6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je geïnteresseerd bent in behandelingen tegen kanker, heb je mogelijk al eens iets over hyperthermie gehoord of gelezen. Letterlijk betekent het ‘verhoogde temperatuur’ en het wordt soms ingezet om het effect van bestraling, hormoontherapie, immuuntherapie en/of chemotherapie te versterken. Maar hoe werkt dat dan precies en kan het bij iedere vorm van kanker worden toegepast?

Vraag 1: Hoe werkt hyperthermie?

Hyperthermie is een medische techniek waarbij weefsels van het menselijk lichaam met behulp van onschadelijke straling (elektromagnetisch of infrarood) opzettelijk worden verwarmd tot een hogere temperatuur dan onze normale lichaamstemperatuur. Deze verhitting doodt of beschadigt alleen de kankercellen. Daarnaast brengt het nog meer biologische processen op gang die zich allemaal richten op het aanvallen, afbreken en afvoeren van de foute cellen én die de effectiviteit van bestraling, hormoontherapie, immuuntherapie en/of chemotherapie versterken.

Vraag 2: Wat voor vormen van hyperthermie bestaan er?

Bij ons bieden we zowel lokale hyperthermie als hyperthermie voor het hele lichaam aan. Eerstgenoemde reikt met een plaatselijke temperatuurverhoging van 40 tot 44 graden tot 6 cm diepte en is niet belastend voor de patiënt. Bij hyperthermie voor het hele lichaam wordt er tot maximaal 39,5 graden verwarmd. Er wordt als het ware koorts opgewekt, en dat kan wel als belastend worden ervaren.

Vraag 3: Is het geschikt bij elke vorm van kanker?

Niet alleen met de in Nederland meest voorkomende soorten kanker – dikkedarmkanker, huidkanker, borstkanker en prostaatkanker – behalen we goede resultaten, maar ook bij veel andere soorten kanker bieden we hyperthermie als aanvullende behandeling aan. Wordt het type kanker dat jij hebt niet genoemd op onze website? Neem dan contact met ons op.

Vraag 4: Kan iedereen het ondergaan?

Nee, er zijn wel enkele contra-indicaties. Zo kunnen patiënten met een bepaald soort pacemaker de behandeling niet ondergaan, omdat de pacemaker erdoor ontregeld kan raken. Wanneer een patiënt in een erg slechte conditie is, ernstig hartfalen, ernstige bloedarmoede en/of hartritmestoornissen heeft, zien we af van hyperthermie van het hele lichaam. Dat is eveneens het geval bij uitzaaiingen in de hersenen, maar dan is een lokale behandeling nog wel mogelijk.

Vraag 5: Is er ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de behandeling?

Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat de effectiviteit van bestraling en chemotherapie in combinatie met hyperthermie tot zo’n 50 procent vergroot wordt en er minder bijwerkingen zijn. Hierbij zijn de volgende vormen van kanker onderzocht:

Op dit moment lopen er nog klinische onderzoeken naar de bewezen effectiviteit bij blaaskanker, maag-darmkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker.

Vraag 6: Wordt de behandeling vergoed?

De behandeling wordt bij het AMC, Erasmus en Instituut Verbeeten vergoed, maar is nog in de ontwikkelende fase, waardoor hyperthermie vaak nog niet wordt toegepast zoals bij ons.

Iets voor jou?

Wil je meer weten over hyperthermie en weten of dit iets voor jou kan betekenen? Vraag ernaar bij je behandelend arts of oncoloog. Hij of zij kan je naar ons doorverwijzen.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Hoofd-Hals kanker

Bij hoofd-halskanker gaat het om kanker in het hoofd-halsgebied, oftewel de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen. De verschillende kankers die samen de groep hoofd-halskanker vormen, zijn zeldzaam. Ongeveer 3% van de gevallen van kanker bevindt zich in het hoofd-halsgebied. Lees er hier meer over op onze website

Lees verder

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij triple negatief borstkanker mogelijk?

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker. Ook bij triple negatief borstkanker kan hyperthermie een posotieve bijdrage leveren. Je leest het hier.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.