Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk. En als je dan eens even trek hebt en iets probeert te eten, smaakt dat ineens heel vies. De behandelingen tegen kanker hakken er behoorlijk in. Toch kun je er zelf wel iets aan doen om zo goed mogelijk in conditie te blijven. Met een verandering van leefstijl kun je écht het verschil maken.

Verbeter je leefstijl

Het klinkt heel tegenstrijdig om te gaan bewegen als je zo moe bent. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het echt helpt. Die bank of dat bed gaat zich gedragen als drijfzand. Als je daarop gaat liggen, kom je er gewoon niet meer af. Toch kan een halfuurtje wandelen per dag al een positieve boost aan je gevoel van welbevinden geven.

Oncologisch fysiotherapeut

Door je spieren hun kracht te laten behouden en je conditie zo goed mogelijk op peil te houden, herstel je sneller na een operatie, bestraling of chemokuur. Daarnaast helpt zo’n dagelijkse frisse neus ook tegen piekeren. Je kunt je hoofd even leeg maken, en dat is wel zo prettig. Vind je het lastig om op eigen initiatief te gaan sporten of bewegen? Zoek in je omgeving dan eens naar een oncologisch fysiotherapeut. Hij of zij weet precies waar jouw grenzen liggen en kan je adviseren over een verantwoorde manier van bewegen.

Eet gezond

Het valt niet mee om verantwoord te blijven eten als je smaak door de chemotherapie erg is veranderd. En misschien zie je het zelfs als een geluk bij een ongeluk dat je op deze manier van overtollige kilo’s kunt afkomen. Dat laatste moet je echter zien te voorkomen. De tumor en chemokuren spreken vooral je eiwitten, dus je spieren, aan. En juist die moet je zo goed mogelijk in conditie zien te houden, want ze zijn belangrijk voor je herstel. En bij een gezondere leefstijl horen natuurlijk geen ongezonde gewoontes zoals roken en het drinken van alcohol. Probeer daar zo snel mogelijk mee te stoppen.

Diëtist

Je lichaam heeft nu extra behoefte aan goed en volwaardig eten. Een eiwitrijke voeding, met voldoende vitaminen, mineralen en koolhydraten, is een goede keuze. Toch kan voeding best een dingetje zijn als je erg misselijk bent of als alles anders smaakt. Vind je dat erg lastig? Een diëtist kan je tips en adviezen geven.

Hyperthermie

Ben je op zoek naar nog meer manieren om actief bij te dragen aan je herstel en een betere leefstijl? Overleg dan eens met je oncoloog of hyperthermie iets voor je is. Bij hyperthermie worden de kankercellen verwarmd waardoor ze afsterven. Het wordt nog niet gezien als reguliere therapie, al zijn meerdere ziekenhuizen ermee gestart. Het is effectief bij een groot aantal typen kanker, die aanvullend bij radiotherapie, chemotherapie, immunotherapie en hormoontherapie kan worden ingezet. Neem gerust contact met ons op als je er meer over wilt weten.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Wat is kanker?

Kanker heeft een gigantische impact op ons lichaam én op ons leven. Wat gebeurt er in je lichaam als je kanker hebt, hoe wordt kanker behandeld? Je leest het in dit blog.

Lees verder

Is hyperthermie voor mij geschikt?

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

De effectiviteit van hyperthermie uitgelegd

Onderzoek naar de genezing van kanker staat nooit stil. Lees er hier meer over en wat de effectiviteit van hyperthermie kan zijn.

Lees verder

Betere behandelresultaten met hyperthermie

De resultaten van hyperthermie naast chemo- en/of radiotherapie spreken voor zich. Bekijk hier de behandelresultaten.

Lees verder

Dit wist je nog niet over… de verdere mogelijkheden van hyperthermie

Lees hier over de mogelijkheden van hyperthermie.

Lees verder

Hyperthermie bij (endel)darmkanker

Direct na dit bericht ben ik gaan zoeken naar extra behandelingen, en kwam al snel uit bij het hyperthermie centrum in Amsterdam. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Ervaringen

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.