Hyperthermie behandelingen verbeteren de uitkomst van chemo- en radiotherapie.
Dr. Arlene Oei gepromoveerd op veelbelovend onderzoek naar hittebehandeling
“Hyperthermie bestaat al sinds de jaren ’80 en het is ook al langer duidelijk dat het goed werkt. Waarom zetten we het dan niet vaker in? Aldus dr. A.L. Oei.
voor ze die vraag beantwoordt, eerst nog even een korte samenvatting van wat hyperthermie nou eigenlijk is: het verhogen van de temperatuur in de tumor tot zo’n 42°C voor gedurende een uur. De opwarming gebeurt in speciaal daarvoor ontwikkelde systemen. Zonder al te technisch te worden: denk aan een kraag bij hoofd-halstumoren en een soort magnetron bij tumoren in het bekkengebied (zoals baarmoederhalskanker). De verhitting vergroot de gevoeligheid voor bestraling en chemotherapie.
Kwaliteit van leven
Hyperthermie draagt niet alleen bij aan de overlevingskansen, maar ook aan de kwaliteit van leven voor de patiënt, weet Oei: “In een andere Nederlandse studie, de RADCHOC-trial, is recent aangetoond dat hyperthermie in combinatie met radiotherapie bij patiënten met gevorderde baarmoederhalskanker even goede resultaten geeft als radiotherapie in combinatie met chemotherapie; de standaardbehandeling. Belangrijk verschil is wel dat chemotherapie voor veel bijwerkingen zorgt, zoals haaruitval, misselijkheid en soms niet gegeven kan worden in verband met een slechte nierfunctie. Bij hyperthermie is dat niet het geval.”
Hyperthermie, in de medische context, verwijst naar het opzettelijk verhogen van de lichaamstemperatuur als behandelmethode voor kanker en andere ziekten. Het gebruik van warmte om ziekten te behandelen, waaronder kanker, gaat terug tot de oudheid, maar de moderne- en. systematische toepassing van hyperthermie in de geneeskunde begon in 20e eeuw.
Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.
Globaal gezien staat slokdarmkanker op nummer 8 van meest voorkomende soorten kanker.
Bij slokdarmkanker (ook bekend als oesofaguskanker of oesophaguscarcinoom) zit er een
kwaadaardige tumor in de slokdarm. De slokdarm is een orgaan tussen de keel en de maag. Als je
eten doorslikt, passeert het via de slokdarm naar de maag.
Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.
Globaal gezien staat slokdarmkanker op nummer 8 van meest voorkomende soorten kanker.
Bij slokdarmkanker (ook bekend als oesofaguskanker of oesophaguscarcinoom) zit er een
kwaadaardige tumor in de slokdarm. De slokdarm is een orgaan tussen de keel en de maag. Als je
eten doorslikt, passeert het via de slokdarm naar de maag.
Onderzoek heeft aangetoond dat hyperthermie een waardevolle toevoeging kan zijn aan de behandeling van baarmoederhalskanker, vooral in combinatie met andere vormen van therapie zoals chemotherapie, bestraling en immunotherapie. Studies hebben de effectiviteit van hyperthermie bij baarmoederhalskanker bevestigd en laten zien dat het de resultaten van de behandeling kan verbeteren.
Oncotherm: Innovatieve Kankerbehandeling met Oncothermie
Oncotherm, opgericht in 1988 door Prof. Dr. András Szász, is gespecialiseerd in geavanceerde kankerbehandelingstechnologie. Hun voornaamste methode, gemoduleerde elektro-hyperthermie (mEHT®), verwarmt kwaadaardige cellen selectief met een gemoduleerd elektromagnetisch veld. Dit verhoogt de effectiviteit van chemotherapie en radiotherapie, terwijl bijwerkingen worden verminderd. Hierdoor verbetert de levenskwaliteit en overlevingskansen van patiënten.
Bij hoofd-halskanker gaat het om kanker in het hoofd-halsgebied, oftewel de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen. De verschillende kankers die samen de groep hoofd-halskanker vormen, zijn zeldzaam. Ongeveer 3% van de gevallen van kanker bevindt zich in het hoofd-halsgebied. Lees er hier meer over op onze website
Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).
Na 32 bestralingen en 2 operaties was jammer genoeg mijn plaveiselcelcarcinoom in de hals niet helemaal verdwenen daarom kreeg ik in juli 2022 immuuntherapie toegediend ik had gelezen over hyperthermie en wat mij aantrok was dat er gesproken werd over de combinatie immuntherapie/hyperthermie.
Ik ben daarom 1 jaar lang 2 maal per week van Rotterdam naar Amsterdam gereden voor de behandeling
- D.H. Plaveiselcelcarcinoom
Zo kwam ook het Centrum Hyperthermie voorbij. In die 2 a 3 weken van hele nare gesprekken was daar het gesprek met dr. Bachrach van Centrum Hyperthermie. Wat een verademing was dat. Eindelijk iets van hoop, vooruitzicht, geen prognose hoe lang ik nog zo leven enz. . Er is uitgebreid de tijd voor mij genomen om het allemaal zo goed mogelijk aan mij uit te leggen.
- M.S.
In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…
- M.K.K.
Heeft u vragen?
In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.