Dit wist je nog niet over… de verdere mogelijkheden van hyperthermie

Hyperthermie is een speciale behandelwijze voor verschillende aandoeningen. De mogelijkheden van hyperthermie zijn breder dan soms wordt gedacht. Zo passen we hyperthermie meestal toe als ondersteunende oncologische behandeling, maar soms ook bij andere klachten. Daarnaast kan de behandeling op verschillende manieren uitgevoerd worden. Hier gaan we in dit artikel wat dieper op in.

mogelijkheden van hyperthermie
Website Hyperthermie fotografie BLINKfotografie

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

Hyperthermie, ook wel thermotherapie genoemd, kan op verschillende manieren worden toegepast.

Mogelijkheden van hyperthermie

Allereerst is het positieve effect van hyperthermie op een oncologische behandeling bekend. Hierbij werkt hyperthermie ondersteunend om kankercellen te bestrijden. Dat gebeurt door de bloedcirculatie te verbeteren en de afweer van het lichaam te versterken. In veel gevallen wordt het toegepast in combinatie met andere behandelingen, zoals chemotherapie, bestraling of immuuntherapie.

Andere mogelijkheden

Maar er zijn ook andere mogelijkheden van hyperthermie. Zo kan de behandeling ingezet worden om reuma en spier- en gewrichtsaandoeningen te behandelen. Hyperthermie wordt dan gebruikt om pijn en ontstekingen te verminderen aan de hand van warmtebestraling. Dit kan lokaal, regionaal of voor het hele lichaam. Ook verbetert de bloedcirculatie en afweer van het lichaam, wat helpt bij het verminderen van (de klachten van) spier- en gewrichtstaandoeningen. In beide gevallen wordt de behandeling specifiek afgestemd op de aangedane gebieden.

Hyperthermie bij Lyme

Ook bij Lyme kan hyperthermie ondersteunend zijn. Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt overgedragen door teken en kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder pijn, vermoeidheid, koorts en huiduitslag. De ziekte wordt vaak behandeld met antibiotica, hyperthermie kan een aanvulling zijn om (klachten van) de ziekte te verminderen.

Aanvullende behandeling

Belangrijk om te benoemen is dat hyperthermie meestal een aanvullende behandeling is. Door het lichaam te ondersteunen bij het verminderen van infecties, versterken van de afweer en het afvoeren van afvalstoffen kunnen de hoofdbehandelingen beter en sneller aanslaan. Daarbij is de patiënt mogelijk sneller van de klachten af. Om dit proces te waarborgen, is er altijd een arts nabij om de behandeling te monitoren.

Vragen en advies

Bovendien kan de patiënt altijd terecht bij de arts voor vragen en advies rondom de te nemen stappen in de behandeling. Meer weten over de mogelijkheden van hyperthermie? Neem dan gerust contact op. We denken graag mee.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Een betere leefstijl kan echt het verschil maken tijdens je behandeling tegen kanker. Lees er hier over.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.