Het verhaal van… Evelien, borstkankerpatiënt

Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur. Desalniettemin was ik natuurlijk wel erg bezorgd.’ Toen voor de tweede keer kanker geconstateerd was, ging het toch anders. ‘Ik was niet meer zo naïef.’ In dit traject kreeg Evelien ook een behandeling met hyperthermie.

borstkanker

Het lichaam ondersteunen

Al snel werd besloten dat er chemotherapie nodig zou zijn. ‘Natuurlijk zag ik er tegenop’, vertelt Evelien. ‘Maar ik wist dat het nodig was. De eerste keer had het ook aangeslagen en was ik schoon verklaard. Maar mentaal was het een stuk zwaarder. Ik wilde niet weer zo’n traject door moeten. Daarom ging ik al vrij snel kijken naar manieren om mijn lichaam te kunnen ondersteunen.’

Gespecialiseerde zorg

‘Zo kreeg ik een gespecialiseerde diëtist aangeraden, wat hielp bij het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen. Daarnaast ben ik meteen naar een fysiotherapeut gegaan om mijn lichaam zo fit mogelijk te houden.’ Helaas was de chemotherapie niet zo effectief als Evelien had gehoopt. ‘De tumor kromp niet voldoende. Daarom adviseerde de arts immunotherapie toe te passen. Dat leek me minder heftig dan chemotherapie, maar in werkelijkheid is het ook geen pretje.’

Immuuntherapie

Bij immunotherapie, of immuuntherapie wordt het immuunsysteem van de patiënt zelf gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Aan de hand van medicatie wordt het immuunsysteem extra geactiveerd. Op die manier remt het lichaam zelf de tumor af. Soms kan met deze therapie ook achtergebleven kankercellen doden, waardoor de kans op genezing groter wordt.

Hyperthermie bij borstkanker

‘Via de patiëntenvereniging kwam ik in contact met een vrouw die een soortgelijk traject had doorlopen. Zij raadde me aan me te verdiepen in hyperthermie, ter ondersteuning van de immunotherapie. Ik had er nog nooit van gehoord en was er daarom wat huiverig voor. Maar ik besloot me toch in te lezen.’ Hyperthermie zorgt ervoor dat kankercellen zichtbaarder worden en beschadigd raken. Op die manier is het gemakkelijker voor het lichaam om de cellen, met behulp van immuuntherapie, op te ruimen.

In goede handen

‘Bij Centrum Hyperthermie voelde ik snel dat het goed zat. De arts is duidelijk deskundig, neemt de tijd om toe te lichten wat de behandeling inhoudt en neemt me serieus. Ook keek hij uitgebreid naar de scans, andere behandelingen en recente resultaten om zo het beste advies uit te brengen. Deze aandacht voor mijn casus en het meeleven heeft me ontzettend goed gedaan en veel vertrouwen gegeven.’

Ondersteunende behandeling

Een behandeling met hyperthermie is ondersteunend, er wordt altijd uitgegaan van de reguliere behandeling. Daarom is tijdens een behandeling altijd een arts in de buurt. Die kan ook verdere adviezen uitbrengen over de te nemen stappen. Evelien: ‘Het gastvrije onthaal was enorm prettig, maar de resultaten nog veel meer. Mijn tumor slinkt enorm, waardoor mijn perspectieven voorzichtig positief genoemd mogen worden.’

Meer weten?

Wil je meer weten over hyperthermie? Neem gerust contact op om een afspraak te maken of meer informatie in te winnen.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Wisselwerking Vitamine C en Hyperthermie

In 1995 werd er een onderzoek gepubliceerd over de werking vitamine C en hyperthermie. Nu, 25 jaar later, vinden we deze positieve berichten terug.

Lees verder

Hyperthermie: een warme belofte

Hyperthermie draagt niet alleen bij aan de overlevingskansen, maar ook aan de kwaliteit van leven voor de patiënt. Lees hier meer over het onderzoek.

Lees verder

Ervaring hyperthermie met lymfoom

Na kort onderzoek werd het al snel duidelijk dat het goed mis was, ik bleek een lymfoom in mijn darm te hebben ontwikkeld. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

‘Er wordt altijd met me meegedacht’

Voor de tweede keer werd haar leven compleet overhoop gegooid door kanker. Gezien de ernst was duidelijk dat chemo nodig was en een ondersteunende behandeling.

Lees verder

Kans tegen Kanker

Voor patiënten die de financiële middelen niet hebben om aanvullende behandelingen te ondergaan. Lees hier meer over kans tegen kanker.

Lees verder

Thermal Medicine

Dr. Jennifer Yu onderzoekt Glioma stamcellen bij de behandeling van hersentumoren. Zij komt erachter dat de combinatie tussen hypertherme en bestraling.

Lees verder

Vervolg van ervaring bij borstkanker

Hier is het vervolg te lezen van hyperthermie van ervaring bij borstkanker.

Lees verder

Wat kan hyperthermie betekenen bij behandeling kanker?

Tegen kanker bestaan verschillende behandelingen. Hyperthermie werkt hier ondersteunend bij. Lees hier meer.

Lees verder

Hyperthermie als pilaar binnen de oncologie

Hyperthermie als wapen tegen kanker krijgt steeds meer bekendheid. Lees hier over een Spaanse arts die zijn ervaring uitlegt.

Lees verder

Ervaringen

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Bij toeval zijn er (ruim 20 jaar na de diagnose borstkanker) uitzaaiingen ontdekt in heup en ruggenwervel. De tumormarkers zijn door de reguliere behandeling in het ziekenhuis gezakt naar +/- 40. Dit is 2 jaar stabiel gebleven maar daarna gingen de tumormarkers weer stijgen. Het overstappen op andere medicatie zorgde niet voor een daling, de tumormarkers bleven stijgen. Scan gehad, klein plekje op de long.

- Mevrouw W.Z.

In april 2021 voelde ik ineens een knobbeltje in mijn hals. Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis en na scans, puncties en een klieruitname kreeg ik de diagnose Hodgkin. Na de schrik kwam de vraag: hoe wil ik mij laten behandelen? Regulier gaat dat met een chemokuur. Dat zag ik aanvankelijk niet zitten. Ik geloof in een natuurlijke manier van genezen en heb eerst de tijd genomen om bij allerlei alternatieven te informeren. Een aantal van deze artsen raadde mij toch chemotherapie aan, omdat Hodgkin daarmee te genezen is. Deze route ben ik uiteindelijk ingegaan mede door het gesprek met dr. Bachrach.

- Mevrouw N.A.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.