Wist u dit al over: Triple Negatief Borstkanker?

Trippel negatief borstkanker is een soort borstkanker die de laatste jaren als een aparte groep wordt beschouwd vanwege zijn slechtere prognose.

Wat is trippel negatief?

Met trippel negatief refereert men naar het feit dat bij deze soort kanker aan het celoppervlak receptoren ontbreken voor de hormonen: oestrogeen, progesteron en ook het eiwit HER2 NEU (voluit: humane epidermale groeifactorreceptor).

Receptoren zijn eiwitten aan het celoppervlak die de groeisnelheid van de kankercellen beïnvloeden, zie afbeelding

Wat zijn de gevolgen van het ontbreken van deze receptoren?

Het is bekend dat de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron de groeisnelheid van de kanker verhogen. Deze hormonen kleven zich vast aan hun receptoren waardoor een signaal naar de celkern gaat.

Om dit te voorkomen, geeft men antihormoon behandeling waardoor de productie van deze hormonen stopt ofwel sterk wordt verminderd en/of de invloed van deze hormonen op de groeisnelheid verminderd.

HER2, is een enzym-gebonden receptor (eiwit) die mede de groeisnelheid van de kanker bepaald.

Bij 15 tot 20 % van de borstkanker patiënten zijn er ‘te veel’ (ook overexpressie genoemd) receptoren waardoor  de groei sneller loopt. Deze patiënten zijn HER2Neu positief. 

Met de ontwikkeling van herceptin (trastuzumab) worden de signalen van de receptoren geblokkeerd. 

In het kort, bij trippel negatief borstkanker missen wij de receptoren en dus de extra mogelijkheid om de kanker te bestrijden, waardoor de prognose slechter is.

Behandeling van borstkanker met hyperthermie.

Doorgaans wordt borstkanker behandeld met combinatie van systemische behandeling en lokale behandeling.

Met systemische behandeling duidt men op chemotherapie, doelgerichte radiotherapie, immunotherapie en hormoontherapie.

Met lokale behandeling bedoelen wij dat een specifiek gebied wordt behandeld door middel van chirurgie, bestraling, lokale hyperthermie en meer.

In bijna alle fases van de behandeling van borstkanker worden deze twee soorten behandelingen niet gecombineerd.  Wanneer chemotherapie gegeven wordt, krijgen patiënten geen bestraling of worden ze niet geopereerd.  

Bijna altijd, wanneer borstkanker ontdekt wordt, begint de behandeling met het toedienen van chemotherapie gedurende 24 tot 30 weken en na één maand van de laatste chemo volgt eventueel een operatie.

Juist gedurende de periode van de chemotherapie is het toepassen van  lokale hyperthermie van nut.

Bij lokale hyperthermie wordt alle plekken waar kanker gevonden werd verwarmd met behulp van elektromagnetische straling tot 42.5 graden. Hierdoor worden selectief  kankercellen beschadigd/vernietigt. Bovendien neemt de effectiviteit van de chemotherapie toe wanneer lokale hyperthermie erbij komt.

Lokale hyperthermie verbeterd de effectiviteit niet alleen van chemotherapie maar ook van doelgerichte therapie, immunotherapie en hormoontherapie.

Vanwege de slechtere prognose van trippel negatief borstkanker wordt in de laatste jaren naast de chemotherapie vaak ook een immunotherapie toegevoegd. Ook daar lijkt lokale hyperthermie een positieve bijdrage aan te leveren. 

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor u

Hyperthermie bij Slokdarmkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm-of maagkanker gesteld.
Bij bijna 3000 patiënten gaat het over slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag.

Lees verder

Bezoek aan INMOA van M. Bachrach

Bezoek van M. Bachrach (praktijkhouder/manager Centrum Hyperthermie) aan INMOA Madrid op 29.12.2023. Tijdens dit bezoek een ontmoeting en gesprek met mw. dr. E. Arrojo (praktijkhouder en radiotherapeut-oncoloog).

Lees verder

Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders

Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker, volgens recente cijfers. Lees er hier meer over.

Lees verder

Hyperthermie: ook bij ziekte van Lyme en sportblessures

Hyperthermie is een goede aanvullende therapie bij kanker, maar wist je dat het ook bij andere aandoeningen kan worden toegepast? Je leest het hier.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: immunotherapie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

6 vragen over een aanvullende behandeling met hyperthermie

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

Het verhaal van… Peter, patiënt met endeldarmkanker

Wanneer je graag in behandeling wilt in combinatie met hyperthermie, kan het zijn dat je je gehinderd voelt of bang bent dat je niet te behandelen bent. Lees hier of hyperthermie voor jou geschikt is.

Lees verder

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor jou 5 tips. Lees ze hier.

Lees verder

Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Een betere leefstijl kan echt het verschil maken tijdens je behandeling tegen kanker. Lees er hier over.

Lees verder

Ervaringen

In de behandeling van uitgezaaide darmkanker (diverse operaties, Hipec spoeling, Chemotherapie), ervaar ik de wekelijkse Hypertherherapie met aanvullend intraveneus Vitamine C, als een niet belastende, energie opwekkende behandeling. Na een “mislukte” Chemo behandeling hebben we gekozen voor een non-toxic traject…

- M.K.K.

Het is zondermeer aan te bevelen om uw kankerbehandeling te verbreden en dan is hyperthermie bij dit centrum zeer waardevol.

- H. van D.

Ik was daarom super blij dat Hyperthermie Centrum Amsterdam bleek te bestaan, en vooral ook dat ik ontzettend warm en met persoonlijke aandacht ontvangen werd. Het hele team is zo prettig, en heeft binnen de richtlijnen respect voor individuele behandelkeuzes.

- M. van H.

Heeft u vragen?

In een lastige periode in uw leven kunnen vragen als moeilijk ervaren worden. We hebben hiervoor veel gestelde vragen op een rijtje gezet.