Het verhaal van… Evelien, borstkankerpatiënt

Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur. Desalniettemin was ik natuurlijk wel erg bezorgd.’ Toen voor de tweede keer kanker geconstateerd was, ging het toch anders. ‘Ik was niet meer zo naïef.’ In dit traject kreeg Evelien ook een behandeling met hyperthermie.

borstkanker

Het lichaam ondersteunen

Al snel werd besloten dat er chemotherapie nodig zou zijn. ‘Natuurlijk zag ik er tegenop’, vertelt Evelien. ‘Maar ik wist dat het nodig was. De eerste keer had het ook aangeslagen en was ik schoon verklaard. Maar mentaal was het een stuk zwaarder. Ik wilde niet weer zo’n traject door moeten. Daarom ging ik al vrij snel kijken naar manieren om mijn lichaam te kunnen ondersteunen.’

Gespecialiseerde zorg

‘Zo kreeg ik een gespecialiseerde diëtist aangeraden, wat hielp bij het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen. Daarnaast ben ik meteen naar een fysiotherapeut gegaan om mijn lichaam zo fit mogelijk te houden.’ Helaas was de chemotherapie niet zo effectief als Evelien had gehoopt. ‘De tumor kromp niet voldoende. Daarom adviseerde de arts immunotherapie toe te passen. Dat leek me minder heftig dan chemotherapie, maar in werkelijkheid is het ook geen pretje.’

Immuuntherapie

Bij immunotherapie, of immuuntherapie wordt het immuunsysteem van de patiënt zelf gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Aan de hand van medicatie wordt het immuunsysteem extra geactiveerd. Op die manier remt het lichaam zelf de tumor af. Soms kan met deze therapie ook achtergebleven kankercellen doden, waardoor de kans op genezing groter wordt.

Hyperthermie bij borstkanker

‘Via de patiëntenvereniging kwam ik in contact met een vrouw die een soortgelijk traject had doorlopen. Zij raadde me aan me te verdiepen in hyperthermie, ter ondersteuning van de immunotherapie. Ik had er nog nooit van gehoord en was er daarom wat huiverig voor. Maar ik besloot me toch in te lezen.’ Hyperthermie zorgt ervoor dat kankercellen zichtbaarder worden en beschadigd raken. Op die manier is het gemakkelijker voor het lichaam om de cellen, met behulp van immuuntherapie, op te ruimen.

In goede handen

‘Bij Centrum Hyperthermie voelde ik snel dat het goed zat. De arts is duidelijk deskundig, neemt de tijd om toe te lichten wat de behandeling inhoudt en neemt me serieus. Ook keek hij uitgebreid naar de scans, andere behandelingen en recente resultaten om zo het beste advies uit te brengen. Deze aandacht voor mijn casus en het meeleven heeft me ontzettend goed gedaan en veel vertrouwen gegeven.’

Ondersteunende behandeling

Een behandeling met hyperthermie is ondersteunend, er wordt altijd uitgegaan van de reguliere behandeling. Daarom is tijdens een behandeling altijd een arts in de buurt. Die kan ook verdere adviezen uitbrengen over de te nemen stappen. Evelien: ‘Het gastvrije onthaal was enorm prettig, maar de resultaten nog veel meer. Mijn tumor slinkt enorm, waardoor mijn perspectieven voorzichtig positief genoemd mogen worden.’

Meer weten?

Wil je meer weten over hyperthermie? Neem gerust contact op om een afspraak te maken of meer informatie in te winnen.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Hoofd-Hals kanker

Bij hoofd-halskanker gaat het om kanker in het hoofd-halsgebied, oftewel de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen. De verschillende kankers die samen de groep hoofd-halskanker vormen, zijn zeldzaam. Ongeveer 3% van de gevallen van kanker bevindt zich in het hoofd-halsgebied. Lees er hier meer over op onze website

Lees verder

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.