6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je geïnteresseerd bent in behandelingen tegen kanker, heb je mogelijk al eens iets over hyperthermie gehoord of gelezen. Letterlijk betekent het ‘verhoogde temperatuur’ en het wordt soms ingezet om het effect van bestraling, hormoontherapie, immuuntherapie en/of chemotherapie te versterken. Maar hoe werkt dat dan precies en kan het bij iedere vorm van kanker worden toegepast?

Vraag 1: Hoe werkt hyperthermie?

Hyperthermie is een medische techniek waarbij weefsels van het menselijk lichaam met behulp van onschadelijke straling (elektromagnetisch of infrarood) opzettelijk worden verwarmd tot een hogere temperatuur dan onze normale lichaamstemperatuur. Deze verhitting doodt of beschadigt alleen de kankercellen. Daarnaast brengt het nog meer biologische processen op gang die zich allemaal richten op het aanvallen, afbreken en afvoeren van de foute cellen én die de effectiviteit van bestraling, hormoontherapie, immuuntherapie en/of chemotherapie versterken.

Vraag 2: Wat voor vormen van hyperthermie bestaan er?

Bij ons bieden we zowel lokale hyperthermie als hyperthermie voor het hele lichaam aan. Eerstgenoemde reikt met een plaatselijke temperatuurverhoging van 40 tot 44 graden tot 6 cm diepte en is niet belastend voor de patiënt. Bij hyperthermie voor het hele lichaam wordt er tot maximaal 39,5 graden verwarmd. Er wordt als het ware koorts opgewekt, en dat kan wel als belastend worden ervaren.

Vraag 3: Is het geschikt bij elke vorm van kanker?

Niet alleen met de in Nederland meest voorkomende soorten kanker – dikkedarmkanker, huidkanker, borstkanker en prostaatkanker – behalen we goede resultaten, maar ook bij veel andere soorten kanker bieden we hyperthermie als aanvullende behandeling aan. Wordt het type kanker dat jij hebt niet genoemd op onze website? Neem dan contact met ons op.

Vraag 4: Kan iedereen het ondergaan?

Nee, er zijn wel enkele contra-indicaties. Zo kunnen patiënten met een bepaald soort pacemaker de behandeling niet ondergaan, omdat de pacemaker erdoor ontregeld kan raken. Wanneer een patiënt in een erg slechte conditie is, ernstig hartfalen, ernstige bloedarmoede en/of hartritmestoornissen heeft, zien we af van hyperthermie van het hele lichaam. Dat is eveneens het geval bij uitzaaiingen in de hersenen, maar dan is een lokale behandeling nog wel mogelijk.

Vraag 5: Is er ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de behandeling?

Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat de effectiviteit van bestraling en chemotherapie in combinatie met hyperthermie tot zo’n 50 procent vergroot wordt en er minder bijwerkingen zijn. Hierbij zijn de volgende vormen van kanker onderzocht:

Op dit moment lopen er nog klinische onderzoeken naar de bewezen effectiviteit bij blaaskanker, maag-darmkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker.

Vraag 6: Wordt de behandeling vergoed?

De behandeling wordt bij het AMC, Erasmus en Instituut Verbeeten vergoed, maar is nog in de ontwikkelende fase, waardoor hyperthermie vaak nog niet wordt toegepast zoals bij ons.

Iets voor jou?

Wil je meer weten over hyperthermie en weten of dit iets voor jou kan betekenen? Vraag ernaar bij je behandelend arts of oncoloog. Hij of zij kan je naar ons doorverwijzen.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Een betere leefstijl kan echt het verschil maken tijdens je behandeling tegen kanker. Lees er hier over.

Lees verder

Wat is kanker?

Kanker heeft een gigantische impact op ons lichaam én op ons leven. Wat gebeurt er in je lichaam als je kanker hebt, hoe wordt kanker behandeld? Je leest het in dit blog.

Lees verder

Is hyperthermie voor mij geschikt?

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

De effectiviteit van hyperthermie uitgelegd

Onderzoek naar de genezing van kanker staat nooit stil. Lees er hier meer over en wat de effectiviteit van hyperthermie kan zijn.

Lees verder

Betere behandelresultaten met hyperthermie

De resultaten van hyperthermie naast chemo- en/of radiotherapie spreken voor zich. Bekijk hier de behandelresultaten.

Lees verder

Dit wist je nog niet over… de verdere mogelijkheden van hyperthermie

Lees hier over de mogelijkheden van hyperthermie.

Lees verder

Hyperthermie bij (endel)darmkanker

Direct na dit bericht ben ik gaan zoeken naar extra behandelingen, en kwam al snel uit bij het hyperthermie centrum in Amsterdam. Lees hier meneer zijn ervaring.

Lees verder

Ervaringen

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

I fell I’ll with brain cancer (glioblastoma) in 2019 and had a recurrence in 2021. The doctors gave me months to live but treating myself like an athlete where every percentage counts I managed to turn my Diagnose around with the help of Vitamin C and Hyperthermia at the Centrum Hyperthermia. I am now cancer free and highly recommend them. I couldn’t be more grateful for everything they do!

- Mevrouw N.K.

Toen ben ik het internet gaan afzoeken naar andere behandelingswijzen en ik vond “hyperthermie”. De uitleg voor mij was “common sense” die is heel aanvaardbaar en logisch. De immunotherapie moet de kankercel zichtbaar maken voor het immuunsysteem en dat deed ze (in mijn geval toch) onvoldoende, het was zeker niet 100% efficiënt. Het was een soort rem op de groei van de kankercellen. Dus als hyperthermie de kankercel kan beschadigen en zichtbaar maken, zou dat zeker een hulp zijn voor de Kadcila. Voor mij absoluut het proberen waard.

- Mevrouw E.D.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen de makkelijkste vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.