
6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie
Wanneer je geïnteresseerd bent in behandelingen tegen kanker, heb je mogelijk al eens iets over hyperthermie gehoord of gelezen. Letterlijk betekent het ‘verhoogde temperatuur’ en het wordt soms ingezet om het effect van bestraling, hormoontherapie, immuuntherapie en/of chemotherapie te versterken. Maar hoe werkt dat dan precies en kan het bij iedere vorm van kanker worden toegepast?

Vraag 1: Hoe werkt hyperthermie?
Hyperthermie is een medische techniek waarbij weefsels van het menselijk lichaam met behulp van onschadelijke straling (elektromagnetisch of infrarood) opzettelijk worden verwarmd tot een hogere temperatuur dan onze normale lichaamstemperatuur. Deze verhitting doodt of beschadigt alleen de kankercellen. Daarnaast brengt het nog meer biologische processen op gang die zich allemaal richten op het aanvallen, afbreken en afvoeren van de foute cellen én die de effectiviteit van bestraling, hormoontherapie, immuuntherapie en/of chemotherapie versterken.
Vraag 2: Wat voor vormen van hyperthermie bestaan er?
Bij ons bieden we zowel lokale hyperthermie als hyperthermie voor het hele lichaam aan. Eerstgenoemde reikt met een plaatselijke temperatuurverhoging van 40 tot 44 graden tot 6 cm diepte en is niet belastend voor de patiënt. Bij hyperthermie voor het hele lichaam wordt er tot maximaal 39,5 graden verwarmd. Er wordt als het ware koorts opgewekt, en dat kan wel als belastend worden ervaren.
Vraag 3: Is het geschikt bij elke vorm van kanker?
Niet alleen met de in Nederland meest voorkomende soorten kanker – dikkedarmkanker, huidkanker, borstkanker en prostaatkanker – behalen we goede resultaten, maar ook bij veel andere soorten kanker bieden we hyperthermie als aanvullende behandeling aan. Wordt het type kanker dat jij hebt niet genoemd op onze website? Neem dan contact met ons op.
Vraag 4: Kan iedereen het ondergaan?
Nee, er zijn wel enkele contra-indicaties. Zo kunnen patiënten met een bepaald soort pacemaker de behandeling niet ondergaan, omdat de pacemaker erdoor ontregeld kan raken. Wanneer een patiënt in een erg slechte conditie is, ernstig hartfalen, ernstige bloedarmoede en/of hartritmestoornissen heeft, zien we af van hyperthermie van het hele lichaam. Dat is eveneens het geval bij uitzaaiingen in de hersenen, maar dan is een lokale behandeling nog wel mogelijk.
Vraag 5: Is er ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de behandeling?
Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat de effectiviteit van bestraling en chemotherapie in combinatie met hyperthermie tot zo’n 50 procent vergroot wordt en er minder bijwerkingen zijn. Hierbij zijn de volgende vormen van kanker onderzocht:
- terugkerende borstkanker
- baarmoederkanker
- slokdarmkanker
- melanomen (vorm van huidkanker)
- hoofd- en halstumoren
- sarcomen (bottumoren en kanker in de weke delen)
Op dit moment lopen er nog klinische onderzoeken naar de bewezen effectiviteit bij blaaskanker, maag-darmkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker.
Vraag 6: Wordt de behandeling vergoed?
De behandeling wordt bij het AMC, Erasmus en Instituut Verbeeten vergoed, maar is nog in de ontwikkelende fase, waardoor hyperthermie vaak nog niet wordt toegepast zoals bij ons.
Iets voor jou?
Wil je meer weten over hyperthermie en weten of dit iets voor jou kan betekenen? Vraag ernaar bij je behandelend arts of oncoloog. Hij of zij kan je naar ons doorverwijzen.
Deel dit bericht op:
Ook interessant voor u
