De effectiviteit van hyperthermie uitgelegd

Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken vinden we alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker. In deze blog behandelen we hoe hitte kan helpen in deze strijd en hoe deze oplossing zich door de jaren heeft ontwikkeld.

Een winnende kans

Met onderzoek en door de jaren heen neemt de overlevingskans bij kanker alsmaar toe. Ziekten die eerst terminaal waren kunnen steeds beter verholpen worden, of de levensduur kan in ieder geval met maanden en soms jaren verlengd worden. Doordat kanker zich diep nestelt in ons lichaam, leek het in het verleden ondenkbaar dat met het vernietigen van kanker, we niet ook ons eigen lichaam zouden vernietigen. Door middel van medische en technische ontwikkelingen kunnen we tumoren steeds beter lokaliseren en behandelen, met zo min mogelijk schade voor de daaromliggende cellen.

De geschiedenis in

In de 19e eeuw waren er weinig meer oplossingen dan morfine, antibiotica en het amputeren van het geïnfecteerde lichaamsdeel nadat kanker gediagnosticeerd, of een tumor herkend, was. Dat warmte effectiviteit kon bieden bij het bestrijden van kanker ontdekten ze voor het eerst bij patiënt Fred Stein. Hij had een sarcoom in zijn wang die bleef terugkeren na vier ingrepen. Totdat natuurlijke hitte te hulp schoot.

Na een hoge koorts door wondroos verdween zijn tumor en was hij fit en levende, met alleen een litteken als herinnering aan de omvangrijke tumor die voorheen zijn nek in beslag nam. Onderzoek door chirurg William Coley naar het verschijnsel verloor al snel interesse, met het verschijnen van radiotherapie aan het begin van de 20e eeuw, maar zijn onderzoek en experimenten legden de basis voor immunotherapie.

Wat we kunnen

Koorts op zich wordt niet gezien als een geneeswijze in medische kringen en immunotherapie. Vaak vormt het meer een risico tijdens het ziekteproces dan dat het als oplossing wordt gezien. Het is ook absoluut niet meer van toepassing dat men met opzet zieker wordt gemaakt ter bevordering van het immuunsysteem. Wel kunnen de aspecten van de koorts worden nagebootst.

Effectiviteit van hitte

Bijvoorbeeld dus de hitte die je met koorts ervaart. In een gecontroleerde omgeving, zoals bij Centrum Hyperthermie, gebruiken we het verwarmen van het lichaam als ondersteunende methode bij chemotherapie en radiotherapie. De warmtestraling verbetert de doorbloeding op de behandelde plek en er komt een eiwitproces op gang. Beide factoren zijn ondersteunend bij oncologische behandeling en het aanvallen van de tumor.

Maak kennis

Bij Centrum Hyperthermie werken we effectief om kankerbehandelingen te ondersteunen, of om behandelingen te bieden wanneer je in het ziekenhuis uitbehandeld lijkt te zijn. Denk je dat hyperthermie jou kan helpen? We denken graag met je mee. Neem contact op voor meer informatie.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Wat is kanker?

Kanker heeft een gigantische impact op ons lichaam én op ons leven. Wat gebeurt er in je lichaam als je kanker hebt, hoe wordt kanker behandeld? Je leest het in dit blog.

Lees verder

Is hyperthermie voor mij geschikt?

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Betere behandelresultaten met hyperthermie

De resultaten van hyperthermie naast chemo- en/of radiotherapie spreken voor zich. Bekijk hier de behandelresultaten.

Lees verder

Dit wist je nog niet over… de verdere mogelijkheden van hyperthermie

Lees hier over de mogelijkheden van hyperthermie.

Lees verder

Hyperthermie bij (endel)darmkanker

Direct na dit bericht ben ik gaan zoeken naar extra behandelingen, en kwam al snel uit bij het hyperthermie centrum in Amsterdam. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Hyperthermie bij Borstkanker

Vanaf mijn eerste bezoek tot nu waren alle indrukken en ervaringen meer dan positief. Lees hier mevrouw haar ervaring met ons.

Lees verder

Wisselwerking Vitamine C en Hyperthermie

In 1995 werd er een onderzoek gepubliceerd over de werking vitamine C en hyperthermie. Nu, 25 jaar later, vinden we deze positieve berichten terug.

Lees verder

Hyperthermie: een warme belofte

Hyperthermie draagt niet alleen bij aan de overlevingskansen, maar ook aan de kwaliteit van leven voor de patiënt. Lees hier meer over het onderzoek.

Lees verder

Ervaring hyperthermie met lymfoom

Na kort onderzoek werd het al snel duidelijk dat het goed mis was, ik bleek een lymfoom in mijn darm te hebben ontwikkeld. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Ervaringen

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.