Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders.
Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Kanker is een ernstige ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei. Het kan worden veroorzaakt door genetische factoren, leefstijl keuzes en blootstelling aan schadelijke stoffen. Vroege detectie is belangrijk voor een succesvolle behandeling. De behandelopties variëren, afhankelijk van type en stadium van de kanker. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verminderen van het risico op het krijgen van kanker. Onderzoek en behandelmethoden zijn voortdurend in ontwikkeling om de overlevingskansen te verbeteren. Bevolkingsonderzoek en/of regelmatig lichamelijk onderzoek vergroten de kans op vroege detectie en betere behandelresultaten.
In de afgelopen jaren is de kans om kanker te krijgen toegenomen, terwijl de kans om eraan te overlijden gelijk is gebleven. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan een verhoogde levensverwachting. Mannen leven gemiddeld zeven jaar langer, vrouwen drieënhalf jaar langer dan in 1990. Deze stijging in levensverwachting verhoogd statistisch gezien de kans om kanker te krijgen. Kanker ontstaat vaak op latere leeftijd. Van alle mensen die in 2023 de diagnose kanker kreeg was 80 procent ouder dan 60 jaar.

- Oorzaken van kanker:
- Genetische factoren: Sommige vormen van kanker kunnen genetisch bepaald zijn. Dit betekent dat de oorzaak van de ziekte in het erfelijk materiaal zit.
- Leefstijlfactoren: Roken, overmatig alcoholgebruik, slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen het risico op kanker verhogen.
- Milieu- en beroepsblootstelling: Blootstelling aan bepaalde stoffen of chemicaliën (zoals asbest) op de werkplek kankerverwekkend zijn.
- Vroege detectie
- Vroege detectie van kanker kan cruciaal zijn voor succesvolle behandeling. Dit kan worden bereikt door regelmatige onderzoeken zoals mammografieën, colonscopieën en pap-uitstrijkjes, afhankelijk van het type kanker en de leeftijdsgroep.
- Behandel opties:
- De behandeling van kanker varieert afhankelijk van het type kanker, het stadium en de individuele gezondheid. Mogelijke behandelingen omvatten chirurgie, bestralingstherapie, chemotherapie, immunotherapie, nucleaire therapie, TTF, dendritische celtherapie en hyperthermie.
- Levensstijl preventie:
- Een gezonde levensstijl kan het risico op kanker verminderen. Dit omvat stoppen met roken, matig alcoholgebruik, het volgen van een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van blootstelling aan schadelijke stoffen.
- Ondersteuning en bewustwording:
- Er zijn veel organisaties en gemeenschappen die zich inzetten voor de ondersteuning van kankerpatiënten en bewustwording van kanker. Deze organisaties bieden informatie, middelen en emotionele steun aan degenen die met kanker te maken hebben.
- Onderzoek en vooruitgang:
- Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar kanker om nieuwe behandelingen te ontwikkelen en de overlevingskansen te verbeteren. Zo is immuuntherapie als voorbeeld, de laatste decennia sterk ontwikkeld. Een ander voorbeeld zijn de doelgerichte therapieën, door deze ontwikkeling is het mogelijk om de behandeling met medicijnen dusdanig aan te passen op bijvoorbeeld een genetische afwijking van een tumorcel.
Het is belangrijk om bewust te zijn van de risicofactoren, preventie methoden en de beschikbare behandelingsopties als het gaat om kanker.
Als u vragen heeft over het toepassen van hyperthermie bij een bepaalde vorm van kanker, aarzel dan niet om ze te stellen bij het Centrum Hyperthermie.
Voor meer actuele cijfers kijkt u dan op: https://iknl.nl/nieuws/2023/kansopkanker
Deel dit bericht op:
Ook interessant voor u
