Wat is kanker?

Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen. Er zijn in je lichaam processen gaande die vaak onzichtbaar zijn aan de buitenkant. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je kanker hebt? Wat voor proces is er gaande, welke behandelingen zijn er mogelijk en welke keuzes heb je?

Kanker uitgelegd

Deze ziekte heeft veel verschillende vormen, maar kenmerkt zich in alle gevallen door abnormale celgroei. Het is een verzamelnaam van meer dan 100 verschillende ziekten waarbij abnormale cellen zich delen en uitgroeien tot een tumor of (kanker)gezwel. Deze cellen groeien aanzienlijk sneller dan reguliere lichaamscellen. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn, waarbij een kwaadaardige tumor zich ook verspreidt naar andere delen van het lichaam, ook wel uitzaaiing genoemd. Een goedaardige tumor blijft op zijn plek en breidt zich niet verder uit. Deze hoeft dan ook niet altijd direct behandeld of verwijderd te worden, al kan deze in de loop der tijd alsnog kwaadaardig worden. Lastig aan kanker is dat het in de meeste gevallen geen klachten geeft tot de tumor groeit of tot de ziekte zich verspreid heeft.

Hoe ontstaat het?

Kanker ontstaat door veranderingen in de DNA-structuur van cellen. Dit kan komen door interne en externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke aanleg, veroudering, blootstelling aan chemicaliën, bacteriën, schimmels, parasieten of virussen. Ook leefstijl of onzuiverheden in het lichaam kunnen een oorzaak zijn. Deze veranderingen verstoren de celgroei en -verdeling.

Hoe wordt kanker behandeld?

Hoe deze ziekte behandeld wordt, is afhankelijk van de soort kanker en het stadium waarin het zich verkeert. Wanneer je in het ziekenhuis gediagnosticeerd wordt, zal een arts altijd een behandelplan met je opstellen. Mogelijke behandelingen zijn:

Welke behandeling het beste is, wordt altijd bepaald door een team van artsen, bestaande uit andere oncologen en radiotherapeuten.

Hoe kan hyperthermie ondersteunen?

Het hebben van kanker en de behandeling ertegen zijn een emotionele rollercoaster. Het kan fijn zijn om zelf ook actief een bijdrage aan je herstel te kunnen leveren. Bijvoorbeeld door voor hyperthermie te kiezen: een bewezen therapie om de overige behandelingen te complementeren en, hopelijk, te versterken. Bij deze behandeling worden hogere temperaturen gebruikt om de kankercellen te doden. De behandeling werkt met name goed bij chemotherapie of radiotherapie. Hyperthermie wordt nog niet als standaardbehandeling gezien, maar eerder als aanvullende behandeling om de kanker nog beter te bestrijden. We vertellen je er graag meer over. Maak gerust een afspraak.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.