Bezoek aan INMOA Madrid 29.12.2023

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Het in 2019 geopende behandelcentrum genaamd INMOA (Instituto Madrileño de Oncología Avanzado, letterlijk vertaald: Madrileens Instituut voor Geavanceerde Oncologie), is een initiatief van mw. dr. Elisabeth Arrojo.

Dr. Arrojo is begonnen met haar werkzaamheden als radiotherapeut-oncoloog in het universiteitsziekenhuis van Santander. Aldaar zorgde ze voor de komst van de eerste hyperthermiemachine in Spanje (binnen de reguliere zorg).
In Santander startte ze onderzoeken naar de werking van hyperthermie, voornamelijk in combinatie met radiotherapie. Door de grote successen met haar behandelingen in Santander (en de vele geïnteresseerde artsen) breidde ze haar onderzoek uit.

In 2019 gaf dr. Arrojo op het internationaal hyperthermiecongres (ICHS) een lezing over hyperthermie als losstaande behandeling (monotherapie) voor patiënten met pijnlijke botmetastasen. Hyperthermie bleek uitkomst te bieden als behandeling met pijnbestrijding bij pijnlijke botmetastasen. Waar klassieke radiotherapie slechts gelimiteerd kan worden ingezet (wegens stapelende stralingstoxiciteit) kan hyperthermie vrijwel ongelimiteerd worden toegepast (geen ioniserende straling).

Hierover hebben wij een blog geschreven.


Gezien het feit dat de meeste patiënten binnen het laatstgenoemde onderzoek al na 10 behandelingen pijnverlichting opmerkten, werd ook mijn aandacht hierdoor getrokken.

De laatste jaren richt dr. Arrojo zich bij de behandeling en onderzoek op diverse soorten kanker. Hyperthermie ter ondersteuning van radio- of chemotherapie speelt daarbij een grote rol. Ook als monotherapie echter blijkt het effectief.

Opmerkelijk is de meest recente (januari 2023) publicatie van een onderzoek waarin INMOA participeerde in samenwerking met:


Het betreft een onderzoek waarbij hyperthermie gecombineerd werd met TTF (Tumor Treating Fields) voor de behandeling van glioblastoma multiforme (graad IV gliomen).
Opvallend hierbij is dat hyperthermie in combinatie met TTF als behandeling van hersentumoren, succesvol is gebleken bij een groot deel van de patiënten. Dit dus zonder chemo-, radio- of immunotherapie.
Het nadeel van deze aanpak is dat TTF (met de apparatuur van Optune©) voor het grote publiek nog niet binnen handbereik ligt. Dit wegens het feit dat de kosten (rond de €20.000 per maand) nog niet vergoed worden.

Link naar publicatie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9913117/
(titel: Meta-Analysis of Modulated Electro-Hyperthermia and Tumor Treating Fields in the Treatment of Glioblastomas)

Tijdens de ontmoeting vertelde dr. Arrojo over haar carrière als radiotherapeute in Spanje, waarbij haar werk niet onopgemerkt voorbij ging. Wegens het Cum Laude behalen van haar titel als radiotherapeute, werd ze uitgenodigd door een vooraanstaande oncoloog in Michigan (Verenigde Staten) om zich verder te specialiseren. Daar maakte ze onder meer kennis met de Cyber-Knife behandelingen (precieze bestralingstechniek bij hersentumoren).

Helaas werd een eigen familielid getroffen door kanker. Diagnose: uitgezaaid (cerebraal) melanoom. Door dit slechte nieuws besloot ze terug te keren naar Spanje en de behandeling over te nemen.
Door elke (hersen)metastase apart met zeer lage dosis bestraling (weinig Gy) in combinatie met hyperthermie te behandelen, lukte het haar om de ziekte (primaire laesie en metastasen) volledig te uit te roeien. Ten tijde van de ontmoeting was patiënt al bijna 5 jaar ziektevrij.

Verder werd er gesproken over de verschillende hyperthermie technieken, elk met hun voor- en nadelen. 

Door alle succes van INMOA, (het 8 verdiepingen tellende gebouw is regelmatig volgeboekt met behandelingen) wordt gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden. Parallel hieraan wordt er onder het gebouw gewerkt aan een eigen radiotherapie afdeling. Hier wil Dr. Arrojo zich met een eigen LINAC (lineaire versneller/radiotherapie machine) onafhankelijk maken van omliggende ziekenhuizen.
Op dit moment wordt de radiotherapie bij een deel van de patiënten die in INMOA met hyperthermie behandeld worden, verzorgd door omliggende ziekenhuizen. Niet alle patiënten komen in aanmerking voor radiotherapie.

Dr. Arrojo maakte bij de afsluiting van de ontmoeting duidelijk dat bij de behandeling van kankerpatiënten met de combinatie van (laag gedoseerde) radiotherapie en hyperthermie veel succes te behalen is. Hierbij gaf ze ook enkele voorbeelden van patiënten met levermetastasen (lever uitzaaiingen) afkomstig van darmtumoren. Ook in deze gevallen werden (vaak al uitbehandelde) patiënten bestraald in combinatie met hyperthermie, met wederom zeer laag gedoseerde radiotherapie afzonderlijk gericht op elke uitzaaiing.
Deze aanpak is helaas zeer onbekend en niet alle ziekenhuizen/radiotherapeuten/oncologen willen hieraan meewerken.
Zowel in Spanje als in Nederland blijft hyperthermie vrij onbekend bij het grote publiek. Zowel artsen als patiënten hebben doorgaans geen tot zeer beperkte kennis van hyperthermie.

Zo kwam ook het voorbeeld van de opleiding van dr. Arrojo naar voren, waarbij ze aangaf in haar gehele opleiding niets te hebben vernomen van hyperthermie.
Dit stuit haar zeer tegen de borst, vanwege de grote winst die te behalen is met deze aanpak en de diverse mogelijkheden binnen het oncologische instrumentarium.
Hyperthermie wordt vaker genoemd als vijfde pilaar binnen de oncologie (waarbij chirurgie, chemo-, radio- en immunotherapie de andere pilaren zijn).
 
Na het afsluiten van het gesprek kreeg ik een rondleiding van Diego (hoofd van verpleegkunde) in het gebouw. Een artsenkantoor op de bovenste verdieping, pers/conferentie ruimte, behandeletage, computer/serverruimte, receptie, wachtkamer en drie ondergrondse verdiepingen (voor een toekomstige afdeling radiotherapie).
Hier werd mijn aandacht voornamelijk getrokken door de behandelruimten, waarbij drie verschillende behandelruimten gecontroleerd worden door een centrale balie met behulp van video en alarmmeldingen.

De patiënten krijgen ook de mogelijkheid om de aangeboden hyperthermiebehandelingen te combineren met Vitamine C infusen in hoge doseringen.

Klik op deze link om een lovend Spaanse publicatie te bekijkenVoor vragen over hyperthermie kunt u ons bereiken via het telefoonnummer: 020-4192145 of via email: info@hyperthermie.info 

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Een betere leefstijl kan echt het verschil maken tijdens je behandeling tegen kanker. Lees er hier over.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.