Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk. En als je dan eens even trek hebt en iets probeert te eten, smaakt dat ineens heel vies. De behandelingen tegen kanker hakken er behoorlijk in. Toch kun je er zelf wel iets aan doen om zo goed mogelijk in conditie te blijven. Met een verandering van leefstijl kun je écht het verschil maken.

Verbeter je leefstijl

Het klinkt heel tegenstrijdig om te gaan bewegen als je zo moe bent. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het echt helpt. Die bank of dat bed gaat zich gedragen als drijfzand. Als je daarop gaat liggen, kom je er gewoon niet meer af. Toch kan een halfuurtje wandelen per dag al een positieve boost aan je gevoel van welbevinden geven.

Oncologisch fysiotherapeut

Door je spieren hun kracht te laten behouden en je conditie zo goed mogelijk op peil te houden, herstel je sneller na een operatie, bestraling of chemokuur. Daarnaast helpt zo’n dagelijkse frisse neus ook tegen piekeren. Je kunt je hoofd even leeg maken, en dat is wel zo prettig. Vind je het lastig om op eigen initiatief te gaan sporten of bewegen? Zoek in je omgeving dan eens naar een oncologisch fysiotherapeut. Hij of zij weet precies waar jouw grenzen liggen en kan je adviseren over een verantwoorde manier van bewegen.

Eet gezond

Het valt niet mee om verantwoord te blijven eten als je smaak door de chemotherapie erg is veranderd. En misschien zie je het zelfs als een geluk bij een ongeluk dat je op deze manier van overtollige kilo’s kunt afkomen. Dat laatste moet je echter zien te voorkomen. De tumor en chemokuren spreken vooral je eiwitten, dus je spieren, aan. En juist die moet je zo goed mogelijk in conditie zien te houden, want ze zijn belangrijk voor je herstel. En bij een gezondere leefstijl horen natuurlijk geen ongezonde gewoontes zoals roken en het drinken van alcohol. Probeer daar zo snel mogelijk mee te stoppen.

Diëtist

Je lichaam heeft nu extra behoefte aan goed en volwaardig eten. Een eiwitrijke voeding, met voldoende vitaminen, mineralen en koolhydraten, is een goede keuze. Toch kan voeding best een dingetje zijn als je erg misselijk bent of als alles anders smaakt. Vind je dat erg lastig? Een diëtist kan je tips en adviezen geven.

Hyperthermie

Ben je op zoek naar nog meer manieren om actief bij te dragen aan je herstel en een betere leefstijl? Overleg dan eens met je oncoloog of hyperthermie iets voor je is. Bij hyperthermie worden de kankercellen verwarmd waardoor ze afsterven. Het wordt nog niet gezien als reguliere therapie, al zijn meerdere ziekenhuizen ermee gestart. Het is effectief bij een groot aantal typen kanker, die aanvullend bij radiotherapie, chemotherapie, immunotherapie en hormoontherapie kan worden ingezet. Neem gerust contact met ons op als je er meer over wilt weten.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Hoofd-Hals kanker

Bij hoofd-halskanker gaat het om kanker in het hoofd-halsgebied, oftewel de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen. De verschillende kankers die samen de groep hoofd-halskanker vormen, zijn zeldzaam. Ongeveer 3% van de gevallen van kanker bevindt zich in het hoofd-halsgebied. Lees er hier meer over op onze website

Lees verder

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.