De effectiviteit van hyperthermie uitgelegd

Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken vinden we alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker. In deze blog behandelen we hoe hitte kan helpen in deze strijd en hoe deze oplossing zich door de jaren heeft ontwikkeld.

Een winnende kans

Met onderzoek en door de jaren heen neemt de overlevingskans bij kanker alsmaar toe. Ziekten die eerst terminaal waren kunnen steeds beter verholpen worden, of de levensduur kan in ieder geval met maanden en soms jaren verlengd worden. Doordat kanker zich diep nestelt in ons lichaam, leek het in het verleden ondenkbaar dat met het vernietigen van kanker, we niet ook ons eigen lichaam zouden vernietigen. Door middel van medische en technische ontwikkelingen kunnen we tumoren steeds beter lokaliseren en behandelen, met zo min mogelijk schade voor de daaromliggende cellen.

De geschiedenis in

In de 19e eeuw waren er weinig meer oplossingen dan morfine, antibiotica en het amputeren van het geïnfecteerde lichaamsdeel nadat kanker gediagnosticeerd, of een tumor herkend, was. Dat warmte effectiviteit kon bieden bij het bestrijden van kanker ontdekten ze voor het eerst bij patiënt Fred Stein. Hij had een sarcoom in zijn wang die bleef terugkeren na vier ingrepen. Totdat natuurlijke hitte te hulp schoot.

Na een hoge koorts door wondroos verdween zijn tumor en was hij fit en levende, met alleen een litteken als herinnering aan de omvangrijke tumor die voorheen zijn nek in beslag nam. Onderzoek door chirurg William Coley naar het verschijnsel verloor al snel interesse, met het verschijnen van radiotherapie aan het begin van de 20e eeuw, maar zijn onderzoek en experimenten legden de basis voor immunotherapie.

Wat we kunnen

Koorts op zich wordt niet gezien als een geneeswijze in medische kringen en immunotherapie. Vaak vormt het meer een risico tijdens het ziekteproces dan dat het als oplossing wordt gezien. Het is ook absoluut niet meer van toepassing dat men met opzet zieker wordt gemaakt ter bevordering van het immuunsysteem. Wel kunnen de aspecten van de koorts worden nagebootst.

Effectiviteit van hitte

Bijvoorbeeld dus de hitte die je met koorts ervaart. In een gecontroleerde omgeving, zoals bij Centrum Hyperthermie, gebruiken we het verwarmen van het lichaam als ondersteunende methode bij chemotherapie en radiotherapie. De warmtestraling verbetert de doorbloeding op de behandelde plek en er komt een eiwitproces op gang. Beide factoren zijn ondersteunend bij oncologische behandeling en het aanvallen van de tumor.

Maak kennis

Bij Centrum Hyperthermie werken we effectief om kankerbehandelingen te ondersteunen, of om behandelingen te bieden wanneer je in het ziekenhuis uitbehandeld lijkt te zijn. Denk je dat hyperthermie jou kan helpen? We denken graag met je mee. Neem contact op voor meer informatie.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.