Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Pakweg 50 jaar geleden stond de diagnose ‘kanker’ bijna gelijk aan een doodvonnis. Het woord werd vaak niet eens uitgesproken. Je had ‘K’ of ‘de ziekte’. Alhoewel kanker tegenwoordig beduidend vaker voorkomt dan destijds, zijn de overlevingskansen sterk toegenomen. Al decennialang wordt er onderzoek gedaan en worden nieuwe therapieën ontdekt en ontwikkeld. Immunotherapie, ook wel ‘immuuntherapie’ genoemd, is er daar één van. Maar wat is dat nu precies?

Werking immuunsysteem

Ons immuunsysteem kan ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, onthouden waarmee we een keer in aanraking zijn geweest. Zodra een dergelijke ziekteverwekker opnieuw je lichaam aanvalt, wordt deze door je immuunsysteem zo snel mogelijk opgeruimd. Je immuunsysteem kan ook kankercellen herkennen, doden en opruimen, maar dat gaat niet altijd goed. De foute cellen kunnen zich namelijk ‘vermommen’ als gewone, lichaamseigen cellen. En díé valt je immuunsysteem natuurlijk niet aan.

Verschillende vormen immunotherapie

Immunotherapie versterkt je immuunsysteem. We kennen verschillende vormen. De bekendste zijn:

Checkpointremmers

De meeste mensen die immuuntherapie krijgen, krijgen checkpointremmers. Het kan onder meer worden toegepast bij melanoom, niercelkanker, een vorm van darmkanker en longkanker. Ons lichaam kent verschillende soorten afweercellen. In de strijd tegen kanker speelt de T-cel een belangrijke rol. Met een soort voelspriet, de T-celreceptor, checkt hij afwijkende cellen in je lichaam. Zodra hij die vindt, klikt hij zich erop vast en vernietigt hij de afwijkende cel met behulp van dodelijke moleculen. Naast de T-celreceptor zijn er ook andere receptoren die de vernietigfunctie van T-cellen remmen: de zogenoemde ‘checkpoints’. Kankercellen misbruiken deze checkpoints zodat ze zelf niet worden vernietigd. Immunotherapie met checkpointremmers gaat dit misbruik door kankercellen tegen. De checkpointremmers blokkeren het onterechte stopsignaal vanuit de kankercellen.

CAR-T-celtherapie

Wanneer je T-celreceptoren niet meer goed werken, bijvoorbeeld bij leukemie of non-hodgkinlymfoom, kan CAR-T-celtherapie een oplossing zijn. Dit is geen standaardbehandeling, en wordt nu nog alleen in onderzoeksverband gegeven. Eerst worden met behulp van chemotherapie je eigen T-cellen gedood. Vervolgens krijg je met de CAR-T-celtherapie T-cellen met nieuwe T-celreceptoren toegediend die de kankercellen kunnen herkennen en vernietigen.

Kankervaccins

Waarschijnlijk ken je HPV-vaccinatie voor jongeren wel die in het rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. Het beschermt tegen zes soorten kanker. Het gaat hier om een preventief vaccin, dat je immuunsysteem een extra setje geeft. Momenteel wordt ook veel onderzoek gedaan naar immunotherapie met vaccins. Hierbij worden kankercellen uit je eigen lichaam gedood en geprepareerd tot een vaccin. Na vaccinatie gaat je immuunsysteem deze dode kankercellen én de levende kankercellen die zich in je lichaam bevinden, aanvallen en vernietigen.

Aanvullende behandeling

Hyperthermie is bewezen effectief als aanvullende behandeling bij immunotherapie. De verhoogde temperatuur stimuleert de T-cellen, maakt de tumorcellen beter herkenbaar voor je afweercellen en het bevordert de bloedtoevoer naar de kwaadaardige cellen waardoor afweercellen deze sneller en beter kunnen bereiken en vernietigen. Krijg jij immuuntherapie? Kijk voor meer informatie dan op onze website en overleg met je behandelend specialist of oncoloog of hyperthermie ook voor jou een waardevolle aanvulling kan zijn.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Een betere leefstijl kan echt het verschil maken tijdens je behandeling tegen kanker. Lees er hier over.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.