5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde. Alsof de grond onder je voeten wegzakt. En terwijl jij nog amper kunt beseffen wat je allemaal te wachten staat, begint de medische molen al te draaien. Hoe ga je om met die kankerdiagnose? Speciaal voor jou 5 tips.

Tip 1: neem iemand mee naar je afspraken

Waarschijnlijk heb je weinig meer gehoord van wat je arts vertelde nadat hij het woordje ‘kanker’ in zijn mond nam. Daarom is het verstandig om vanaf nu altijd iemand mee te nemen naar een afspraak in het ziekenhuis. Want daar zul je de komende tijd vaker verwacht worden voor een gesprek of onderzoek. Er komt veel informatie op je af en er is soms weinig tijd voor het nemen van belangrijke beslissingen. Twee horen meer dan één, en het geeft je de gelegenheid om er naderhand samen over te kunnen praten.

Tip 2: wijs een contactpersoon aan

Het is allemaal heel goed bedoeld, maar soms word je doodmoe van al die bezorgde mensen die je bellen en appen om te informeren hoe het met je gaat. Wees daar duidelijk in tegen de mensen die dichtbij je staan. Samen kun je daar misschien een oplossing voor vinden door een vast contactpersoon aan te wijzen die zorgt voor de communicatie.

Tip 3: zorg voor structuur

Met al die ziekenhuisafspraken en behandelingen sinds de kankerdiagnose lijkt het af en toe of je geleefd wordt en de regie bent kwijtgeraakt. Zorg daarom voor structuur met vaste tijdstippen om te eten, te rusten en bezoek te ontvangen. En te bewegen, ook als je je beroerd voelt. Want je zult merken dat een halfuurtje wandelen per dag je goed zal doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat je daardoor sneller herstelt van een operatie en de bijwerkingen van chemokuren en bestralingen.

Tip 4: wees niet te streng voor jezelf

Je ‘moet’ al zoveel in je weg naar herstel. Wees tussen de bedrijven door daarom lief voor jezelf en doe dingen waar je energie van krijgt of blij van wordt. Ook als je zoiets voorheen misschien zou hebben bestempeld als ‘nutteloos tijdverdrijf’. Wat maakt het uit dat je uren rond struint op Pinterest om leuke plaatjes te verzamelen? Als je dat leuk vindt, moet je het vooral doen.

Tip 5: praat over je gevoel

Het is nogal wat waar jij doorheen gaat. Je staat op dit moment vooral in de overlevingsstand, en het is heel logisch dat je ook bang bent om dood te gaan. Maar kanker heb je niet alleen. Je hele gezin, naaste familieleden en vrienden ervaren sinds jouw kankerdiagnose eveneens een emotionele rollercoaster. Maak het bespreekbaar. Met je naasten. Of met je medisch specialist of casemanager. De situatie op zich zal er niet door veranderen, maar het kan opluchten om je zorgen en gedachten te delen en je hart af en toe te luchten.

Kankerdiagnose: en nu?

Geen twee mensen met een kankerdiagnose zijn hetzelfde. Ieder beleeft het op zijn of haar eigen manier. En ieder gaat er op een eigen manier mee om. En dat is goed. Volg je gevoel. Voel je de behoefte om actief mee te werken aan je herstel? Neem dan eens een kijkje op onze website. Hyperthermie is zeer effectief als aanvullende behandeling bij en tijdens chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie en hormoontherapie in de strijd tegen vele soorten kanker. Overleg eventueel wel eerst even met je oncoloog.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Een betere leefstijl kan echt het verschil maken tijdens je behandeling tegen kanker. Lees er hier over.

Lees verder

Wat is kanker?

Kanker heeft een gigantische impact op ons lichaam én op ons leven. Wat gebeurt er in je lichaam als je kanker hebt, hoe wordt kanker behandeld? Je leest het in dit blog.

Lees verder

Is hyperthermie voor mij geschikt?

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

De effectiviteit van hyperthermie uitgelegd

Onderzoek naar de genezing van kanker staat nooit stil. Lees er hier meer over en wat de effectiviteit van hyperthermie kan zijn.

Lees verder

Betere behandelresultaten met hyperthermie

De resultaten van hyperthermie naast chemo- en/of radiotherapie spreken voor zich. Bekijk hier de behandelresultaten.

Lees verder

Dit wist je nog niet over… de verdere mogelijkheden van hyperthermie

Lees hier over de mogelijkheden van hyperthermie.

Lees verder

Hyperthermie bij (endel)darmkanker

Direct na dit bericht ben ik gaan zoeken naar extra behandelingen, en kwam al snel uit bij het hyperthermie centrum in Amsterdam. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Ervaringen

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.