5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde. Alsof de grond onder je voeten wegzakt. En terwijl jij nog amper kunt beseffen wat je allemaal te wachten staat, begint de medische molen al te draaien. Hoe ga je om met die kankerdiagnose? Speciaal voor jou 5 tips.

Tip 1: neem iemand mee naar je afspraken

Waarschijnlijk heb je weinig meer gehoord van wat je arts vertelde nadat hij het woordje ‘kanker’ in zijn mond nam. Daarom is het verstandig om vanaf nu altijd iemand mee te nemen naar een afspraak in het ziekenhuis. Want daar zul je de komende tijd vaker verwacht worden voor een gesprek of onderzoek. Er komt veel informatie op je af en er is soms weinig tijd voor het nemen van belangrijke beslissingen. Twee horen meer dan één, en het geeft je de gelegenheid om er naderhand samen over te kunnen praten.

Tip 2: wijs een contactpersoon aan

Het is allemaal heel goed bedoeld, maar soms word je doodmoe van al die bezorgde mensen die je bellen en appen om te informeren hoe het met je gaat. Wees daar duidelijk in tegen de mensen die dichtbij je staan. Samen kun je daar misschien een oplossing voor vinden door een vast contactpersoon aan te wijzen die zorgt voor de communicatie.

Tip 3: zorg voor structuur

Met al die ziekenhuisafspraken en behandelingen sinds de kankerdiagnose lijkt het af en toe of je geleefd wordt en de regie bent kwijtgeraakt. Zorg daarom voor structuur met vaste tijdstippen om te eten, te rusten en bezoek te ontvangen. En te bewegen, ook als je je beroerd voelt. Want je zult merken dat een halfuurtje wandelen per dag je goed zal doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat je daardoor sneller herstelt van een operatie en de bijwerkingen van chemokuren en bestralingen.

Tip 4: wees niet te streng voor jezelf

Je ‘moet’ al zoveel in je weg naar herstel. Wees tussen de bedrijven door daarom lief voor jezelf en doe dingen waar je energie van krijgt of blij van wordt. Ook als je zoiets voorheen misschien zou hebben bestempeld als ‘nutteloos tijdverdrijf’. Wat maakt het uit dat je uren rond struint op Pinterest om leuke plaatjes te verzamelen? Als je dat leuk vindt, moet je het vooral doen.

Tip 5: praat over je gevoel

Het is nogal wat waar jij doorheen gaat. Je staat op dit moment vooral in de overlevingsstand, en het is heel logisch dat je ook bang bent om dood te gaan. Maar kanker heb je niet alleen. Je hele gezin, naaste familieleden en vrienden ervaren sinds jouw kankerdiagnose eveneens een emotionele rollercoaster. Maak het bespreekbaar. Met je naasten. Of met je medisch specialist of casemanager. De situatie op zich zal er niet door veranderen, maar het kan opluchten om je zorgen en gedachten te delen en je hart af en toe te luchten.

Kankerdiagnose: en nu?

Geen twee mensen met een kankerdiagnose zijn hetzelfde. Ieder beleeft het op zijn of haar eigen manier. En ieder gaat er op een eigen manier mee om. En dat is goed. Volg je gevoel. Voel je de behoefte om actief mee te werken aan je herstel? Neem dan eens een kijkje op onze website. Hyperthermie is zeer effectief als aanvullende behandeling bij en tijdens chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie en hormoontherapie in de strijd tegen vele soorten kanker. Overleg eventueel wel eerst even met je oncoloog.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Uitgelicht: de Oncotherm

Oncotherm: Innovatieve Kankerbehandeling met Oncothermie
Oncotherm, opgericht in 1988 door Prof. Dr. András Szász, is gespecialiseerd in geavanceerde kankerbehandelingstechnologie. Hun voornaamste methode, gemoduleerde elektro-hyperthermie (mEHT®), verwarmt kwaadaardige cellen selectief met een gemoduleerd elektromagnetisch veld. Dit verhoogt de effectiviteit van chemotherapie en radiotherapie, terwijl bijwerkingen worden verminderd. Hierdoor verbetert de levenskwaliteit en overlevingskansen van patiënten.

Lees verder

Hyperthermie bij Hoofd-Hals kanker

Bij hoofd-halskanker gaat het om kanker in het hoofd-halsgebied, oftewel de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen. De verschillende kankers die samen de groep hoofd-halskanker vormen, zijn zeldzaam. Ongeveer 3% van de gevallen van kanker bevindt zich in het hoofd-halsgebied. Lees er hier meer over op onze website

Lees verder

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Ervaringen

Zo kwam ook het Centrum Hyperthermie voorbij. In die 2 a 3 weken van hele nare gesprekken was daar het gesprek met dr. Bachrach van Centrum Hyperthermie. Wat een verademing was dat. Eindelijk iets van hoop, vooruitzicht, geen prognose hoe lang ik nog zo leven enz. . Er is uitgebreid de tijd voor mij genomen om het allemaal zo goed mogelijk aan mij uit te leggen.

- M.S.

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.