Dit wist je nog niet over… de verdere mogelijkheden van hyperthermie

Hyperthermie is een speciale behandelwijze voor verschillende aandoeningen. De mogelijkheden van hyperthermie zijn breder dan soms wordt gedacht. Zo passen we hyperthermie meestal toe als ondersteunende oncologische behandeling, maar soms ook bij andere klachten. Daarnaast kan de behandeling op verschillende manieren uitgevoerd worden. Hier gaan we in dit artikel wat dieper op in.

mogelijkheden van hyperthermie
Website Hyperthermie fotografie BLINKfotografie

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

Hyperthermie, ook wel thermotherapie genoemd, kan op verschillende manieren worden toegepast.

Mogelijkheden van hyperthermie

Allereerst is het positieve effect van hyperthermie op een oncologische behandeling bekend. Hierbij werkt hyperthermie ondersteunend om kankercellen te bestrijden. Dat gebeurt door de bloedcirculatie te verbeteren en de afweer van het lichaam te versterken. In veel gevallen wordt het toegepast in combinatie met andere behandelingen, zoals chemotherapie, bestraling of immuuntherapie.

Andere mogelijkheden

Maar er zijn ook andere mogelijkheden van hyperthermie. Zo kan de behandeling ingezet worden om reuma en spier- en gewrichtsaandoeningen te behandelen. Hyperthermie wordt dan gebruikt om pijn en ontstekingen te verminderen aan de hand van warmtebestraling. Dit kan lokaal, regionaal of voor het hele lichaam. Ook verbetert de bloedcirculatie en afweer van het lichaam, wat helpt bij het verminderen van (de klachten van) spier- en gewrichtstaandoeningen. In beide gevallen wordt de behandeling specifiek afgestemd op de aangedane gebieden.

Hyperthermie bij Lyme

Ook bij Lyme kan hyperthermie ondersteunend zijn. Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt overgedragen door teken en kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder pijn, vermoeidheid, koorts en huiduitslag. De ziekte wordt vaak behandeld met antibiotica, hyperthermie kan een aanvulling zijn om (klachten van) de ziekte te verminderen.

Aanvullende behandeling

Belangrijk om te benoemen is dat hyperthermie meestal een aanvullende behandeling is. Door het lichaam te ondersteunen bij het verminderen van infecties, versterken van de afweer en het afvoeren van afvalstoffen kunnen de hoofdbehandelingen beter en sneller aanslaan. Daarbij is de patiënt mogelijk sneller van de klachten af. Om dit proces te waarborgen, is er altijd een arts nabij om de behandeling te monitoren.

Vragen en advies

Bovendien kan de patiënt altijd terecht bij de arts voor vragen en advies rondom de te nemen stappen in de behandeling. Meer weten over de mogelijkheden van hyperthermie? Neem dan gerust contact op. We denken graag mee.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Betere behandelresultaten met hyperthermie

De resultaten van hyperthermie naast chemo- en/of radiotherapie spreken voor zich. Bekijk hier de behandelresultaten.

Lees verder

Hyperthermie bij (endel)darmkanker

Direct na dit bericht ben ik gaan zoeken naar extra behandelingen, en kwam al snel uit bij het hyperthermie centrum in Amsterdam. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Hyperthermie bij Borstkanker

Vanaf mijn eerste bezoek tot nu waren alle indrukken en ervaringen meer dan positief. Lees hier mevrouw haar ervaring met ons.

Lees verder

Wisselwerking Vitamine C en Hyperthermie

In 1995 werd er een onderzoek gepubliceerd over de werking vitamine C en hyperthermie. Nu, 25 jaar later, vinden we deze positieve berichten terug.

Lees verder

Hyperthermie: een warme belofte

Hyperthermie draagt niet alleen bij aan de overlevingskansen, maar ook aan de kwaliteit van leven voor de patiënt. Lees hier meer over het onderzoek.

Lees verder

Ervaring hyperthermie met lymfoom

Na kort onderzoek werd het al snel duidelijk dat het goed mis was, ik bleek een lymfoom in mijn darm te hebben ontwikkeld. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Het verhaal van… Evelien, borstkankerpatiënt

Evelien kreeg voor de tweede keer borstkanker. Ze koos ervoor haar behandeling te ondersteunen met hyperthermie. Lees hier meer.

Lees verder

‘Er wordt altijd met me meegedacht’

Voor de tweede keer werd haar leven compleet overhoop gegooid door kanker. Gezien de ernst was duidelijk dat chemo nodig was en een ondersteunende behandeling.

Lees verder

Kans tegen Kanker

Voor patiënten die de financiële middelen niet hebben om aanvullende behandelingen te ondergaan. Lees hier meer over kans tegen kanker.

Lees verder

Ervaringen

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Bij toeval zijn er (ruim 20 jaar na de diagnose borstkanker) uitzaaiingen ontdekt in heup en ruggenwervel. De tumormarkers zijn door de reguliere behandeling in het ziekenhuis gezakt naar +/- 40. Dit is 2 jaar stabiel gebleven maar daarna gingen de tumormarkers weer stijgen. Het overstappen op andere medicatie zorgde niet voor een daling, de tumormarkers bleven stijgen. Scan gehad, klein plekje op de long.

- Mevrouw W.Z.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.