Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Dat hyperthermie bewezen effectief is als aanvullende behandeling bij kanker is redelijk bekend. Maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen positieve resultaten behaalt? De ziekte van Lyme is daar een goed voorbeeld van, maar ook sportblessures.

Dezelfde behandeling

De behandelwijze en werking is in grote lijnen gelijk aan de behandeling bij kanker. Met onschadelijke straling – elektromagnetisch of infrarood – wordt de temperatuur van je lichaam lokaal (circa 40 tot 43 graden) of geheel (tot maximaal 39 graden) verhoogd. De behandeling is veilig en kent vrijwel geen bijwerkingen. Soms wordt je huid een beetje rood, maar dit trekt na korte tijd weer weg.

Positief effect

Hyperthermie heeft een positief effect op klachten als:

Ziekte van Lyme

De reden dat de ziekte van Lyme vaak lastig te herkennen, komt doordat de klachten die kunnen ontstaan door een beet van een met de bacterie Borrelia burgdorferi besmette teek vrij algemeen zijn: vermoeidheid, koorts en hoofdpijn. Een rode ring op de huid is een duidelijke aanwijzing, maar die verschijnt niet altijd. Een (snelle) behandeling met antibiotica is vaak afdoende, maar toch kunnen er bij de ziekte van Lyme heftige restklachten achterblijven, variërend van koorts en spier- en gewrichtspijn tot vermoeidheid en neurologische problemen.

Chronische klachten

Wanneer de ziekte van Lyme chronisch is geworden en klachten – ondanks de antibiotica – aanhouden, kan hyperthermie een oplossing zijn. Het versterkt namelijk je immuunsysteem, vermindert ontstekingen en zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de aangetaste delen in je lichaam verbetert.

Sportblessures

Ook bij sportblessures en pijnklachten geeft hyperthermie goede resultaten. Je hebt vast weleens over een zere plek gewreven of een warme kruik gepakt en gemerkt dat dat prettig is. Warmte ontspant immers je spieren en kalmeert pijnlijke zenuwuiteinden. Maar de verhoogde temperatuur die door hyperthermie wordt veroorzaakt doet meer: het verbetert de bloedcirculatie waardoor het herstelproces wordt versneld. Bovendien kan warmte ontstekingen verminderen en dat kan bij acute sportblessures – waar ontstekingen vaak een belangrijke rol spelen – het verschil maken.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over hyperthermie bij de ziekte van Lyme of sportblessures of heb je een andere aandoening waarvan je niet weet of hyperthermie daarbij iets kan betekenen? Neem dan vooral contact met ons op. We staan graag voor je klaar.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Een betere leefstijl kan echt het verschil maken tijdens je behandeling tegen kanker. Lees er hier over.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.