Wat is kanker?

Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen. Er zijn in je lichaam processen gaande die vaak onzichtbaar zijn aan de buitenkant. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je kanker hebt? Wat voor proces is er gaande, welke behandelingen zijn er mogelijk en welke keuzes heb je?

Kanker uitgelegd

Deze ziekte heeft veel verschillende vormen, maar kenmerkt zich in alle gevallen door abnormale celgroei. Het is een verzamelnaam van meer dan 100 verschillende ziekten waarbij abnormale cellen zich delen en uitgroeien tot een tumor of (kanker)gezwel. Deze cellen groeien aanzienlijk sneller dan reguliere lichaamscellen. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn, waarbij een kwaadaardige tumor zich ook verspreidt naar andere delen van het lichaam, ook wel uitzaaiing genoemd. Een goedaardige tumor blijft op zijn plek en breidt zich niet verder uit. Deze hoeft dan ook niet altijd direct behandeld of verwijderd te worden, al kan deze in de loop der tijd alsnog kwaadaardig worden. Lastig aan kanker is dat het in de meeste gevallen geen klachten geeft tot de tumor groeit of tot de ziekte zich verspreid heeft.

Hoe ontstaat het?

Kanker ontstaat door veranderingen in de DNA-structuur van cellen. Dit kan komen door interne en externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke aanleg, veroudering, blootstelling aan chemicaliën, bacteriën, schimmels, parasieten of virussen. Ook leefstijl of onzuiverheden in het lichaam kunnen een oorzaak zijn. Deze veranderingen verstoren de celgroei en -verdeling.

Hoe wordt kanker behandeld?

Hoe deze ziekte behandeld wordt, is afhankelijk van de soort kanker en het stadium waarin het zich verkeert. Wanneer je in het ziekenhuis gediagnosticeerd wordt, zal een arts altijd een behandelplan met je opstellen. Mogelijke behandelingen zijn:

Welke behandeling het beste is, wordt altijd bepaald door een team van artsen, bestaande uit andere oncologen en radiotherapeuten.

Hoe kan hyperthermie ondersteunen?

Het hebben van kanker en de behandeling ertegen zijn een emotionele rollercoaster. Het kan fijn zijn om zelf ook actief een bijdrage aan je herstel te kunnen leveren. Bijvoorbeeld door voor hyperthermie te kiezen: een bewezen therapie om de overige behandelingen te complementeren en, hopelijk, te versterken. Bij deze behandeling worden hogere temperaturen gebruikt om de kankercellen te doden. De behandeling werkt met name goed bij chemotherapie of radiotherapie. Hyperthermie wordt nog niet als standaardbehandeling gezien, maar eerder als aanvullende behandeling om de kanker nog beter te bestrijden. We vertellen je er graag meer over. Maak gerust een afspraak.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Is hyperthermie voor mij geschikt?

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

De effectiviteit van hyperthermie uitgelegd

Onderzoek naar de genezing van kanker staat nooit stil. Lees er hier meer over en wat de effectiviteit van hyperthermie kan zijn.

Lees verder

Betere behandelresultaten met hyperthermie

De resultaten van hyperthermie naast chemo- en/of radiotherapie spreken voor zich. Bekijk hier de behandelresultaten.

Lees verder

Dit wist je nog niet over… de verdere mogelijkheden van hyperthermie

Lees hier over de mogelijkheden van hyperthermie.

Lees verder

Hyperthermie bij (endel)darmkanker

Direct na dit bericht ben ik gaan zoeken naar extra behandelingen, en kwam al snel uit bij het hyperthermie centrum in Amsterdam. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Hyperthermie bij Borstkanker

Vanaf mijn eerste bezoek tot nu waren alle indrukken en ervaringen meer dan positief. Lees hier mevrouw haar ervaring met ons.

Lees verder

Wisselwerking Vitamine C en Hyperthermie

In 1995 werd er een onderzoek gepubliceerd over de werking vitamine C en hyperthermie. Nu, 25 jaar later, vinden we deze positieve berichten terug.

Lees verder

Hyperthermie: een warme belofte

Hyperthermie draagt niet alleen bij aan de overlevingskansen, maar ook aan de kwaliteit van leven voor de patiënt. Lees hier meer over het onderzoek.

Lees verder

Ervaring hyperthermie met lymfoom

Na kort onderzoek werd het al snel duidelijk dat het goed mis was, ik bleek een lymfoom in mijn darm te hebben ontwikkeld. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Ervaringen

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.