermie. Lees hier meer.

Lees verder

‘Er wordt altijd met me meegedacht’

Voor de tweede keer werd haar leven compleet overhoop gegooid door kanker. Gezien de ernst was duidelijk dat chemo nodig was en een ondersteunende behandeling.

Lees verder

Kans tegen Kanker

Voor patiënten die de financiële middelen niet hebben om aanvullende behandelingen te ondergaan. Lees hier meer over kans tegen kanker.

Lees verder

Thermal Medicine

Dr. Jennifer Yu onderzoekt Glioma stamcellen bij de behandeling van hersentumoren. Zij komt erachter dat de combinatie tussen hypertherme en bestraling.

Lees verder

Vervolg van ervaring bij borstkanker

Hier is het vervolg te lezen van hyperthermie van ervaring bij borstkanker.

Lees verder

Hyperthermie als pilaar binnen de oncologie

Hyperthermie als wapen tegen kanker krijgt steeds meer bekendheid. Lees hier over een Spaanse arts die zijn ervaring uitlegt.

Lees verder

Ervaringen

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Bij toeval zijn er (ruim 20 jaar na de diagnose borstkanker) uitzaaiingen ontdekt in heup en ruggenwervel. De tumormarkers zijn door de reguliere behandeling in het ziekenhuis gezakt naar +/- 40. Dit is 2 jaar stabiel gebleven maar daarna gingen de tumormarkers weer stijgen. Het overstappen op andere medicatie zorgde niet voor een daling, de tumormarkers bleven stijgen. Scan gehad, klein plekje op de long.

- Mevrouw W.Z.

In april 2021 voelde ik ineens een knobbeltje in mijn hals. Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis en na scans, puncties en een klieruitname kreeg ik de diagnose Hodgkin. Na de schrik kwam de vraag: hoe wil ik mij laten behandelen? Regulier gaat dat met een chemokuur. Dat zag ik aanvankelijk niet zitten. Ik geloof in een natuurlijke manier van genezen en heb eerst de tijd genomen om bij allerlei alternatieven te informeren. Een aantal van deze artsen raadde mij toch chemotherapie aan, omdat Hodgkin daarmee te genezen is. Deze route ben ik uiteindelijk ingegaan mede door het gesprek met dr. Bachrach.

- Mevrouw N.A.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.